Dodaj do ulubionych

alergia na kota

06.05.06, 12:29
Witam, chciałam zapytać jakie objawy daje alergia na kota i czy wiąże się ona
często z alergią na inne zwierzęta. Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • babsee Re: alergia na kota 06.05.06, 13:23
      Gdzieś czytałam,że kot ma najabardziej alergizującą sierść.I jeśli reaguje sie
      alergicznie na kociaki,to niestety jest duże prawdopodobieństwo występienia
      alergii na wszystkie inne zwierzaki.Ale nie wiem czy to prawda.
      • mama007 Re: alergia na kota 06.05.06, 13:28
        > Gdzieś czytałam,że kot ma najabardziej alergizującą sierść

alergenem jest slina,a nie siersc.
        a koty sa jednym z najsilniejszych alergenow.

objawiac sie moze roznie - jak kazda alergia.
        • aborka Re: alergia na kota 08.05.06, 15:01
          a ja czytałam ze u psa alergenem jest ślina a u kota bardzo lotne białko z sierści (czy raczej naskórka). Dlatego kot jest gorszy bo z psem trzeba sie zetknąć a kot wystarczy ze mieszka w danym domu. Podobno te alegeny mogą sie unosic nawet pomiedzy mieszkaniami i z piwnicy w góre domu przez wentylacje. Ja miałam objawy juz jak schodziłam do piwnicy w bloku - bardzo silny katar z kichaniem. No a jak głaskałam kota to do tego dochodziło łzawienie a czasem duszność. Ale sie odczuliłam. Musiałam zamieszkać z kotem i alergia sie skończyła i teraz nawet w testach jej nie ma (a była najsilniejsza ze wszystkich).
    • jusytka Re: alergia na kota 06.05.06, 22:23
      Mój mały ma alergię na sierśc kota. Kiedyś, podczas pobytu na wsi wziął do rąk
      małego kotka. Tego samego dnia najpierw było kichanie, katar, a potem kaszel i
      duszność. Całe szczęście, ze mielismy ze sobą nebulizator i wszystkie niezbędne
      leki.
    • agrareoliga Re: alergia na kota 08.05.06, 14:48
      Moj syn jest uczulony na kota w stopniu extremalnym.Wcale nie musi dotykać ,ale
      wystarczy ,ze kot jest np.u sąsiada.Objawy-napad astmy i kilkudniowe
      leczenie,zapalenie spojówek(w życiu takiego nie widziałam, jakby oko było całe w
      galarecie,katar.U nas podobna reakcja jest na królika,szynszyla,ale na psa w
      mininalnym stopniu.
      • dorismam Re: alergia na kota 08.05.06, 16:03
        U nas wystarczy, że wejdziemy do pomieszczenia gdzie kot przebywa i mamy -
        lejący katar, łzawienie oczy, kichanie i kasłanie od spływajacych do gardła
        wydzielin. Na szczęście przechodzi po ok. 20 min. po opuszczeniu tego
        pomieszczenia.
    • isma Re: alergia na kota 08.05.06, 17:06
      Hm, no wiec u nas byly objawy, ze sie tak wyraze, pelzajace. Tzn. mielismy
      kota, silna alergia zostala wykazana testami (ze zwierzat - wylacznie na kota,
      na inne zwierzeta testy alergii nie potwierdzily) i u mnie i u mojego chorego
      na astme ojca, ale jakichs gwaltownych reakcji nie bylo. Kot sobie z nami wiec
      mieszkal do swojej naturalnej smierci (mimo zdecydowancyh protestow nszej
      rodzinnej alergolog). I dopiero po ladnych kulkunastu miesiacach od jego
      zniekniecia z domu okazalo sie, ze ja rzadziej choruje, a ojciec ma znacnzie
      lzejsze swoje zwykle dusznosci (np. powysilkowe).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka