mariolka12 06.05.06, 12:29 Witam, chciałam zapytać jakie objawy daje alergia na kota i czy wiąże się ona często z alergią na inne zwierzęta. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
babsee Re: alergia na kota 06.05.06, 13:23 Gdzieś czytałam,że kot ma najabardziej alergizującą sierść.I jeśli reaguje sie alergicznie na kociaki,to niestety jest duże prawdopodobieństwo występienia alergii na wszystkie inne zwierzaki.Ale nie wiem czy to prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
mama007 Re: alergia na kota 06.05.06, 13:28 > Gdzieś czytałam,że kot ma najabardziej alergizującą sierść alergenem jest slina,a nie siersc. a koty sa jednym z najsilniejszych alergenow. objawiac sie moze roznie - jak kazda alergia. Odpowiedz Link Zgłoś
aborka Re: alergia na kota 08.05.06, 15:01 a ja czytałam ze u psa alergenem jest ślina a u kota bardzo lotne białko z sierści (czy raczej naskórka). Dlatego kot jest gorszy bo z psem trzeba sie zetknąć a kot wystarczy ze mieszka w danym domu. Podobno te alegeny mogą sie unosic nawet pomiedzy mieszkaniami i z piwnicy w góre domu przez wentylacje. Ja miałam objawy juz jak schodziłam do piwnicy w bloku - bardzo silny katar z kichaniem. No a jak głaskałam kota to do tego dochodziło łzawienie a czasem duszność. Ale sie odczuliłam. Musiałam zamieszkać z kotem i alergia sie skończyła i teraz nawet w testach jej nie ma (a była najsilniejsza ze wszystkich). Odpowiedz Link Zgłoś
jusytka Re: alergia na kota 06.05.06, 22:23 Mój mały ma alergię na sierśc kota. Kiedyś, podczas pobytu na wsi wziął do rąk małego kotka. Tego samego dnia najpierw było kichanie, katar, a potem kaszel i duszność. Całe szczęście, ze mielismy ze sobą nebulizator i wszystkie niezbędne leki. Odpowiedz Link Zgłoś
agrareoliga Re: alergia na kota 08.05.06, 14:48 Moj syn jest uczulony na kota w stopniu extremalnym.Wcale nie musi dotykać ,ale wystarczy ,ze kot jest np.u sąsiada.Objawy-napad astmy i kilkudniowe leczenie,zapalenie spojówek(w życiu takiego nie widziałam, jakby oko było całe w galarecie,katar.U nas podobna reakcja jest na królika,szynszyla,ale na psa w mininalnym stopniu. Odpowiedz Link Zgłoś
dorismam Re: alergia na kota 08.05.06, 16:03 U nas wystarczy, że wejdziemy do pomieszczenia gdzie kot przebywa i mamy - lejący katar, łzawienie oczy, kichanie i kasłanie od spływajacych do gardła wydzielin. Na szczęście przechodzi po ok. 20 min. po opuszczeniu tego pomieszczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
isma Re: alergia na kota 08.05.06, 17:06 Hm, no wiec u nas byly objawy, ze sie tak wyraze, pelzajace. Tzn. mielismy kota, silna alergia zostala wykazana testami (ze zwierzat - wylacznie na kota, na inne zwierzeta testy alergii nie potwierdzily) i u mnie i u mojego chorego na astme ojca, ale jakichs gwaltownych reakcji nie bylo. Kot sobie z nami wiec mieszkal do swojej naturalnej smierci (mimo zdecydowancyh protestow nszej rodzinnej alergolog). I dopiero po ladnych kulkunastu miesiacach od jego zniekniecia z domu okazalo sie, ze ja rzadziej choruje, a ojciec ma znacnzie lzejsze swoje zwykle dusznosci (np. powysilkowe). Odpowiedz Link Zgłoś