stokrotka2000 Re: ciemieniucha 16.05.06, 21:41 Piszę do Was, bo nie wiem co zastosować u mojej córeczki (prawie 4 miesiące), u której całkiem niedawno wykryto skazę. Ja jakieś 3 dni temu odkryłam lekką (bądź początki) ciemieniuchy. Moj lekarz do połowy przyszłego tyg jest na urlopie, do pani która go zastępuje nie mam zaufania, panie w aptece powiedziały mi: "w sumie nic chyba nie mamy" i nie wiem co robić. Moja córeczka ma dość długie włoski, zwłaszcza na czubku głowy. Do tej pory myłam jej główke szamponem z Niwea baby. Czytałam wątki, ale nic wskazującego nie znalazłam. Jedynie szampon Mustela u kogoś tam przyniusł efekt, bo oliwa i inne domowe sposoby to chyba nie bardzo. Znalazła któraś z Was coś skutecznego??? dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
pbrzezinska Re: ciemieniucha 16.05.06, 22:05 Mojej córeczce pomogło oliwienie główki przed kąpielą , potem wyczesanie , zmycie w kąpieli i ponowne oliwienie po myciu. Po ok. tygodniu ustąpiło . Odpowiedz Link Zgłoś
zizi30 Re: ciemieniucha 16.05.06, 22:17 Witaj stokrotko! ( Sliczny login) Mój synek, który ma cztery miesiące, dostał ciemieniuchę juz dawno. I to ogromną. Skórka zaczerwieniona i skorupa. Podgrzewałam oliwkę, przykładałam na trochę. Niewiele pomogło. Póżniej powiedzała mi znajoma pediatra, żę oliwa z kilkoma kroplami cytryny. Lepiej schodziło, ale następnego dnia to samo. Znalazłam wreszcie krem na łojotokowe zapalenie skóry Mustela Stelaker. I wreszcie coś. Czerwona skóra zbladła, skorupka rozmiękła i najwarzniejsze następnego dnia było mniej. Piszesz, że u twojej córeczki jest mała, to może narazie spróbuj sam szampon, przy dużeej polecam ten krem. Ok 30 zł Odpowiedz Link Zgłoś
nowajulka Re: ciemieniucha 16.05.06, 22:33 U nas ciemieniucha zniknęła po całkowitym odstawieniu mleka (także tego w chlebie, bułkach i wędlinach). Czy karmiąc jesz te rzeczy ? P.S. Uporczywa ciemieniucha może wskazywać także na candidę lub gluten. Odpowiedz Link Zgłoś
mamanastusi Re: ciemieniucha 17.05.06, 17:49 a u mnie pomógł Linomag w płynie.Nasmarowałam główkę ,następnie wyczesałam i umyłam.U nas wystarczyło jednorazowe zastosowanie Odpowiedz Link Zgłoś
kuleczka38 Re: ciemieniucha 16.05.06, 23:02 Ja zastosowałam z dużym powodzeniem seboderm (w aptekach bez recepty) plus oczywiście dieta. Mogę Ci oddać resztę niezużytego opakowania (szacuję 2/3 opakowania), nie sądzę, aby mi było potrzebne. Napisz na meila, jeśli reflektujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka2000 Re: ciemieniucha 17.05.06, 09:35 dzięki za wszystkie podpowiedzi. Wypróbuję. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka2000 Re: ciemieniucha 17.05.06, 09:36 aaa zapomniałam dodać, że moja córeczka jest tylko na bebilonie pepti, bo ma skazę. Odpowiedz Link Zgłoś
kwiatek1980 Re: ciemieniucha 17.05.06, 10:49 U nas tez pomogla Musteka koszt 24zl. Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka2000 Re: ciemieniucha 17.05.06, 17:39 ooo, gdzie kupiłaś w takiej cenie?? (używałaś szamponu, czy kremu??) Odpowiedz Link Zgłoś
tsikorka Re: ciemieniucha 17.05.06, 19:52 Mój synek też miał ciemieniuszkę przez cztery dni pomogo oliwienie i wyczesywanie + podiatra poradziła ograniczyć ubieranie w czapeczkę. Odpowiedz Link Zgłoś