Dodaj do ulubionych

ciemieniucha

16.05.06, 21:18
Obserwuj wątek
    • stokrotka2000 Re: ciemieniucha 16.05.06, 21:41
      Piszę do Was, bo nie wiem co zastosować u mojej córeczki (prawie 4 miesiące), u
      której całkiem niedawno wykryto skazę. Ja jakieś 3 dni temu odkryłam lekką
      (bądź początki) ciemieniuchy. Moj lekarz do połowy przyszłego tyg jest na
      urlopie, do pani która go zastępuje nie mam zaufania, panie w aptece
      powiedziały mi: "w sumie nic chyba nie mamy" i nie wiem co robić. Moja córeczka
      ma dość długie włoski, zwłaszcza na czubku głowy. Do tej pory myłam jej główke
      szamponem z Niwea baby. Czytałam wątki, ale nic wskazującego nie znalazłam.
      Jedynie szampon Mustela u kogoś tam przyniusł efekt, bo oliwa i inne domowe
      sposoby to chyba nie bardzo.
      Znalazła któraś z Was coś skutecznego???

dzieki
      • pbrzezinska Re: ciemieniucha 16.05.06, 22:05
        Mojej córeczce pomogło oliwienie główki przed kąpielą , potem wyczesanie ,
        zmycie w kąpieli i ponowne oliwienie po myciu. Po ok. tygodniu ustąpiło .
      • zizi30 Re: ciemieniucha 16.05.06, 22:17
        Witaj stokrotko! ( Sliczny login)
        Mój synek, który ma cztery miesiące, dostał ciemieniuchę juz dawno. I to
        ogromną. Skórka zaczerwieniona i skorupa. Podgrzewałam oliwkę, przykładałam
        na trochę. Niewiele pomogło. Póżniej powiedzała mi znajoma pediatra, żę oliwa z
        kilkoma kroplami cytryny. Lepiej schodziło, ale następnego dnia to samo.
        Znalazłam wreszcie krem na łojotokowe zapalenie skóry Mustela Stelaker. I
        wreszcie coś. Czerwona skóra zbladła, skorupka rozmiękła i najwarzniejsze
        następnego dnia było mniej. Piszesz, że u twojej córeczki jest mała, to może
        narazie spróbuj sam szampon, przy dużeej polecam ten krem. Ok 30 zł
      • nowajulka Re: ciemieniucha 16.05.06, 22:33
        U nas ciemieniucha zniknęła po całkowitym odstawieniu mleka (także tego w
        chlebie, bułkach i wędlinach). Czy karmiąc jesz te rzeczy ?
        P.S. Uporczywa ciemieniucha może wskazywać także na candidę lub gluten.
      • mamanastusi Re: ciemieniucha 17.05.06, 17:49
        a u mnie pomógł Linomag w płynie.Nasmarowałam główkę ,następnie wyczesałam i
        umyłam.U nas wystarczyło jednorazowe zastosowanie
    • kuleczka38 Re: ciemieniucha 16.05.06, 23:02
      Ja zastosowałam z dużym powodzeniem seboderm (w aptekach bez recepty) plus oczywiście dieta. Mogę Ci oddać resztę niezużytego opakowania (szacuję 2/3 opakowania), nie sądzę, aby mi było potrzebne. Napisz na meila, jeśli reflektujesz.
      • stokrotka2000 Re: ciemieniucha 17.05.06, 09:35
        dzięki za wszystkie podpowiedzi.
        Wypróbuję.
        Pozdrawiam.
        • stokrotka2000 Re: ciemieniucha 17.05.06, 09:36
          aaa zapomniałam dodać, że moja córeczka jest tylko na bebilonie pepti, bo ma
          skazę.
          • kwiatek1980 Re: ciemieniucha 17.05.06, 10:49
            U nas tez pomogla Musteka koszt 24zl.
            • stokrotka2000 Re: ciemieniucha 17.05.06, 17:39
              ooo, gdzie kupiłaś w takiej cenie?? (używałaś szamponu, czy kremu??)
    • tsikorka Re: ciemieniucha 17.05.06, 19:52
      Mój synek też miał ciemieniuszkę przez cztery dni pomogo oliwienie i
      wyczesywanie + podiatra poradziła ograniczyć ubieranie w czapeczkę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka