Dodaj do ulubionych

Dziunia:-))odezwij się prosze

08.06.06, 14:25
Dzisiaj po 6 dniach pobytu w szpitalu przjechałam z Filipkiem do domku.
W trakcie pobytu w szpitalu zrobili dziecku badanie mikrobiologiczne: wymaz z
odbytu.
Napisali na karcie : nie wyhodowano pał. G(-) SS.

Co to znaczy?

Badanie moczu: min. lekocyty: 0-2 wpw ( co to znaczy? )
inne: poj. śluz i skł. min. ( co to znaczy?)
białko, cukier, ketony, erytrocyty-nieobecne
urobilinogen- norma

Justyna z Zielonej Góry
Obserwuj wątek
    • dziunia_f Re: Dziunia:-))odezwij się prosze 08.06.06, 14:37
      Pał G(-) SS to bakterie o kształcie pałeczek, barwiące się gramujemne (G-),
      należące do rodziny Enterobacteriaceae (pałeczki jelitowe) z rodzaju Salmonella
      Shigella (SS). Czyli Filipek tych bakterii nie ma, i to jest dobra wiadomoscsmile
      Jesli chodzi o badanie moczu: leukocyty, czyli krwinki biale pojawiaja sie w
      moczu w stanach zapalnych (ich zwiekszona ilosc), skrot wpw oznacza "w polu
      widzenia". Czyli nie jest ich duzo. Pojedyncze pasma sluzu i skladniki
      mineralne to tez w zasadzie norma. W stanach zapalnych pojawia sie tez w moczu
      bialko, krew (erytrocyty), u Filipa nieobecne, wiec wszytsko wedlug mnie jest w
      porzadku. Nie ma infekcji.
      A czemu wyladowaliscie w szpitalu?
      • justinezg Re: Dziunia:-))odezwij się prosze 08.06.06, 15:05
        Mój post z poniedizału: cytuję "Było za dobrzesad(((
        Autor: justinezg
        Data: 05.06.06, 07:18

+ dodaj do ulubionych wątków

skasujcie post

+ odpowiedz cytując + odpowiedz
        Jeszcze 1 maja cieszyam sie na forum ,ze po 5 miesiacach leczenia drożdzaka
        nie wyhodowano grzybów i bakteri a już w sobote znalazłam sie z dzieckiem na
        oddziale dzieciecym z zapaleniem pluc , obkurczem oskrzeli i dusznościami.
        W srode dostał wodnistego katarku, trochę pokaszlywał, raz , dwa razy na
        kilka godzin. Zwaliłam to na przeziebienie ( zimno za oknem), ale w sobote
        gdy sie obudził kaszlał non stop. Pojechalismy na pogotowie, a potem
        skierowno nas do szpitala i zatrzyamno mnie z dzieckiem na minimum 7 dni.
        Dostaje inhalacje 3 x dziennie, antybityki dozylnie. Świczło mu oddychał
        całym brzuszkiem i plackmi, bardzo cięzko. Jestem z nim ciale w szpitalu, w
        dni robocze zastapi mnie do 15 moja mama, tak wiec moge chodzić do pracy.
        Nigdy Filipek nie miał zapalenia oskerzeli, płuc, nigdy nie miał tez ataku
        duszności. Raz miał obrzek oskrzeli- podano mu wtedy dorąxnie salbutamol i
        przeszło. A tu teraz taka niespodzianka. Jedna pani dr mówi ,ze to moze być
        na tle alergicznym, inna wirusowe, albo ze cos pyli. Nie mam pojecia ,co
        mogło sie staxc, ze tak nagle dostał zapalenia pluc.Siedzi z opikunka w
        dopmku ,od listopada wcale nie chorował, zero kataru, az do gteraz.

I 5 miesieczna walka z kandyda da mizerne rezultaty ,skoro teraz ładuja w
        niego antybiotyki dożylnie. Ale dlas mnie teraz najwazniejsze jest Jego
        zdrowie. Jest żywy, nawet nie miał goraczki. Normalnie lata po pokoju jak
        szatan.Dzisiaj jest juz lepiej.

EHHHHHHHHHHHHHH"

Pan dr powiedizłą i że tak bardzo szybko nastapiła popraw w karcie szpitalnej
        napisano: w badaniu przedmiotowym stwierdzono cechy duszności
        wdechowo-wydechowej oraz osłuchowo nad polami płucnymi liczne świsty, furczenia
        i rzężenia róznobańkowe. Rozpoznano obturacyjne zapalenie płuc. Zastosowano
        leczenie: neloren, hydrocortisonum, aminophyllinum, berodual, mocosolvan, zyrtec.

Lekarz prowadzący powiedziła mi , ze to było takie astmatyczne zaplaenie płuc.
        Ale Filipek nigdy nie wykazywał żadnych objawó typowych dla alergii wziewnej.
        Nie wiem ,co mogło to spowodować. jestem roztrzęsiona, bo nie wiem co tak
        naprawde sie stało w sobte, ze nagle stiwerdzono zapalenie płuc, z czym to powiązać?

Dziekuje Ci Dziuniu za szybką odpowiedźsmile))

Justyna

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka