Dodaj do ulubionych

antybiotyki a badania na pasożyty

18.06.06, 12:45
czy w trakcie podawania antybiotyku można zbierać kał na badanie pod kątem
pasożytów( lambie,robaki, grzyby). Dzwonuiłam do dr Kamirskiej i powiedziała,
że to nie ma nic wspólnego i że można robic. Ale tu piszecie, że nie. Jak to
jest?
Obserwuj wątek
    • sigvaris Re: antybiotyki a badania na pasożyty 18.06.06, 15:47
      Bardzo szanuje Panią Martę, ale patrzę na badania jako pacjent. Lepiej NIE
      robić badań w czasie kuracji antybiotykowej, sterydowej. Lamblia lubi się
      chować w czasie takiej kuracji do dróg żółciowych, nie dzieli się (a tak się
      rozmnaża), nie wydala cyst. Zmniejsza sie więc szansa na jej znalezienie. Więc
      oceń sama, czy warto wydac 75 zł w czasie kiedy te szanse się zmniejszają? Czy
      warto dostac wynik negatywny, mieć poczucie, że pasożytów nie ma, ale
      wątpliwości, czy aby na pewno?
    • sigvaris Re: antybiotyki a pasożyty 18.06.06, 16:17
      odpowiem tu na Twoje pytanie z innego wątku.

Rozumiem to pytanie tak, czy może być pogorszenie przy podawaniu antybiotyków
      np. skóry jeśli dziecko ma pasożyty?
      Otóż może. U jednych będzie poprawa, u innych pogorszenie. Przy zatrutym przez
      toksyny pasożytów organiźmie - jego reakcja może być nieprzewidywalna. Dlatego
      np. jednym z takich objawów przy pasożytach jest "alergia", która jest
      nieprzewidywalna w obrazie i przebiegu.
      Pytasz o badanie grzybów u Kamirskiej. Ona ocenia to mikroskopowo. Jeśli
      znajdzie grzybnie - poda to wynikiem. Jeśli nie - o grzybach nic nie będzie
      napisane. Na pierwsze rozeznanie wystarczy. Pisze o metodzie hodowlanej (owe 14
      dni), bo pisze na forum ogólnodostępnym. Ta metoda jest wszędzie. Mikroskopowo
      grzyby w Polsce bada dosłownie kilka osób. Jeśli jesteś w zasięgu takiego labu
      odpuść sobie na razie hodowle.

Co myślę o Waszych problemach. Myślę zupełnie poważnie, że powinnaś zrobić
      dziecku wymaz z nosa. ALE TYLKO na Inżynierskiej u mgr Kostrzeńskiej
      (bakteriolog). Namiary pod nazwą ulicy, bądź tym nazwiskiem w wyszukiwarce tego
      forum. Zrób ten wymaz pilnie. Równolegle z pasożytami. Podawanie dziecku
      kolejnego antybiotyku w ciemno to absurd! Kostrzeńska robi wymazy, podaje wynik
      i rónocześnie antybiogram (na co ewentualne dziadostwo jest wrażliwe, a bada
      tylko bakterie i lokalne grzyby). Myślę, że tu tkwi problem.
      Najpierw zadzwoń do p. Kostrzeńskiej i ustal w jakim odstępie od podania
      antybiotyków możesz robić wymaz i umów wygodny dla Was termin. Podaj w skrócie
      wiek dziecka i objawy - możesz powołać sie na forum, że polecono Ci taki wywiad
      z nią. Koszt niestety 100 zł (bez grzybów taniej), ale warto.
      Ona jest rewelacyjnym diagnostą, niestety nie lekarzem.

Co do lekarzy. Jak Wam coś wyjdzie bedziesz się pytać o lekarzy. Inni są od
      bakterii, inni od pasożytów.
      • olgar2 Re: antybiotyki a pasożyty 18.06.06, 23:52
        dziękuję Ci za rady. Z panią Kostrzeńską miałam już doczynienia, robiłam u niej
        na Inżynierskiej wymaz z gardła i nosa córce, bo ma co jakiś czas bardzo
        nieprzyjemny zapach z ust i właśnie nawracające infekcje górnych dróg
        oddechowych, więc też bardzo podejrzewam, że syn mógł to złapać. Moja pani
        pediatra powiedziała, że z gronkowcem nic się nie robi i mnie zbyła. Na
        szczęście u córki ( 8 lat) infekcje zdarzają się coraz rzadziej, ale zapach
        został. Chociaż nie cały czas.Zrobię mu oczywiście wymaz, myślisz, że
        gronkowiec może byc przyczyną tego zatkanego nosa u syna? U córki wyszedł
        właśnie gronkowiec, na szczęście grzybów brak. Więc widzisz, że przydałby mi
        się namiar na jakiegoś lekarza od bakterii, choćby ze względu na córkę. Teraz
        mi się przypomniało, że faktycznie, pani Kostrzeńska mówiła też, że gronkowiec
        może być przyczyną również złego stanu skóry. I dodam, bo nie wiem, czy wiesz,
        że laboratorium zmieniło teraz adres. Pozdrawiam
        • olgar2 Re: antybiotyki a pasożyty 19.06.06, 00:22
          sigvaris wyciągnęłam właśnie wynik wymazu córki i na tego gronkowca wrażliwy
          jest antybiotyk augmentin, taki właśnie podawałam synowi przy poprzednim
          zapaleniu ucha.Zaobserwowałam wtedy,że nos mu się odblokował na kilka dni, a
          potem się odnowiło. Teraz tak sobie kalkuluję, że gdyby to był ten gronkowiec
          to by się układało w jakąś całość. Augmentin zadziałałby na to cholerstwo, ale
          do końca by go nie zwalczył (pani Dorota mówiła mi, że zawsze coś zostanie, a
          organizm jest juz później słabszy, żeby z tym walczyć). Dlatego szybko się
          odrodził i to z jaką siłą!!! Obawiam się teraz tylko jednego, z tego co
          pamiętam, to wymaz można zrobić co najmniej 10 dni po antybiotyku, bardzo mnie
          martwi, że nie dotrwamy przez tyle dni, że znowu sytuacja się powtórzy, bo z
          każdym antybiotykiem trudniej jest organizmowi walczyć. Czy ja dobrze myślę?
          Znalazłam jakiewś światełko w tunelu, mam nadzieję, że kroczęw dobrym kierunku,
          bo od kilku nocy po prostu ślęczę nad tym internetem i szukam ratunku dla
          mojego dziecka.
          • sigvaris Re: antybiotyki a pasożyty 19.06.06, 11:11
            Myślę, że jesteś już o tyle na prostej, że w końcowej fazie diagnostyki (został
            wymaz u syna). Namiary na dobrego lekarza weź od p. Kostrzeńskiej (ale juz po
            wymazie młodszego dziecka). Jest prawie pewne, że powód tych chorób masz. Tylko
            fakt trzeba zrobic wymaz, czyli jakoś ustrzec się przed kolejną chorobą.

Szkoda dzieci na antybiotyki. Pomyśl poważnie o autoszczepionce. Z lekarzem od
            p. Doroty przedyskutujesz ten wariant. Wiele o autoszczeionce jest na tym forum
            (wyszukiwarka). Wiele pisze dobrego pisał o niej Dziunia_f - nasz forumowy
            mikrobiolog. Jak też ją polecam, bo jestem wyleczona z gronkowca dzięki
            autoszczepionce, po latach bezowocnej walki z antybiotykami. I na dokładkę od
            15 lat zdrowa po zastosowaniu tejże autoszczepionki.
    • sweet.joan Ile odczekać po antybiotyku? 19.06.06, 13:34
      Pytanie jak w temacie: ile należy odczekać z badaniami kału na pasożyty po
      kuracji antybiotykowej? Dziękuję.
      • sigvaris Re: Ile odczekać po antybiotyku? 19.06.06, 14:21
        ok 3 tyg.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka