Dodaj do ulubionych

Do mam dających dzieciom Furazolidon na lamblie

07.07.06, 23:34
Cześć!
Dzisiaj zaczęłam mojej 9-miesięcznej córce podawać Furazolidon i jest
niedobrze, tzn. córka po podaniu tego specyfiku ma odruch wymiotny, nawet w
przypadku łączenia go z pokarmami.Zupełnie nie chce tego połykać, wypluwa,
bardzo płacze jak jej to podaję. NIe udało mi się podać jej pełnej dawki...
Nie wiem co robić... Może jest cos innego na lamblie dla takich mauchów- może
być jakaś tabletka, cokolwiek...
Jak było z Waszymi dziećmi?
Pozdrawiam!
KasiaMN
Obserwuj wątek
    • sigvaris Re: Do mam dających dzieciom Furazolidon na lambl 08.07.06, 12:50
      Furazolidon to najłagodniejszy z leków konwencjonalnych stosowany do leczenia
      gardiazy (lambiozy). U dzieci stosuje sie jeszcze metronidazol (także u
      dorosłych, jest tylko w tabletkach) i tynidazol (lek podaje się małym dzieciom,
      ale de facto jest od 12 roku życia, jest tylko w tabletkach). Macmiror nie
      słyszałam, żeby podawano dzieciom.
      Sama widzisz, że to niezbyt specjalny wybór.. Próbuj odwrócić uwagę dziecka od
      podawania leku, rób to w czasie zabawy małymi porcjami, ale np. w ciągu pół
      godziny podaj całą dawkę wagową przypadająca na dany termin.
      Zbyt mała dawka leku nie zadziała.
      Jeśli leczenie się nie powiedzie wtedy trzeba będzie zmienić lek i pewnie
      będzie to wtedy metronidazol. Jest to b. silny lek, niestety.
      Warto powalczyć, żeby na furazolidonie się skończyło.
      • abumba Re: Do mam dających dzieciom Furazolidon na lambl 08.07.06, 16:11
        Hej!
        Dzięki za odpowiedź.Spróbuję podawać w małych porcjach w przeciągu pół
        godziny... Najgorsze jest to,że córka teraz nie chce niczego,co wkładam jej do
        buzi,tzn. normalnych posiłków,dopiero jak siłą jej coś podam i zorientuje się,że
        to nie jest Furazolidon to to połyka...
        Pozdrawiam!
        KAsiaMN
    • ewelina78 Re: Do mam dających dzieciom Furazolidon na lambl 08.07.06, 16:59
      A leczylas najpierw mała na robaki obłe?
      • konkubinka Re: Do mam dających dzieciom Furazolidon na lambl 08.07.06, 19:17
        no wlasnie.Ja najpierw mialam zalecenie podac dwie serie pyranthelum, w miedzy
        czasie krople "zielone" , potem vermox , a furazolidon tylko w przypadku gdy
        wystapi podczas leczenia biegunka.
        A ile ma Twoja córka?
        • sigvaris Re: Dziewczyny 08.07.06, 22:35
          Pozwalam sobie per dziewczyny, mam nadzieję, ze nie urażę nikogo.
          Nie każdy jest leczony przez M. lub lekarza, co leczy w oparciu o doświadczenia
          nieocenionej dr Werpachowskiej. Więc nie ma co robić mamie wody z mózgu. Jeśli
          jest leczona przez M. to brak leczenia robaków może oznaczać decyzję M. co do
          takiego kształtu leczenia. Jeśli nie jest leczona przez M. to i tak chwała
          Najwyższemu, że dostała Furazolidon, a nie metronidazol dla dziecka na dzień
          dobry!
          To co jest ważne, to czy leczy siebie i rodzinę solidarnie z dzieckiem?
          Czy wie o porządkach?

I jeszcze jedno, nawet dr Werpachowska o tym pisze, że są przypadki kiedy
          najpierw trzeba leczyć lamblie potem wszystko inne. Między innymi jest to
          rodzaj objawów towarzyszących chorobie. Nie wiemy jakie są tutaj, w tym
          przypadku, więc też nie można eMamie powiedzieć, że leczenie jest źle
          zaordynowane bez uprzedniego leczenia robaków.

I na koniec rzeczywistosć. Lekarze nie chcą leczyć w ciemno robaków. Nie chcą
          dawać na takie badania skierowań. Jak już dają to jednokrotne, nic nie warte.
          Więc można matkę solidnie zestresować...

Forum - ta formuła wymaga pewnego pryzmatu ogólności (nikt nie widzi pacjenta,
          nikt nie wie jaki lekarz wypisuje recepty). Sposób jaki leczy M. nie mieści się
          większości lekarzy w głowach. A ta matka ma teraz zadanie: wyleczyć lamblie. I
          na podstawie tego można powiedzieć tak:
          - dziecko dawka wagowo-dzienna z ulotki Furazolidonu przez 10 dni (NIE
          KRÓCEJ!). Kierować sie dawką z ulotki bo w spisie leków jest błąd!!
          - dorośli najlepiej Macmiror 7 dni, dawka dzienna z ulotki,
          - sprzątanie od 6 dnia brania leków,
          - może wystąpic pogorszenie w czasie brania leku (wymioty, biegunka, pocenie
          się, brak apetytu i inne) 0 i to jest POZYTYWNY objaw podawania leku!
          - po 3 tygodniach badanie kontrolne kału.
          Nic więcej nie możemy pomóc. Tak ja to widzę.
          • konkubinka Re: Dziewczyny 09.07.06, 09:54
            Sigvaris
            Masz racje ale w koncu pytanie bylo skierowane do ogółu.Zreszta nikt nie
            stwierdził , ze to zle leczenie.
            Moze bede nudna ale warto sprobowac z sokiem malinowym- nie wiem co w nim jest
            ale wiele lekow traci na smaku gdy sie poda razem smile
            • konkubinka Re: Dziewczyny 09.07.06, 10:55
              konkubinka napisała:

> Sigvaris
              > Masz racje ale w koncu pytanie bylo skierowane do ogółu.Zreszta nikt nie
              > stwierdził , ze to zle leczenie.
              > Moze bede nudna ale warto sprobowac z sokiem malinowym- nie wiem co w nim
              jest
              > ale wiele lekow traci na smaku gdy sie poda razem smile

poza tym ma inny kolor - to dla dziecka tez moze byc wazne.
              Co do pytania o leczenie na robaki obłe , ja to podchwyciam w tym sensie , ze
              moze takie leczenie wczesniejsze ma wpływ na reakcje na furazolidon.
    • anita_bm Re: Do mam dających dzieciom Furazolidon na lambl 08.07.06, 23:07
      U Julki było to samo. Za nic nie chciała brać Furazolidonu. Jak Ona biedna
      płakała. Uciekała, chowała się po kątach, wyrywała. Moje podejrzenia były
      takie, że coś musiało się po nim dziać (może brzuch Ją bolał albo miała
      mdłości, albo coś z jamą ustną-to najbardziej obstawiałam), bo dopiero przy
      krótejś dawce zaczęła się tak zachowywać. Nie zachowywała się tak, gdy brała
      Metronidazol a ten jest o wiele gorszy. Dawaliśmy Jej, niestety, na siłę
      strzykawką.
    • abumba Re: Do mam dających dzieciom Furazolidon na lambl 09.07.06, 18:24
      Hej!
      Jak napisałam w poscie.Córka ma 9 miesięcy.Nie leczymy się u dr M.Badania na
      robaki robiła dr Kamirska i nie wykryła robaków.Po leczeniu planuję zrobić
      jeszcze raz badania na lamblie i robaki,tym razem w Centrum Zdrowia Dziecka.

Martwię się, bo naprawdę córka źle znosi przyjmowanie Furazolidonu.Wymiotuje
      nim,więc nie wiem czy leczenie ma sens skoro ona to zwraca.Próbowałam soku
      malinowego-nie działa.Ona nawet kroplę Furazolidonu wyczuje w soku czy jakimś
      daniu i nie chce jeść.Ogólnie ma gorszy apetyt,duże się poci-to, co napisałaś
      Sigvaris się potwierdza.Siłą wstrzykuję jej ten lek do buzi ale większosc ląduje
      na śliniaczku.Czytałam,że on ma jakiś metaliczny posmak-może o to chodzi.Jak ja
      próbowałam nie wydał mi się aż taki zły.Nie wiem czy się uda pozbyć
      lamblii.Czarno to widzę.Wiem o porządkach.Oboje z mężem bierzemy Macmiror.
      Pozdrawiam!
      KasiaMN
      • konkubinka Re: Do mam dających dzieciom Furazolidon na lambl 09.07.06, 18:29
        kurcze , niedobrze.A skad jestes?Moze jednak wlaczyc do leczenia te krople
        zielone?one sa bardzo dobre, bez koloru i slodkie.Nie masz mozliwosci
        konsultacji u dr M?
        • abumba Re: Do mam dających dzieciom Furazolidon na lambl 09.07.06, 18:34
          Hej!
          Jestem z Warszawy.Z tego,co czytałam o dr M. to pasuje mi.Jestem przeciwniczką
          homeopatii. A co to za krople zielone?
          Pozdrawiam!
          KasiaMN
          • konkubinka Re: Do mam dających dzieciom Furazolidon na lambl 09.07.06, 21:31
            o tych kroplach pisałam tutaj:
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=578&w=43951611&a=44076625
        • konkubinka Re: Do mam dających dzieciom Furazolidon na lambl 09.07.06, 18:36
          konkubinka napisała:

> kurcze , niedobrze.A skad jestes?Moze jednak wlaczyc do leczenia te krople
          > zielone?one sa bardzo dobre, bez koloru i slodkie.Nie masz mozliwosci
          > konsultacji u dr M?
          przepraszam ze sie wtracam i moze pomyslisz ze krytykuje ale ja poprostu
          pomyslalam ze skoro dr M dala nam Furazolidon awaryjnie, tzn ze postawila na te
          krople, bo przeciez pyranthelum i vermox nie sa na lamblie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka