Dodaj do ulubionych

Wspaniale ciasto dla bezmlecznych i bezjajecznych!

IP: *.* 18.03.02, 11:43
Znalazlam doskonaly przepis na takie ciasto na opakowaniu poppingu z amarantusa (ktorego zreszta poznalam czytajac posty):1 szkl. maki pszennej1 szkl. kaszy manny1 szkl. platkow owsianych1 szkl. poppingu z amarantusa1 szkl. cukru1 kg jablek1 kostka margaryny bezmlecznejcynamon1 cukier waniliowy1 lyzeczka proszku do pieczeniaWszystkie suche skladniki nalezy dokladnie wymieszac, polowe wsypac do tortownicy. Na to wlozyc pokrojone w drobna kostke jablka i przykryc pozostala czescia mieszaniny. Na wierzchu ulozyc rownomiernie margaryne. Piec 1 godz 15 min.Zrobilam je w sobote i dzieciaki oszalaly! Na kazdy posilek chcialy trzeszczaca szarlotke! (oczywiscie nie zgodzilam sie)Zachecam do wyprobowania i zycze smacznegokaska
Obserwuj wątek
    • Gość: halina Re: Wspaniale ciasto dla bezmlecznych i bezjajecznych! IP: *.* 18.03.02, 17:57
      Rzeczywiscie jest dobre - ja je robilam nawet w wersji bezglutenowej - szklanka maki bezglutenowej (1/2 kukurydzianej, 1/2 ryzowej), szklanka kaszki kukurydzianej, tylko najlepiej poszukac takiej bardzo drobnej, bo inaczej jednak za bardzo trzeszczy w zebach, przynajmniej, jak na moj gust, i pierwotny przepis jest tez, jak na moj gust ciut za slodki, wiec jakies 2/3 szklanki maki i drugie tyle poppingu. Zamiast proszku do pieczenia - lyzeczka sody (mozna tez poszukac proszku bezglutenowego, ponoc jest take cos na swiecie). I robilam ciensze warstwy - tzn. 3 warstwy "ciasta", dwie - jablek. Na jablka ciut cynamonu. I pod koniec pieczenia musialam ciasto troche "poszturchac" wykalaczka, bo ta margaryna jakos nie chciala wsiaknac i tworzyla mile jeziorko na wierzchu :)
      • Gość: Dżoanka Re: Wspaniale ciasto dla bezmlecznych i bezjajecznych! IP: *.* 23.04.02, 21:02
        Dziewczyny kochane - co to takiego popping z amarantusa??? I gdzie to cudo nabyć? Dziękuję z góry!
        • Gość: kasiap. Re: Wspaniale ciasto dla bezmlecznych i bezjajecznych! IP: *.* 24.04.02, 10:49
          Popping to preparowane ziarna amarantusa (tak jak ryz preparowany, tylko malutkie). Z amarantusa robi sie tez make - bardzo dobra np. do nalesnikow zbozowych, o ktorych tez czytalam na forum. (nalesniki mniam mniam)Amarantus kupuje sie w sklepie ze zdrowa zywnoscia.Ciasto robilam juz kilka razy, zawsze wychodzi, tylko cukru trzeba dac troche mniej - ok. 2/3 szklanki, a nie cala, poza tym to zalezy od jablek, jakie damy. Nigdy nie zrobilo mi sie jeziorko z margaryny na ciescie - zawsze wychodzi mi idealnie. Moze to powod zmian skladnikow - maka np. kukurydziana jest mniej przepuszczalna.SmacznegoKaska
    • Gość: grach Re: Wspaniale ciasto dla bezmlecznych i bezjajecznych! IP: *.* 02.05.02, 22:13
      Ja mam przepis na wspaniałe kruche ciasteczka, oczywiście bezjajeczne i bezmleczne :)Odkąd jestem na diecie i nie mogę jeść słodyczy robię je co 2 dzień! Cała rodzinka się do nich dobiera i szybko znikają, czasem nawet nie zdązą ostygnąćsmile.Oto przepis:2 szklanki mąki1 kostka margarynypół szklanki piwa!paczka cukru waniliowegodżem lub marmoladaMargaryne siekamy z mąką, dodajemy cukru waniliowego, zalwamy na koniec piwem i zagniatamy, formujemy z ciasta kulę i watawiamy do lodówki co najmniej na godzinę (najlepiej całą noc). Rozwałkowujemy, kroimy w kwadraty, nakładamy troszkę dżemu na środek i zlepiamy wg fantazji.Wstawiamy do średnionagrzanego piekarnika i pieczemy na złoty kolor (ok. 15 min). Podobno ciastka są najlepsze na drugi, trzeci dzień - u mnie nigdy tak długo nie dotrwały :)
      • Gość: kasiap. Re: Wspaniale ciasto dla bezmlecznych i bezjajecznych! IP: *.* 06.05.02, 09:42
        W zwiazku z brakiem doswiadczenia w pieczeniu takich malych form, mam pytanie: jak grube musza byc te rozwalkowane kwadraty? I czy musze czyms posmarowac blache?Dzieki za odpowiedzkaska
      • Gość: halina Re: Wspaniale ciasto dla bezmlecznych i bezjajecznych! IP: *.* 12.05.02, 11:39
        Ciastka sa rewelacyjne!!! Prawie jak francuskie. Jedna blacha juz zniknela,jeszczcze goraca, zniknelaby i druga, ale wale po lapach :) Tylko nad forma musze jeszcze popracowac, bo mi sie dzem wylewa. Poydrawiam, Halina
    • Gość: grach Re: Wspaniale ciasto dla bezmlecznych i bezjajecznych! IP: *.* 06.05.02, 20:06
      Blachę trzeba oczywiscie nasmarować tłuszczem.Ciasto rozwałkowuję na grubość ok. 1 mm (dosyć cieńkie).Z podanej ilości składników wychodzą mi 2 blachy z piekarnika.Smacznego!
    • Gość: halina Re: Wspaniale ciasto dla bezmlecznych i bezjajecznych! IP: *.* 19.09.02, 16:52
      Ostatnio zrobilam takie sypane ciasto ze sliwkami zamiast jablek - tez pycha!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka