Gość: monika_n IP: *.* 21.03.02, 20:37 Cześć!Moje dziecko dziś w nocy podrapało swoją główkę do krwi. W dzień kilkakrotnie smaruję główkę oliwą, lecz to niewiele pomaga. Pomóżcie, może macie jakiś "złoty" środek. Monika mama 4-romiesięcznego Patryka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: awrocka Re: Swędząca głowa IP: *.* 22.03.02, 08:50 Nie piszesz nic wiecej. Ani o wieku ani o diecie dziecka. Ani o wygladzie swedzacej glowki (raczej luski suchej skory czy krostki)Szkoda ! Trudno stwierdzic czy to z czym walczysz to na pewno ciemieniucha i pomoze oliwka (w aptece mozna kupic specjalna oliwke z Serii "Skarb Matki"). W ten sposob moze objawiac sie tez alergia na mleko. Swedzaca glowka to duzy dyskomfort dla malucha (gorzej spi, jest marudne) wiec lepiej odwiedz pediatre a jednoczesnie pomysl o ograniczeniu przetworow mlecznych w sowjej diecie jesli jeszcze karmisz malucha. Anka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: awrocka Re: Swędząca głowa IP: *.* 22.03.02, 08:51 Uuups,O wieku oczywiscie napisalas))Chodzilo mi o sposob karmienia) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika_n Re: Swędząca głowa IP: *.* 22.03.02, 10:21 Hej!Przepraszam, że nie opisałam problemu dokładniej. Patryka karmię wyłącznie piersią i mam dietę. Pomimo tego (niestety) nadal ma małe krostki na buzi i pupie (prawdopodobnie jest uczulony na coś jeszcze innego niż mleko i jego przetwory, nie udało mi się jeszcze tego wykryć). Z tym sobie jakoś radzimy, przeraża mnie główka. Jest sucha, ma jakby łupież (to coś innego niż łuski przy ciemienisze). Czym mam to smarować? Pomóż proszę.PozdrawiamMonika Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polaszea Re: Swędząca głowa IP: *.* 22.03.02, 11:11 Hej. Miałam taki sam problem z moją Zuzią kiedy miała 5-6 miesięcy. Oprócz cieminiuchy, którą smarowaliśmy oliwką i wyczesywaliśmy, na główce mojego dziecka robiły się jakby łuszczące się liszaje. Mała drapała je do krwi. Najwięcej było na czubku głowy i z przodu blisko czoła po prawej stronie. Nasz alergolog zapisał "Locoid Lotion 30 ml", którym smarowaliśmy główkę po kąpieli. Po dwóch tygodniach główka się zagoiła i nie było już nawrotów.Oczywiście od 5 miesiąca życia jesteśmy też na diecie eliminacyjnej. My po odstawieniu przetworów mlecznych i jajek też mieliśmy kłopoty z wysypką. Na testach alergicznych wyszło, że Zuzia jest uczulona na mleko, jaja, pomidory z którymi jadłam kanapki, soję, orzechy itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika_n Re: Swędząca głowa IP: *.* 23.03.02, 10:31 Bardzo dziękuję za pomoc. Byłam już w aptece, niestety potrzebna recepta. To nic, jakoś to załatwimy, bo widzę, że małemu coraz bardziej dokucza ta swędząca główka. A co do diety to tym razem zaszkodził kokos. Co jeszcze będę musiała wyeliminować????? Nie wiem.Pozdrawiam (koleżankę z pracy)Monika (niedzwim) Odpowiedz Link Zgłoś