Dodaj do ulubionych

Jaka recepta na 50%

IP: *.* 22.04.02, 11:51
Jak powinna wyglądać recepta na preparat mlekozastępczy np. Bebilon pepti, Nutramigen, zapłacić tylko 50%???? Jakiś specjalny napis musi na niej być czy może ma mieć jakiś kolor?Ania
Obserwuj wątek
    • Gość: asia.d.d Re: Jaka recepta na 50% IP: *.* 22.04.02, 21:25
      musi być zaznaczone,że To alergia- czyli choroba przewlekła.W naszej kasie chorych wystarczy liTerka P na recepcie
      • Gość: Madzia2002 Re: Jaka recepta na 50% IP: *.* 23.04.02, 08:11
        a mi w aptece powiedzieli ze musi byc z niebieskim paskiem????????
        • Gość: asia.d.d Re: Jaka recepta na 50% IP: *.* 23.04.02, 19:50
          nie wiem,u nas już recepT z niebieskim paskiem nie ma ponad rok
    • Gość: Magda_D Re: Jaka recepta na 50% IP: *.* 23.04.02, 19:50
      Taaak - właśnie dziś byłam w aptece, bo skończyły się moje niewielkie zapasy bebilonu pepti. A teraz mam nadzieję, że albo to był zły sen albo aptekarz mnie oszukał. Otóż: od znajomej pani doktor udało mi się uzyskać receptę na bebilon dla chorób przewlekłych (czyli z literką P). Do tej pory nawet alergolog dawał mi zwykłą, nie mówiąc o lekarce w przychodni. Miałam dziś więc nadzieję na ryczałt, tymczasem - obecnie ryczałtu niet, a na repceptę na choroby przewlekłe dostajemy preparat za 50% ceny. Jeśli nadal będę miała takie same problemy z uzyskaniem "specjalnej" recepty, to będzie oznaczało zakupowanie bebilonu po pełnej cenie - na co mnie nie stać.Na co więc była nasza walka? Gdzie te obiecane 20% mniej za leki (wg naszego drogiego ministra)?Magda
      • Gość: MiGoTkA Re: Jaka recepta na 50% - jak rozmawiac z lekarzami IP: *.* 24.04.02, 07:34
        Wejdz na strone http://www.mz.gov.pl/zal_lek_uzup_50.doc wydrukuj sobie ten spis wez w reke i idz do lekarza (zarowno alergologa, jak i pediatry) - nikt ci nie robi grzecznosci ze wypisuje recepte na P bo alergia zostala wpisana na liste chorob przewleklych. Niestety w tej chwili ryczalt wynoli 50% a nie jak wczesniej 2,50PLN - lepsze to niz nic.ANia.
        • Gość: MiGoTkA Re: Jaka recepta na 50% - jak rozmawiac z lekarzami [POMYLKA!] IP: *.* 24.04.02, 07:40
          adres pod ktorym jest nowy obowiazujacy wykaz chorob przewleklych<a href="http://www.mz.gov.pl/p_270302_rozp_wyk_chorob.html">-tutaj!</a>adres pod ktorym jest zalacznik w ktorym okresla sie odplatnosc za mieszanki<a href="http://www.mz.gov.pl/zal_ch_50_4.doc">-tutaj!</a>ANia.sorrki za poprzednia pomylke.
          • Gość: MiGoTkA Re: Jaka recepta na 50% - jak rozmawiac z lekarzami [POMYLKA!] IP: *.* 24.04.02, 07:41
            hmz... html nie dziala?
            • Gość: 1999 Re: Jaka recepta na 50% - jak rozmawiac z lekarzami Do Migotki IP: *.* 24.04.02, 08:32
              Dzięki za info, już wkrótce się przydada bo zapasy się kończą. Ale co znaczą skróty Rp, LzRp??
              • Gość: MiGoTkA Re: Jaka recepta na 50% - jak rozmawiac z lekarzami Do Migotki IP: *.* 24.04.02, 09:27
                http://www.mz.gov.pl/objas_ch_przewlek.docobjasnienia skrotow
                • Gość: Magda_D Re: Jaka recepta na 50% - jak rozmawiac z lekarzami Do Migotki IP: *.* 24.04.02, 13:22
                  Migotka, Jesteś wielka! Na pewno wydrukuję przed pójściem do "ukochanej" pani doktor, ale jak ją zmusić do wypisania recepty "P", kiedy ona twierdzi, że to może zrobić tylko alergolog (a wizyty u alergologa mamy co ok. 4 m-ce)?Magda
                • Gość: 1999 Re: Jaka recepta na 50% - jak rozmawiac z lekarzami Do Migotki IP: *.* 24.04.02, 15:23
                  już mam, ale fakt czy pediatra (tak jak dotąt) będzie chciał wystawić czy wyśle nas do gastro. Ale obryc się trzeba. Pa i dzięki
                  • Gość: asia.d.d Re: Jaka recepta na 50% - jak rozmawiac z lekarzami Do Migotki IP: *.* 24.04.02, 21:27
                    nieprawda,że Tylko alergolog może wypisać receptę ze zniżką,każdy lekarz może,nie dajcie sobie wmówić,że alergolog czy jakiś inny specjalistaAsia z branży medycznej
                    • Gość: AniaSK Re: Jaka recepta na 50% IP: *.* 25.04.02, 10:45
                      No właśnie, byłam wczoraj u mojego pediatry, wypisał mi sporą dawkę bebilonu pepti (i chwała mu za to, bo teraz z tym okropne zamieszanie), zarezerwowałam już go sobie w aptece, ale aptekarka stwierdziła, że jeśli mam tylko receptę z literką "P", to sprzeda mi ten Bebilon za 50% w drodze wyjątku. Zupełnie tego nie rozumiem, ale jak dziś pójdę go wykupić to wypytam, co to znaczy ten "wyjątek" i dam Wam znać.Ania :hello:
                      • Gość: AniaSK Re: Jaka recepta na 50%- wystarczy z "P" IP: *.* 26.04.02, 12:18
                        No więc byłam wczoraj w aptece i dokładnie odpytałam. Wystarczy w zupełności, że na recepcie jest napisana literka "P" - preparat mlekozastępczy zostanie sprzedany za 50% odpłatnością!!! Nie trzeba żadnej recepty niebieskiej (czy z niebieskim paskiem) - bo ona jest ważna w przypadku leków na ryczałt, a przecież na Bebilon czy Nutramigen ryczałtu już nie ma.
    • Gość: 1999 Re: Jaka recepta na 50% IP: *.* 29.04.02, 11:21
      Receptę z P (Prosobee 2) dostałam od pediatry bo już była na bieżąco, ale sama stwierdziła że był okres zamieszania i dezinformacji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka