Dodaj do ulubionych

TESTY Z KRWI U ROCZNEGO DZIECKA ?

IP: *.* 19.05.02, 11:31
Drogie e-mamy, alergolog zaleciła wykonanie mojemu rocznemu synkowi panelu wziewnego i pokarnowego z krwi. Podzielcie się ze mną, proszę, swoją wiedzą, czy takie badania mają sens u tak małego dziecka. Obawiam się też, czy do badania nie jest pobierana duża ilość krwi na wykonanie tych wszystkich testów. Bardzo będę wdzięczna za odpowiedzi.Pozdrawiam,Sylwia, mama Mateuszka
Obserwuj wątek
    • Gość: Bea Re: TESTY Z KRWI U ROCZNEGO DZIECKA ? IP: *.* 19.05.02, 17:47
      Cześć ! Moja Sara miała testy z krwi właśnie w wieku ok. roczku , rzeczywiście pobrano jej dużo krwi ( z dłoni - nigdy tego nie zapomnę )na wypadek ,gdybym chciała sprawdzać dodatkowe alergeny . Na testy skórne jest za mały , chyba ,że zdać się chcesz na obserwację ( ale jest to droga długa i żmudna ,no i tez nie do końca pewna ,a ile dylematów !!!). Więc nie martw się - zapytaj gdzie będzie miał kłutą rączkę i posmaruj emlą .Trzymam kciuki Bea
      • Gość: isabellla Re: TESTY Z KRWI U ROCZNEGO DZIECKA ? IP: *.* 19.05.02, 19:52
        CześćMojemu Marcinowi pobrano co prawda mało krwi ale tesyt nie zawsze są prawdziwe(czytaj ostani "Rodzice")PozdrawiamIsabellla
      • Gość: dziunia Re: TESTY Z KRWI U ROCZNEGO DZIECKA ? IP: *.* 24.05.02, 20:45
        Jestem zwolenniczką testów robionych u tak małych dzieci, ponieważ pomogły bardzo mojej córeczce w określeniu diety przy atopowym zapaleniu skóry. Początkowo alergolog chciała poprzestać na diecie eliminacyjnej i kazała mi jeść /dziecko było wtedy karmione głównie piersią/ wieprzowinę, chleb, ziemniaki, buraki... Niewiele więcej. Ja umierałam na tej diecie, moja córcia miała uczulenie coraz gorsze. Po wykonaniu badań krwi okazało się, że z pięciu produktów poleconych przez panią doktor jako bezpieczne, cztery uczulały moje dziecko. Teraz jest o wiele lepiej, razem jemy głównie ryż, Matysia rozwija się wspaniale. Najgorsze jest samo pobranie krwi, ale w przypadku mojej córki, była to jedyna szansa.Pozdrawiam
    • Gość: goskax Re: TESTY Z KRWI U ROCZNEGO DZIECKA ? IP: *.* 19.05.02, 19:50
      Witaj ... może to zabrzmi jak zart, ale nie zapomnij przed badaniem napoic maluszka ...Gdy pobierano krew mojemu synkowi zostałam "nakrzyczana"że tego nie zrobiłam , gdyz krew za bardzo nie chciała płynąć ... Poza tym nie bylo tak strasznie ...Pozdrawiam
    • Gość: DorotaO. Re: TESTY Z KRWI U ROCZNEGO DZIECKA ? IP: *.* 26.05.02, 08:49
      Mój Miś miał rok i 4 miesiące, i od 5 miesięcy biegunkę. Nie pomagała dieta bezmleczna i bezglutenowa. Zrobiono mu endoskopię, sondę, wiele badań z kału i krwi. Dopiero po zrobieniu panelu pokarmowego okazało się, że ma silną alergię na ziemniaki. Kto by pomyślał, żaden lekarz na to nie wpadł. Dlatego wierzę w testy z krwi, czasami to jedyne wyjście. Nie wiem, ile krwi i skąd pobierają, bo do badania zabrali dziecko do innej sali.
    • Gość: matilda Re: TESTY Z KRWI U ROCZNEGO DZIECKA ? IP: *.* 26.05.02, 11:26
      Mój synek też miał testy (panel pokarmowy), gdy miał roczek. Krwi utoczyli mu sporo (jak na tak malutkie dziecko), ale mały w minutę po pobraniu krwi już śmiał się do pielęgniarki. Chyba ja przeżyłam to gorzej...Cieszę się, że to zrobiłam bo od 9 m-cy bawiłam się w detektywa i nic mi z tego nie wychodziło. Po testach (wynik 0 w każdej kategorii) zaczęłam dziecku stopniowo dawać wszystko (oprócz oczywiście czekolady, mleka prosto od krowa, orzechów i sztucznych świństw). Dzisiaj Mik ma 1,5 roku i czuje się świetnie, jada wszystko to co lubi, alergia ustąpiła na tyle,że czasem gdzie niegdzie pojawiają się pryszczyki i tyle. Gdybym nie zrobiła testów mój maluch nie zaznałby smaku Danonków,sernika, razowego chlebka i innych smakołyków, które ubóstwia.
      • Gość: syl_mik Re: TESTY Z KRWI U ROCZNEGO DZIECKA ? - do wszystkich IP: *.* 29.05.02, 10:33
        Bardzo dziękuję za wszystkie posty. Nie chodzi o samo pobieranie krwi u synka, choć zawsze mocno to przeżywam. O tą ilość krwi pytałam się w tym sensie, że synek ma skłonności do anemii (miał kilka razy wcześniej a świeżo badań nie robiłam) i dlatego pobranie dużej ilości krwi byłoby niewskazane.Pozdrawiam serdecznie i zdrówka dla Waszych pociech. Sylwia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka