Dodaj do ulubionych

Do mam "SKAZAnych" maluchów.

IP: *.* 20.06.02, 12:41
Zgadza się, ja robiłam to masełko i przechowywałam w lodówce ponad 3 m-ce, nadal było pyszne.
Obserwuj wątek
    • Gość: awrocka Re: Do mam "SKAZAnych" maluchów. IP: *.* 20.06.02, 12:45
      Proszę opiszcie objawy na podstawie których stwierdzono u Waszych dzieci skazę białkową. Czy nalezą do nich drobniutkie krosteczki w kolorze ciala lub z bialymi punkcikami na szczycie???Dziekuje i pozdrawiamAnka
      • Gość: olapod Re: Do mam "SKAZAnych" maluchów. IP: *.* 27.06.02, 22:23
        cześć moja czteromiesieczna córeczka też "najprawdopodobniej ma alergię pokarmową" po szystóm tygodniu na twarzy i w okolicach skroni pojawiły sie drobne krostki, w tym czasie dziecko dostawało bebiko Omneo ze wzgledu na obnizony poziom laktozy - robiło bardzo rzadkie żółte kupki i bardzo często (2-3 razy dziennie)zazwyczaj w trakcie jedzenia, po 6 tygodniu kupki zmieniły konsystencje na bardzej plastelinowe ale nadal były żółte, lekarz stwierdził skazę i polecił Bebilon Pepti. Niestety Ola bardzo często płacze podczas jedzenia, wygina sie i robi bardzo brzydkie zielone "kupy". I teraz nie wiem czy gdyby faktycznie miała skaze to robiłaby żółte kupki pijąc Bebiko a czy krostki na tawarzy nie były wynikiem czegoś innego, czy dziecko ma rzeczywiście skazę, jak to sprawdzić i miec 100% pewność??? czekam na odpowiedź, pa
        • Gość: humbak Re: Do mam "SKAZAnych" maluchów. IP: *.* 28.06.02, 21:51
          Ja akurat na kupki nie zwróciłam uwagi. U mojej pysi pojawiały sie czerwone plamki na twarzy, a do tego krostki dokładnie takie, jak opisywałaś - wszędzie - nawet tam, na dole. Ale krostki były też i takie, że wyglądały, jak wczesny trądzik - jak, jakby można je było wycisnąć. Ale przede wszystkim to mała niechętnie piła mleko, bardzo ulewała, a do lekarza poszliśmy, gdy od czasu do czasu zaczęła wymiotowywać.Pocieszam tych o podobnych objawach, że teraz jest już dobrze, ale w zupełności eliminujemy produkty zawierające mleko - tak na wszelki wypadek. Raz podałam jej słoiczek zupki z mlekiem (ponoć od 5 miesiąca - Gerbera - ukłony w stronę firmy...),a choć nic się nie stało, to jednak kontynuujemy diete eliminacyjną tak dlugo, jak będzie to potrzebne. Dla bezpieczeństwa, i by w przyszłości nie było problemów.PozdrawiamAga
        • Gość: Kleo Re: Do mam "SKAZAnych" maluchów. IP: *.* 05.07.02, 10:08
          HEjpisalam o tym na NIEMOWLE,ale tu chyba powinnam. Jak czytam wasze opisy to zaczynam podejrzewac ze moja Michasia tez ma skaze!sad a nie chce!! ma krostki na glowce - biale takie jakby pod skora, a czasem na skorze takie ajk tradzik, no i na uszach tez troche, i na policzkach. Najdziwniejsza ta glowa. Podobno dzieci amja takie wypryski ze wzgledow hormonalnych,a le mzoe to ta skaza?? moj mąż wczoraj wypatrzyl tez na pupie... od dzis przestane pic mleko i ejsc jogurciki i zobacyzmy... czy czegos ejszcze mam unikac? czy np moge zjesc makaron? i czy taka ew. skaza trwa wiecznie???pozdrcleo
          • Gość: Basia.Pawlik Re: Do mam "SKAZAnych" maluchów. IP: *.* 05.07.02, 10:33
            Cześć Cleo, Odpowiadałam Ci już na forum niemowlę - nie upieram się, że to nie łojotokowe zapalenie skóry - bo takowe występuje u dzieci na skórze owłosionej (nie wiem jednak jakie jest jego tło). Jeżeli jednak zabierasz się za dietę eliminacyjną to musisz wyłączyć trochę więcej produktów niż piszesz. Musisz wyłączyć jajka - a makaron je zawiera, odpadają też ryby - szczególnie słodkowodne, mięso wołowe (najlepiej jeść królika, indyka, drób), chleb - na ogół jest z dodatkiem mleka i masło tudzież margaryny do smarowania chlebka (wyjątek Flora, może i inne nie wiem). Poczytaj sobie Alergię znajdziesz tu kopalnię wiedzy. Basia mamam Kubusia skazowca i Michałka szalonego 7 -latka.
            • Gość: halina Re: Do mam "SKAZAnych" maluchów. IP: *.* 05.07.02, 14:31
              Jesli wylaczysz jajka, to nieglupio byloby zrezygnowac tez z kurczakow. A poza tym nie bardzo wiem, dlaczego jako bezmleczna polecana jest margaryna "Flora" - ta w moim sklepie ma w skladzie serwatke.
              • Gość: Basia.Pawlik Re: Do mam "SKAZAnych" maluchów. IP: *.* 05.07.02, 17:01
                Jeżeli chodzi o Florę - to tak wszyscy mówią (również pediatrzy), przepraszam nie sprawdziłam - sama nie jem. Natomiast jeżeli chodzi o mięso to podałam te, które nie uczulają według kolejności od najbezpieczniejszego. Zatem jeszcze raz królik, indyk, kurczak a zapomniałabym o dziczyźnie ona też rzadko uczula. Basia.
                • Gość: Basia.Pawlik Re: Do mam "SKAZAnych" maluchów. IP: *.* 05.07.02, 17:02
                  Przepraszam za marudzenie jeszcze jedno sprawdziłam łojotokowe zapalenie skóry u dzieci może mieć podłoże alergiczne. Basia
                • Gość: halina Re: Do mam "SKAZAnych" maluchów. IP: *.* 05.07.02, 17:21
                  No coy, smutne, ale prawdziwe, wiekszosc pediatrow nie ma pojecia o alergii i diecie dla alergikow. Tez nie kupuje, ale sprawdzilam, bo spotkalam sie z ta margaryna pare razy na forum i zdziwilo mnie, ze jej nie znam. Chyba nalezaloby zanim sie komus poleca....Pozdrawiam
                  • Gość: Majkam Re: Do mam "SKAZAnych" maluchów. IP: *.* 08.07.02, 16:30
                    Margaryna Flora występuje w dwóch wariantach. Jedna jest bez mleka i żadnych mlecznych dodatków, a druga z serwatką.Sama kupuję tę pierwszą od kilku miesięcy i polecałam ja też na forum.Pozdrawiam
                  • Gość: Basia.Pawlik Re: Do mam "SKAZAnych" maluchów. IP: *.* 08.07.02, 21:39
                    Sprawdziłam margaryny w sklepie i... kupiłam Finea niskokaloryczna - nie zawiera żadnych niebezpiecznych rzeczy dla naszych maluchów.Basia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka