Dodaj do ulubionych

Czy nutramigen może uczulać?

IP: *.* 11.08.02, 08:11
Paulinka ma 3 miesiące. Nigdy nie była karmiona piersią, bo matka ją porzuciła. Od ponad dwóch tygodni dostaje wyłącznie nutramigen. Ma wysypkę, najgorzej wyglądają nadgarstki - suche, łuszczące placki. Wysypka pojawia się też, gdy mała je. Nie wiemy, czy to od gorąca, czy kontaktowa. Pediatra stwiedził, że to skaza białkowa, że nutramigen też może uczulać. Ale innego mleka nie przepisze, bo to jest najlepsze. Stąd pytanie - czy rzeczywiście nutramigen może uczulać? A może spróbować mleka sojowego? A może po 2 tygodniach są jeszcze ślady po zwykłym krowim bebiku? Ciuszki prane w loveli. Kosmetyki raczej też jej nie szkodzą.
Obserwuj wątek
    • Gość: goskax Re: Czy nutramigen może uczulać? IP: *.* 11.08.02, 12:00
      Dorotko ..nasz Piotrus trafił do nas w wieku 6tyg. z krostkami na buzi. Powiedziano nam ,że to potówki ..niestety rzeczywistość nie była tak kolorowa - poczatek alergii. Potem zmiany skórne nasiliły sie,wymioty,straszliwe bóle brzuszka..Po wprowadzeniu nutramigenu ustapiły wymioty, zmiany skórne bardzo powoli (bardzo !!!)zaczęły znikać, ale bóle brzuszka troche jeszcze trwały... (zreszta do niedawna -kazdy nowy pokarm wywoływał bóle brzuszka )Tak więc , jesli nie ma innych objawów może warto poczekać ? Z tego co czytałam - rzeczywiście wśród preparatów mlekozastepczych nutramigen jest numer "1". Oczywiście sa inne preparaty o większym stopniu "rozdrobnienia" a tym samym mniej uczulajace,ale może warto poczekac ? Zapytaj się pediatry o dodatkowe porcje wapna (nie w syropie tez może uczulać) - ponoc obecny w nutramigenie olej palmowy zaburza wchłanianie wapna.. pozdrawiam Mam tez jeszcze pytanie: czy ta wysypka pojawia sie w trakcie jedzenia ?
      • Gość: DorotaO. Re: Czy nutramigen może uczulać? IP: *.* 11.08.02, 13:24
        Dzięki, Gosiu. No właśnie, wysypka pojawia się w trakcie jedzenia, tam gdzie mała styka się z dorosłym, także przez swoje ubranko. Ale czasami ma na całym ciałku, zwykle policzki, zgięcia łokci i nadgarstki. Nie jest to chyba bardzo dokuczliwe, Paulinka jest pogodna, dobrze śpi. Co o tym myślisz? Na razie zostaniemy przy nutramigenie. Moje dzieci wychowały się na sojowym.
        • Gość: joakar Re: Czy nutramigen może uczulać? IP: *.* 12.08.02, 09:16
          wracając do głównego pytania:To prawda nutramigen może uczulać, niestety są dzieci o tak dużej alergii że nutramigen jest preparatem niewystarczajacym, mimo jego podawania utrzymują się zmiany alergiczne i aby nie meczyć maluszka zaleca się stosowanie mieszanki elementarnej. Mamy niestety ograniczony wybór gdyż jest tylko jeden taki preparat Bebilon amino. Ponieważ są to wolne aminokwasy wię wogóle nie uczula a dostarcza maluszkowi wszystkiego czego mu potrzeba by się rozwijał. Po określonym przez lekaza okresie stosowania tej diety powraca się do mniejszych hydrolizatów. pozdrowienia
    • Gość: gutki Re: Czy nutramigen może uczulać? IP: *.* 12.08.02, 08:37
      Podobno Lovela wcale nie jest najbezpieczniejsza (znam osobiście jedno dziecko na nią uczulone). A w czym pierzecie wasze ubrania, może malutka jest uczulona na wasz dorosły proszek, z którym się styka? Nasilenie objawów w czasie jedzenia niekoniecznie jest związane z tym, co jedzone - może być z powodu ogólnego rozgrzania skóry.
      • Gość: DorotaO. Re: Czy nutramigen może uczulać? IP: *.* 15.08.02, 17:39
        Też już o tym myślałam, ale staramy się, żeby nie dotykała do naszych ubrań, zawsze przez pieluszkę. Ostatnie pranie było w Bobasie, zobaczymy czy to coś da. Wczoraj była strasznie wysypana, okropne czerwone plamy na policzkach, szyi i klatce piersiowej. Kąpaliśmy ją w krochmalu. Na bardzo drogi Hermal Balneum Plus zalecony przez pediatrę zareagowała jeszcze gorszą wysypką. Dzisiaj wyglądała troszkę lepiej, a zupełnie zbladło, gdy pobyła na świeżym powietrzu. Może rzeczywiście ciepło źle wpływa na jej skórkę. Dzięki za wszystkie rady.
        • Gość: kasiazabiello Re: Czy nutramigen może uczulać? IP: *.* 20.08.02, 07:00
          A może spróbuj prać zarówno rzeczy Malutkiej jak i Wasze w zwyczajnych płatkach mydlanych ? Bardzo Ci współczuję z powodu dolegliwości dziecka, ale wiem co to znaczy z tą jednak różnicą, że u mojego synka objawami były bardzo silne bóle brzuszka i przewlekłe biegunki, albo zaparcia.Najpierw stosowałam Nutramigen, a potem przeszłam na Biebilon Pepti. Wiem ,że z tej samej firmy ,która produkuje Nutramigen jest jeszcze jedna dobra mieszanka bodajże o nazwie Progestemil, ale nazwy do końca nie jestem pewna. Myśle,że dużym pocieszeniem jest to ,że Twoje dziecko nie ma gorszych dolegliwości jak nieustanne bóle brzuszka i przewlekłe ostre biegunki, bo to zarówno okropnie męczy dzieciaczka jak i matkę. Mój synek do około trzeciego miesiąca w ogóle się nie uśmiechał i non stpo płakał z przerwami na karmienie i spanie. Sytuacje zaczęła się poprawiać około 6 miesiąca.Życzę dużo cierpliwości i wytrwałości.Pozdrawiam.
    • Gość: DorotaO. Po wizycie u alergologa. IP: *.* 20.08.02, 22:15
      Wczoraj Paulinka była u alergologa. Pani doktor skasowała 50 zł i nie powiedziała nic nowego. Dziecko jest alergikiem, ma dostawać Nutramigen i Zyrtec. Szok: do końca 1 roku życia może dostać tylko gotowane jabłko i gotowaną marchewkę! Czy ta pani trochę nie przesadziła? Jak dziecko ma urosnąć na jabłku i marchewce?Z faktu, że mała źle zareagowała na Hermal Balneum wywnioskowała, że jest uczulona na soję. Kazała kupić kolejny drogi kosmetyk... Stoi ich już kilka na półce, bo mała żadnego nie toleruje.Po zyrtecu wygląda troszkę lepiej. Ale martwi mnie jej przyszłość. Chociaż, może pani doktor przesadziła. Mojej Ani lekarka z poradni złego wchłaniania zabroniła do 3 lat dawać gluten i mleko, a Andzia już po skończeniu roczku mogła jeść wszystko i nic jej nie było. Może z Paulinką też tak będzie?Teraz ma trzy miesiące. Jak myślicie, kiedy będzie można jej podać to jabłuszko? Poczekać do 5-6 miesięcy? A może spróbować kaszki ryżowej?
      • Gość: kasiazabiello Re: Po wizycie u alergologa. IP: *.* 21.08.02, 06:29
        Witaj, przede wsztystkim musisz się uzbroić w cierpliwość.Mój synej również był na Nutramigenie i wszystkie objawy alergiczne uspokoiły się. A z wprowadzaniem pokarmów radzę Ci abyś poczekała przynajmniej do ukończenia piątego, szóstego miesiąca.Ja zaczęłam podawać około siódmego.A potem powoli i stopniowo.Moje dziecko ma 16 m-cy i ze skazy białowej wyrosło, próbowałam mu podawać po kawałeczku sera żółtego i jak była reakcja to odstawiałam i po jakimś czasie wracałam. Na razie mam tylko problem z glutenem,ale z tym też można sobie poradzić. Życzę wytrwałości i cierpliwości. Pozdrawiam Kasiamama Ani i Misia napisała/ł:> Wczoraj Paulinka była u alergologa. Pani doktor skasowała 50 zł i nie powiedziała nic nowego. Dziecko jest alergikiem, ma dostawać Nutramigen i Zyrtec. Szok: do końca 1 roku życia może dostać tylko gotowane jabłko i gotowaną marchewkę! Czy ta pani trochę nie przesadziła? Jak dziecko ma urosnąć na jabłku i marchewce?> Z faktu, że mała źle zareagowała na Hermal Balneum wywnioskowała, że jest uczulona na soję. Kazała kupić kolejny drogi kosmetyk... Stoi ich już kilka na półce, bo mała żadnego nie toleruje.> Po zyrtecu wygląda troszkę lepiej. Ale martwi mnie jej przyszłość. Chociaż, może pani doktor przesadziła. Mojej Ani lekarka z poradni złego wchłaniania zabroniła do 3 lat dawać gluten i mleko, a Andzia już po skończeniu roczku mogła jeść wszystko i nic jej nie było. Może z Paulinką też tak będzie?> Teraz ma trzy miesiące. Jak myślicie, kiedy będzie można jej podać to jabłuszko? Poczekać do 5-6 miesięcy? A może spróbować kaszki ryżowej?
        • Gość: Madzia2002 Re: Po wizycie u alergologa. IP: *.* 21.08.02, 09:00
          hejkana suche , luszczace sie placki na cialku najlepsza jest masc DIPROBASE / mozna ja kupic w aptece bez recepty / , skora po tym staje sie mieciutka !!!! / na mojej polce tez bylo sporo kosmetykow ktore byly drogie i po ktorych moje dziecko wygladalo tak jaby bylo poparzone!!! / ta masc kosztuje ok.17 zł. I uwierz mi naprawde jest dobra. Co do wysypki to niestety musze od czasu do czasu potraktowac mojego synka sterydem :-( elocomem , i wtedy schodzi wszystko, ale po podaniu czegos nowego w celu sprawdzenia czy to go uczula wysypka nieraz powraca i znow to samo :-( , ale skorke ma mieciutka......pozdrawiam mama 13-miesiecznego darka, alergika od urodzenia :-(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka