koraga 19.12.06, 16:29 Witajcie, dziś zaniosłam próbkę do laboratorium i się dowiedziałam, że wynik będzie za 2 dni.. Możliwe to? To chyba na tym forum czytałam, że próbka powinna być hodowana do 2 tygodni... Może o inne badanie chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
supernova12 Re: Badanie kału p. grzybom 19.12.06, 16:33 u mnie było podobnie. po 3 dniach dostałam wynik, iż wyhodowano nieliczne kolonie candida spp. laborantka stwierdziła, iż wynik jest w normie i nie ma potrzeby dalszej hodowli... czy tak powinno być, nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
luty71 Re: Badanie kału p. grzybom 19.12.06, 16:38 ja prosiłam o 2 tygodnie tak jak mówiła sigvaris Odpowiedz Link Zgłoś
atopik Re: Badanie kału p. grzybom 19.12.06, 16:38 Badania są różne. To, które robisz jest prawdopodobnie tylko badaniem w kierunku drożdżaków, a więc nie obejmuje innych grzybów i pleśni. Prawdopodobnie nie będzie określone co to za candida (oczywiście jesli sie wyhoduje), nie otrzymnasz także antymykogramu. Odpowiedz Link Zgłoś
haniak51 Re: Badanie kału p. grzybom 19.12.06, 17:30 ja zaniosłam do dr Kostrzenskiej i tam trzymała 10 dni - nic nie wyszło. A metoda mikroskopową (po 2 dniach ) wyszła. Odpowiedz Link Zgłoś
aleksa51 Re: Badanie kału p. grzybom 21.12.06, 10:05 nawet jak coś wyjdzie to nie będą w stanie określić ilości i wynik będzie do niczego. Ja odebrałam wynik po 6 dniach i i ta muszę powtórzyć badanie tyle że w innym laboratorium ( w innym chodują ok.10 dni i określają ilości) Odpowiedz Link Zgłoś