Dodaj do ulubionych

interpretacja wyników?

05.01.07, 13:14
czy ktoś potrafi mi powiedzieć coś o wynikach badań na alergię? wizytę u
alergologa mam za jakiś czas dopiero. badania robiłam bo chcemy kupić
psa.dziecko nie ma żadnych reakcji alergicznych (kiedyś mieliśmy
królika,córka kasłała,pozybliśmy się go ale kaszel minął po podaniu leków
alergicznych-teraz żadnych leków nie przyjmuje).testy były wykonywane na
przedramieniu.wyniki:
histamina 5*5(+++)
roztocze D.pteronyssinus2*2(+)
roztocze D.Farine 2*1(+)
sierść psa 1*1(+)
sierść kota 2*2(+)
pyłki drzew 2*1(+)
pyłki 5 traw 2*2(+)
mieszanina grzybów pleśniowych i drożdży 2*1(+)
4 zborza 1*1(+)
mieszanina piór 2*1(+)
bylica 1*1(+)
komosa 1*1(+)
czyktoś to potrafi rozczytać? logicznie myśląc tam gdzie jest 1*1 nie ma
alergii (ja tak kombinuję) ale prawdę mówiąc nic z tego nie rozumiem.może
ktośma doświadczenie?
Obserwuj wątek
    • magda-lis Re: interpretacja wyników? 06.01.07, 19:08
      Jeśli by nie było reakcji powinno być wpisane chyba "0" - my tak mięliśmy.
      A jak wyglądało miejsce z naniesionym preparatem?
    • malika5 Re: interpretacja wyników? 06.01.07, 21:14
      A jaka wyszła ujemna próba?
      To się robi tak: od próby dodatniej (histaminy) trzeba odjąć ujemną,załóżmy że
      ujemna była =2 więc wychodzi wynik =3.
      I teraz: wszystko co jest równe lub wyższe temu wynikowi to jest czynnikiem
      uczulającym. Za wynik = różnicy dostaje się jeden +, za każdy milimetr więcej
      dodatkowy +. Np. Gdyby w powyższym przykładzie wyszły trawy 3*3 to dostałaby na
      nie +, a gdyby 4*4 to dostałaby ++. Czym większe uczulenie tym więcej plusików.
      Z tego co napisałaś to próba ujemna chyba wyszła 4, bo wszędzie postawili po
      jednym plusie.
      A w jakim wieku jest dziecko, bo te testy u małych dzieci nie są miarodajne.
      • joanna784 Re: interpretacja wyników? 08.01.07, 14:04
        dziecko ma 7 lat.kurka,trochę to namotane z tymi wynikami.
        • joanna784 Re: interpretacja wyników? 08.01.07, 14:05
          czy jeśli wyszło po jednym plusie to źle czy dobrze,jeny ale się zakręciłam
          • malika5 Re: interpretacja wyników? 08.01.07, 21:17
            Jeżeli wyszło po jednym plusie to źle, bo ma alergię na wszystko, ale z drugiej
            strony dobrze bo ta alergia jest niewielka.
            Ale napisz jaka wyszła próba ujemna.
            • joanna784 Re: interpretacja wyników? 09.01.07, 09:52
              nie bardzo rozumiem co to jest ta próba.to co było na wyniku który dostałam
              napisałam w pierwszym poście.
              a czy może być alergia bez obiawów? bo skoro piszesz że ma alergię na wszystko
              co było wteście to czemu nie ma reakcji alergicznych? bawi się z psami,kiedyś
              obie babcie maiły psy i nigdy nie było żadnych reakcji alergicznych.jedyne to
              dziwny kaszel jak mieliśmy królika.ale np. wcześniej mieliśmy szczura w domu i
              bawiła się z nim i nie było problemów ze zdrowiem.tak samo trawy: bawi się na
              dworzu i nie ma żadnych dziwnych atrakcji w czasie pylenia czy koszenia
              traw.dziwne dla mnie.czy może nie reagować na alergenprzy małej alergii?czy z
              tyego można wyrosnąć?
              • joanna784 Re: interpretacja wyników? 09.01.07, 10:02
                oj,doczytałam się że pod histaminą 5*5(+++) jest kontrola skreślone zero czy
                kółko.nie wiem co to oznacza ale może to jest ta próba ujemna?proszę pomóżmi to
                choć trochę rozszyfrować
                • malika5 Re: interpretacja wyników? 09.01.07, 13:44
                  Tak to musi być ta próba ujemna,bez niej wszelkie testy nie mają sensu. A skoro
                  próba ujemna wyszła 0 to znaczy że twoje dziecko w ogóle nie ma alergii na
                  żaden z tych czynników. Nie wiem w takim razie co zaznaczyli plusikami. Może po
                  prostu że pojawiła się rakcja czy coś? Moim zdaniem nie mam żadnych powodów do
                  obaw, tym bardziej że nie zauważyłaś żadnych zmian alergicznych. Ja bym śmiało
                  kupowała pieskasmile
    • kajka3 Re: interpretacja wyników? 08.01.07, 22:14
      może załączone artykuły pomogą trochę, ale ostateczną interpretację wyników
      zostaw lekarzowi
      www.apsik.pl/pages/dzieci/testy_skorne.php
      www.alergologia.org/vivo/vivo_003.htm

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka