05.01.07, 19:50
pediatra mowila zeby dac banana pieczonego mojemu synkowi bo ma wlasciwosci zatwardzajace.
(mial biegunke). powiedzialam, ze nie podam bo sa oblane chemia. jedynie daje sloiczkowego hippa
(tego polaczonego z morela, bo sam banan ma jakies dodatkowe skladniki). ona do mnie: 'co Pani
mysli ze te ze slioczka nie sa oblane chemia?'. nie wiedzialam jak uzasadnic roznice, dlaczego ten
hippa jest bezpieczniejszy. odparlam jedynie ze takie jest zalecenie dr Z ze tylko ze sloika. moze
odpowiedzie mi zebym na drugi raz wiedziala jaka jest roznica w tych bananach?
Obserwuj wątek
    • luty71 Re: banan 05.01.07, 21:57
      jeśli te ze słoiczków są z upraw ekologicznych to nie ma w nich chemii - ale
      chyba nie są, bo cena na to nie wskazuje - dlatego myslę, że nie ma różnicy
      między bananem ze sklepu a bananem ze słoiczka - może z niewielkim plusem na
      korzyść banana ze sklepu - kupując go wiesz, że to banan - kupując słoiczek nie
      wiesz tego do końca. To taka moja subiektywna ocena oczywiście.
    • kruffa Re: banan 06.01.07, 02:34
      Różnica jest taka:
      banany hippa pochodzą (z tego co pamiętam ale mogę się mylic) z Cypru z upraw
      ekologicznych, i tam przerabiane są na pulpę, pasteryzowane i w takim stanie
      dojeżdzają do fabryki, gdzie robi się słoiczki dla dzieci. Słoiczki u nas
      dostępne pochodzą chyba z Węgier.
      Banany, które są w sklepach jadą do nas w dojrzewalniach, zlane chemią.

Taka jest różnica. I nie mam podstaw aby podważac info jakie otrzymałam z hippa,
      ponieważ moja córka po bananach ze sklepu miała silne torsje, a słoiczkowe jeśc
      mogła.
      A na zaparcia dobrze działają przegotowane jagody.

Kruffa
      • chalsia Re: banan 06.01.07, 02:47
        właściwości zatwardzające ma ryż
        Chalsia
    • patyska Re: banan 06.01.07, 14:15
      Beciu, wyluzuj. kup zwykle, bardzo dojrzale banany, umyj dokladnie, obierz
      ostroznie, udus w odrobinie wody i daj malemu.
    • betty69 Re: banan 06.01.07, 17:10
      dzieki za odpowiedzi. najgorsze ze maly ma caly czas biegunke. rotawirus wykluczony, czekamy teraz na
      wynik bakteriologiczny kalu sad
      • aslea Re: banan 07.01.07, 13:59
        jak miałam kłopoty z małą i stwierdziłam, że już dłużej nie mogę to podałam jej
        lekki napar z korzenia kobylaka. Zalecała tak zielicha, krewna mojego sąsiada.
        Jej wszystkie niespokojne wnuki w wieku niemowlęcym to piły i pomagało. U mnie
        chyba też. Piszę chyba bo kończyła wtety 6 m-cy i czy to samo wygasło, czy z
        pomocą kobylaka zaczęła lepiej sypiać. Efekt "uboczy" w moim przypadku tego
        kobylaka to zatwardzenie. Przed podaniem tego szczawu końskiego (inna
        nazwa)czytałam trochę o nim i podobno to rewelacyjny i od wieków stosowany
        środek na różne biegunki i dolegliwości jelitowe. Poczytaj sobie ja szukałam za
        pomocą google. Nie wiem czy odważysz się stosować takie rady internetowe. Możesz
        zapytać lekarza co o tym sądzi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka