07.02.07, 23:21
wiem, że mamy młodsze dzieci w podobnym wieku, a starsze z podobnymi
alergicznymi problemami, a przede wszystkim jesteś dla mnie forumowym
ekspertem do spraw żywienia (wiele Twoich rad wcieliłam w życie i sprzedałam
znajomym) i stąd moje pytanie: jakie mleko podajesz synkowi? i czy zaczęłaś
już wprowadzać nabiał? (moja Zosia nie ma żadnych objawów alergii) - dziękuję
Obserwuj wątek
    • kruffa Re: do kruffa 08.02.07, 09:46
      Na razie sobie wprowadziłam masło do mojej diety - cały czas karmię. Za jakieś
      2-3 tygodnie zacznę jeść ser a potem jogurt. Jak będzie ok to spróbuję
      wprowadzić stopniowo nabiał młodemu do diety.
      Ogólnie zasada jest taka, że jeśli w rodzinie jest alergia, a szczególnie
      starsze rodzeństwo ma alergię - wtedy nabiał takiemu maluchowi (oczywiście jeśli
      nie ma objawów alergii) wprowadza się z opóźnieniem po ukończeniu roku - w
      normalnej kolejnosci wprowadzania: masło, ser itd.
      Młody (oprócz incydentu z jajkiem jak był malutki) nie ma żadnych objawów.
      Alergikiem jest - nie mam co do tego złudzeń, ale chyba udało mi się nie
      rozwinąć jej u niego.
      Pije głównie BP - dostaje na nim kaszkę na śniadanie. Nawet jak nie przejdzie
      nabiał w mojej diecie to i tak spróbuję podać mu masło. Skoro ja jem to on
      raczej tez powienien.

Kruffa
      • luty71 Re: do kruffa 08.02.07, 22:29
        Zosia je masło w zupkach (jest ok), wczoraj dałam jej pół łyżeczki kefiru z
        Włoszczowej (w składzie ma tylko mleko pasteryzowane i bakterie)i czekam czy
        przejdzie - wydaje się ok. Największy dylemat mam z mlekiem - czuję absolutną
        niechęć do wszelkich mlek modyfikowanych (już sama nazwa mnie odstrasza)i
        narazie nie podaję Zosi żadnego z nich (karmię ją piersią w nocy). Chciałabym
        wprowadzić sery, jogurty i kefir (jesli przejdą oczywiście), a mleka
        modyfikowanego nie podawać w ogóle - poczekać na przykład do 2 lat i spróbować
        zwykłe krowie - wapń uzupełniać amarantusem, sezamem itp. Myślisz, że to ma
        sens, czy raczej modyfikowane jest konieczne? Dziękuję
        • luty71 Re: do kruffa 09.02.07, 14:16
          podnoszę
        • kruffa Re: do kruffa 09.02.07, 19:34
          Dziecko mleka w ogóle nie musi pić. Jeśli będzie jadło nabiał w postaci serów i
          jogurtu/kefiru to powinno wystarczyc. Trzeba tylko przyjrzec się diecie dziecka.
          Sezamu akurat boję się o wiele berdziej niż nabiału i nie odważyłabym się
          podawać go w dużych ilościach alergikowi.
          Mam 2 znajome, które karmiły po 2 lata alergików. Nie wprowadziły dzieciom
          mieszanek. Nie wyszło to maluchom za bardzo na zdrowie. Potem okazało się, że
          mleko matki w 2 roku życia to tez było za mało.

Kruffa
          • luty71 Re: do kruffa 11.02.07, 13:01
            Z tym sezamem to tak wyskoczyłam i wiem, ze silny alergen i nie podaję go Zosi
            (o Wojtku nawet nie wspominam). Poczytałam sobie o amarantusie i wydaje sie, że
            to rewelacyjna roslina - narazie dzieci jedzą popping ale mam zamiar wprowadzić
            też mąkę i ziarno. No i oczywiście kefiry, jogurt naturalny, masło i biały ser
            stopniowo spróbuję wprowadzić - Zosi, bo Wojtek to nie wiem czy kiedyś będzie
            mógł tego spróbować. Pozdrawiam i dziękuję za rady

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka