24.04.14, 09:06
Szukalismy przyczyn opoznienia u naszej coreczki.zrobilismy poziom d3.byl znacznie za niski pomimo suplementacji i picia mm.zaczelismy dawac d3 na recepte i dziecko nam sie zmienia w oczach.zaczeka sie obracac w osi:) gada duzo w ogole ciekawa swiata sie zrobila.a lekarze diagnozowali mpdz a teraz sie z tej diagnozy wycofuja....
Obserwuj wątek
    • aleksandrajurek Re: wit d3 07.06.14, 12:30
      swietna wiadomosc, pisz co u Was, oby wszystko teraz na dobrej drodze:)
    • mira-belka-belka Re: wit d3 12.06.14, 13:04
      Po jakim czasie podawania witaminy D zauważyliście różnicę w zachowaniu?
      Mam nadzieję, że u nas będzie podobnie...Nasz synek rozwija się w swoim tempie... do tego głowa mu za szybko rośnie. Neurolog na pierwszej wizycie (byliśmy tydzień temu) kazała nam podawać mu wit D na receptę. Podobno takie szybkie rośnięcie głowy może być spowodowane niedoborem wit D. I rzeczywiście głowa jak na razie nie rośnie dalej! O tym, że od tego jego rozwój przyśpieszy nie wspominała, ale mam nadzieję:)
      • dwustumilowylas Re: wit d3 14.06.14, 21:07
        tak? nam nikt o tym nie wspominał w kontekście wielkiej głowy mojego pierworodnego :), jedynie, że zbyt wolne zarastanie ciemiączka może być przez niedobór witaminy D, a i tak najpewniej zrobić badania krwi, żeby sie upewnić, czy należy zwiększyć dawkę. Co do rozmiaru główki - neurolog nie zlecił Wam usg przezciemiączkowego?
        • mira-belka-belka Re: wit d3 20.06.14, 00:46
          A jednak może coś w tym jest-odkąd daję tę nową wit d3-głowa nie urosła zupełnie!!!
          USG przezciemiączkowe młody miał trzy razy: po urodzeniu (powikłany poród) i wyszło niby super, drugi raz jak miał 2 miesiące i zorientowaliśmy się, ze nie wodzi wzrokiem, nie patrzy w oczy i w ogóle nic nie robi z tego co powinien... Trzeci raz ostatnio, jak mu głowa nagle urosła. Ale USG nr 2 i 3 bez zmian czyli niedotlenienie i nic poza tym się nie dzieje...
      • aggata78 Re: wit d3 19.06.14, 23:47
        Praktycznie po paru dniach.po miesiacu ruszyla motoryka a intelekt po 2,3. Aktualnie znow zbadalismy poziom i jest prawie w normie.znaczenie ma tez to ze wit d3 podawac nalezy z tluszczem bo tylko wtedy sie przyswaja odpowiednio.u nas w tk wyszla za duza przestrzen czolowa.lekarze podejrzewali wodoglowie a to byla krzywica.wystarczylo zwiekszyc podaz d3. Witamina ta to prehormon.odpowiada za wiekszosc funkcji w organizmie.a lekarze powinni zlecac badania profilaktycznie ale nie robia tego bo to drogie badanie...
        • mira-belka-belka Re: wit d3 20.06.14, 01:08
          U nas też widzę duże zmiany. Młody zaczął zauważać zabawki, łapać kontakt wzrokowy i motoryka też ruszyła. Najważniejsze, że posuwamy się w końcu do przodu!!!
          Ćwiczyliśmy kupę czasu bez efektów, a tu raptem kilka tygodni wit d i takie zmiany... Aż dziwne to trochę...
          Ja rozpuszczam tabletkę w wodzie i daję przy karmieniu łyżeczką. W sumie w mleku jest tłuszcz czyli powinno być ok.
          • perlai Re: wit d3 20.06.14, 22:07
            polecam do poczytania:

pdm.org.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=64:niedobor-wit-d&catid=4:dieta&Itemid=111
            • aj16aj16 Re: wit d3 12.07.14, 22:18
              A czy mogłybyście podać nazwy tych wit D3 na receptę
              • dwustumilowylas Re: wit d3 13.07.14, 18:11
                chodzi Ci o nazwę kropli na receptę? Nie wiem, jak dziewczyny - my braliśmy vigantol a teraz devikap, ale te mają okropny (dla mnie ) anyżkowy posmak.
    • dwustumilowylas Re: wit d3 22.06.14, 00:37
      no widzicie... człowiek co chwilę się nowych rzeczy dowiaduje... żaden lekarz nawet się nie zająknął, że ta łepetynka cudna moja taka duża może być przez braki witaminy d3.

aggata78 - jakie badania dokładnie robiliście? Wapń, fosfor i 25OHD? a może jest jakieś inne ogólne?

PS1.Dziewczyny - dużo zdrowia dla Waszych dzieci!

PS2. Mirabelka - mój synek też niedotleniony, a naprawdę teraz jest fajnie - trzymam kciuki za Twojego łobuza!
      • aj16aj16 Re: wit d3 12.07.14, 22:23
        a czy ta wit d3 ma jakąś nazwę? jak tak to niech ktoś poda
        • mira-belka-belka Re: wit d3 22.10.14, 11:55
          mój synek bierze Vigantoletten 500, a w zimę ma brać 1000.
    • aggata78 Re: wit d3 18.11.14, 23:46
      tylko nie dawajcie na wlasna reke bo mozna przedawkowac a to tez nie jest dobre a nawet chyba gorsze od niedoborow. niech lekarz zleci poziom i ilosc podawanych kropli.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka