Dodaj do ulubionych

naderwane uszka

22.02.07, 14:30
Mój mały - lat 2 i cztery miesiące - męczy się z naderwanymi uszkami chyba od
dwóch lat. Raz się goi, potem znowu odnawia. Byliśmy u alergologa i
stwierdził, że to alergia, a objaw jest typowy dla atopowego zapalenia skóry.
Poza naderwanymi uszkami i małą szorstką czerwoną plamką pod pachą nie ma
żadnych innych objawów. Lekarz zapisał cutivate, ale wolałabym nie stosować
maści ze sterydami. Czy znacie jakiś bezsterydowy zamiennik ? I czy powinnam
zrobić małemu jakieś dodatkowe badania w kierunku alergii? (dotychczas
żadnych badań lekarz synkowi nie zlecił.

sylwia
Obserwuj wątek
    • jagoda9999 Re: naderwane uszka 22.02.07, 14:43
      Spróbuj CLOTRMAZOLUM w kremie. Kosztuje kilka złotych i jest bez recepty. To
      jest lek przeciwgrzybiczy, ale naderwane uszka często są od przerostu grzybów w
      organizmie.
      Z pewnością jest bezpieczniejszy od sterydów, a może zadziała. U mnie pomagał.
      • jasieczek.z Re: naderwane uszka 22.02.07, 15:49
        Ja też bym raczej obstawała za zagrzybieniem. Ja całe dzieciństwo miałam
        naderwane uszka albo jedno albo drugie, nikt z tym nic nie robił bo czasy były
        liche i lekarze jeszcze bardziej lisi a żyję do tej pory a mam latek ponad 30
        samo się wyleczyło, nic mi się nie działo, nie miałam wogóle alergii. Ale przy
        każdym zdejmowaniu ciasnej bluzki przez głowę uszka mi się nadrywały. Trochę się
        ślimaczyły, potem same się przyklejały i tak wokoło " Macieju ". Zostaw to bo to
        chyba taka uroda albo zbadaj grzyby ale nie panikuj to nic takiego.
    • patyska Re: naderwane uszka 22.02.07, 15:54
      moja alergolog mowi, ze naderwane uszka to klasyka alergii pokarmowej, a moj znachor, ze naderwane
      uszka maja cos wspolnego z candida. co by nie bylo, cutivate nic tu nie pomoze, bo naderwania sa niemal
      zawsze nadkazone. proponuje posmarowanie przez kilka dni bactrobanem - powinno sie zagoic. niestety,
      jesli nadal w diecie jest alergen/przerost candidy w przewodzie pokarmowym to znowu sie pourywaja.
    • ryffa Re: naderwane uszka 23.02.07, 16:08
      A czy macie jakiś patent na zajady (też na tle pokarmowym)?
    • elka27 Re: naderwane uszka 24.02.07, 22:07
      Mój mały też miał naderwane uszko "od zawsze", prawie bez przerwy. Zagoiło się
      bezpowrotnie, gdy zaczęłam podawać mu Citrosept. Potem okazało się, że ma
      candidę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka