magpo 19.03.07, 10:53 Witam! Czy wiecie cos na temat szkodliwego dzialania glikolu propylenowego zawartego w niektorych preparatach nawilzajacych? Pozdrawiam Magda Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamkaro Re: glikol propylenowy 19.03.07, 11:15 Stosowane w wielu kosmetykach jako rozpuszczalnik. Działają rakotwórczo. Silnie toksyczny w razie spożycia (uszkadza wątrobę, układ nerwowy i nerki). Resorbują się ze skóry do krwi i limfy. Uszkadzają nabłonki, tkankę łączną i mięśniową. Zastosowane na skórę wysuszają naskórek, ale równocześnie podrażniają gruczoły łojowe i apokrynowe wywołując stan zapalny i wysięki wokół gruczołów. Uszkadzają powłoczki włosów. Wywołują podrażnienie naskórka i skóry właściwej, świąd i kontaktowe (alergiczne) zapalenie skóry. Łój i złuszczone keratynocyty z glikolami tworzą substancję zatykająca ujścia gruczołów. W pachwinach i wokół narządów płciowych powodują wypryski drobnopęcherzykowe przechodzące potem w strupki i rozpadliny. Kosmetyki zawierające glikol propylenowy w razie dostania się do oczu powodują zapalenie gałki ocznej i spojówek, co objawia się łzawieniem, pieczeniem, świądem i opuchnięciem powiek. Uszkadzają strukturę lipidowo-proteinową błon komórkowych. Wdychane podczas używania aerozoli z kosmetykami uszkadzają nabłonki układu oddechowego i powodują kaszel oraz nieżyt. Uszkadzają komórki krwi i szpik kostny. W neuronach i w mięśniach zaburzają procesy przewodzenia podniet i proces skurczu. Nie stosować w czasie laktacji i ciąży. Polecam stronę dr Różańskiego (luskiewnik.strefa.pl/acne/toksyny.htm) tam jest to wszystko opisane Odpowiedz Link Zgłoś
magpo Re: glikol propylenowy 19.03.07, 12:07 No wlasnie, nie wiem co o tym myslec. Mieszkam w Szwecji i uzywam Propyderm z 20% glikolem propylenowym i jestem z niego bardzo zadowolona. Swietnie sie sprawdza u mojej 4- miesiecznej corki. Jak jest ze stosowaniem tego typu preparatow w Polsce. Czy w zwiazku z tym co pisze mamkaro ( i dr Rozanski) nie stosuje sie ich w Polsce. Dziekuje za odpowiedz Magda Odpowiedz Link Zgłoś