zchotomowa
28.01.13, 11:09
Autor: ralphie 28.01.13, 08:46
Jaki jest zatem średnioroczny orientacyjny koszt miesięcznego ogrzania 1m3 domu?
Przy gazie wychodzi mi ok. 1zł/1m3 miesięcznie włączając w to koszty energii elektrycznej.
Do tego koszt instalacji. Piec kondensacyjny (c.o + c.w.u) i instalacja wraz z grzejnikami zamknęła mi się w 15 tys. zł. Korzystając z kalkulatorów, np:
vikersonn.pl/pompa-ciepla/52.11.122
czy dane stąd:
ekoterm.net/index.php?id=2
Koszt instalacji w moim przypadku jest 3-4 krotnie wyższy niż dla gazu. Do tego koszty serwisowe (gaz - 500/rok, PC - podobno 1500-7000/rok). Rozumiem, że zysk jest ekologiczny ale z drugiej strony czynnik roboczy stosowany w instalacji pompy ciepła to podobno gazy cieplarniane. Czy i jak często należy go wymieniać?
--
to może odpowiem po kolei, bo będzie łatwiej rozmawiać:
a) Liczenie kosztów ogrzewania w przeliczeniu na m3 jest mało precyzyjne. Dla przykładu ja mam w salonie do sufitu ponad 6 metrów, więc kubatury mam nieco więcej, niż w standardowym domu. Zazwyczaj zużycie energii w domach i mieszkaniach podaje się w kWh lub w kJ a potem można to podawać na miesiąc, rok oraz na powierzchnię. Przyjmijmy, że zużycie 2 ciągu roku 60 kWh/m2 jest uznawane za "dom energooszczędny".
b) koszt takiej energii jest prosty do policzenia: zerkacie w faktury, albo na licznik, albo idziecie do biura dostawcy energii i prosicie o policzenie zużycia w ciągu roku. Na moim przykładzie - rocznie zużywam 16.130 kWh (dużo). Ale z tego prądu mam wszystko. Rocznie przy stawce 0,5 zł za 1 kWh płacę więc 8.065 zł brutto. Urządzenia elektryczne (lodówka, komputery, lokówka Żony) zużywają miesięcznie ok. 350 zł, czyli rocznie ok 4.200 zł. Oznacza to, że pozostałe 3.865 zł kosztuje mnie rocznie ogrzewanie i ciepła woda (miesięcznie: 322 zł). Rodzina 2+2.
c) koszty eksploatacji pompy ciepła w ciągu ostatnich 12 lat wyniosły: 6 przeglądów po 150 zł = 900 zł (autoryzowany serwis Viessmana, połowa tej kwoty to pewnie dojazd). Czynnika roboczego nie stwierdza się, więc koszty = zero (może ralphie pomylił PC z solarami? Nawet jeśli, to ralphie - glikol do solarów kosztuje 150 zł co trzy lata: allegro.pl/ergolid-eko-20-37-glikol-instalacji-solarny-20l-i2943931354.html)
d) koszty instalacji to temat rzeka i nie za bardzo wiem, co tu porównywać. 12 lat temu, ajk powiedziałem, czego potrzebuję, to nawet państwo z Viessmana patrzyli na mnie dziwnie :) ale udało się ich przekonać. Podobnie jak z solarami - moim powodem wcale nie była ekologia (nie miałem wtedy takiej świadomości), ale zwykły rachunek ekonomiczny. Pewnie, wolałbym ogrzewać dom gazem ziemnym, ale w momencie podejmowania decyzji o budowie domu gazu u mnie nie było. A gaz ze zbiornika okazał się finansowo zabójczy, stąd wybór pompy ciepła.
e) 12 lat temu pompy ciepła to było science-fiction w Polsce. Dziś jest mnóstwo producentów i gdybym budował się dziś, wybrałbym polskie, bardziej skomplikowane rozwiązanie. Porównywalna pompa ciepła kosztuje 14k zł (www.hewalex.pl/oferta/pompy-ciepla-gruntowe-serii-wke/)
dla przykładu piec kondenacyjny o tych samych parametrach: 12k zł: (www.tanie-ogrzewanie.pl/piece-gazowe-junkers/kociol-junkers-kondensacyjny-cerapur-smart-14kw-zasobnik-biawar-220l,,rid,6757.html)
cała reszta zależy od wyboru technologii, montażysty i osprzętu. Jak widać sława mołojecka "drogich technologii" zazwyczaj opiera się na informacjach zasłyszanych, tak samo jest solarami a za chwilę będzie z technologią PV, my Polacy tak już mamy :)
Aha, nie jestem sprzedawcą czy monterem, jestem wyłącznie użytkownikiem-praktykiem, wskazane wyżej oferty to jedynie pierwsze z brzegu wyszukiwanie z gugla :) jeśli ktoś chce zobaczyć PC w praktyce - mogę pokazać.
pozdrawiam,
Marcin