Dodaj do ulubionych

Poziom wapnia we krwi a zmiany skórne

24.03.07, 15:10
Czy spotkaliście sie z taką teorią ze suche, czerwone liszaje na skórze mogą
być spowodowane wysokim poziomem wapnia w organiźmie (objawiającym sie m.in.
szybko zarastającym ciemiączkiem)? przeczytałam coś takiego na forum Niemowle
i tak sobie myśle, może coś w tym jest...
Obserwuj wątek
    • guderianka Re: Poziom wapnia we krwi a zmiany skórne 24.03.07, 17:01
      u mojej córki tak było-kiedys założyłam na tym forum wątek na ten temat
      • ewa_mewa Guderianka 25.03.07, 13:59
        Guderianka, szukałam w wyszukiwarce ale nie znalazłam w Twoich postach. Mogłabyś
        napisać coś więcej jak na to wpadłaś, jak leczyłaś itd.? Bardzo dziękuję, Ewa
        • ewa_mewa Znalazłam :) 25.03.07, 14:09

• blueluna Re: Poziom wapnia we krwi a zmiany skórne 24.03.07, 17:13
      Jest to mozliwe.
      Moj Przemek jak mu poziom wapnia skoczy w gore - ratuje sie wydalajac go poza
      moczem - w bardzo duzej ilosci przez skore - do tego stopnia ze czasem jego
      skore pokrywa bialy pyl.
      Gdy gruczoly potowe dzialaja dobrze i sprawnie, to wydalaja wapn z potem na
      biezaco.
      Gdy nie sa sprawne, szczegolnie u malutkich dzieci - zatykaja sie, podrazniaja,
      wdaja sie stany i odczyny zapalne. Wytracajacy sie na skorze wapn tez moze
      podrazniac pod wplywem potu.
    • pytkasia Re: Poziom wapnia we krwi a zmiany skórne 25.03.07, 13:06
      W jaki sposób można zmierzyć poziom wapnia w organiźmie? Z próbki krwi?
      • ewa_mewa Re: Poziom wapnia we krwi a zmiany skórne 25.03.07, 13:56
        Tak, badajac krew. Kurcze, może to jest to u mojego synka - jutro mu zbadam
        krew. Ciemiączka u niego od dawna prawie nie ma a ma dopiero 9 m-cy.
        • guderianka ewa_mewa 25.03.07, 17:28
          jesli masz jakies pytania-daj znac na priv.napisze wiecej szczegółów
    • pytkasia Re: Poziom wapnia we krwi a zmiany skórne 03.04.07, 21:17
      Wracam do tego wątku, bo zrobiłam synkowi badanie. Wapń całkowity 10,0 przy
      normie 8,6-10,0, przy wyniku strzałka w górę, czyli za dużo. Czy ktoś wie ile
      wynosi norma dla półtorarocznego dziecka, bo normy laboratoryjne są chyba dla
      dorosłych? Wizytę u alergologa mamy dopiero 23 kwietnia.
      • blueluna Re: Poziom wapnia we krwi a zmiany skórne 05.04.07, 17:58
        Dla poltorarocznego dziecka poziom wapnia we krwi - gorna granica to 10.4 -
        jednakze jesli w labie zaznaczaja ze 10 to moze byc i tyle - bo duzo zalezy od
        sprzetu na ktorym bylo badanie robione, normy moga sie czasem nawet znacznie
        roznic w zaleznosci od labu.

Tak czy owak - Twoje dziecko ma niepokojaco wysoki poziom wapnia.
        Teraz koniecznie zrob badanie moczu - poziom wapnia i kreatyniny, bo zanim
        poziom wapnia w krwi przekroczy gorna granice - istnieje pewien margines
        podczas ktorego organizm desperacko wydala wapn z moczem i potem.
        I to ze poziom wapnia we krwi jest jeszcze w normie niby - wcale nie oznacza ze
        tak jest naprawde.
        Skoro jest taki wysoki - moze oznaczac ze organizm juz ma powazne klopoty ale
        jeszcze sie ratuje wzmozonym wydalaniem wapnia.
        I powiklania tego juz moga byc - mimo iz nie ma jeszcze typowej hiperkalcemii.
        • guderianka Re: Poziom wapnia we krwi a zmiany skórne 05.04.07, 18:55
          I powiklania tego juz moga byc - mimo iz nie ma jeszcze typowej hiperkalcemii.-
          niekoniecznie-to skrajny przypadek blueluna wink u nas wapń wysoki od pocżatki.
          ciemiączko zarośniete. nerki zdrowe.tarczyca zdrowa. rozwój prawidłowy.
          wapn spadł w wyniku diety i utrzymuje sie na własciwym poziomie

postęp medycyny to zarazem nasze przekleństwo-podobnie jak czytanie forum i
          nakręcanie się na najgorsze. czasem po prostu taki typ organizmu, taka uroda a
          nie zaraz jakaś choroba. pozdrawiamwink
          • blueluna Re: Poziom wapnia we krwi a zmiany skórne 05.04.07, 19:19
            Przy zaburzeniach gospodarki wapniowo - fosforowej nie kontrolowanie sytuacji i
            nie wyjasnienie przyczyn moze skonczyc sie tak powaznymi klopotami iz uwazam ze
            znacznie lepiej troszke bez potrzeby sie wystraszyc niz cos zaniedbac.
            Jak sie juz wie ze cos sie dzieje - nawet gdy nie ma jeszcze zadnych powaznych
            objawow - glupota byloby to zlekcewazyc.
            • guderianka Re: Poziom wapnia we krwi a zmiany skórne 05.04.07, 22:22
              prawda-lekceważyć nie można
              • blueluna Re: Poziom wapnia we krwi a zmiany skórne 05.04.07, 23:27
                > prawda-lekceważyć nie można

A ja nigdzie nie napisalam ze trzeba wpadac w panike czy ze dziecko zejdzie w
                ciagu tygodnia wink

My mamy mniej szczescia niz Wy - u nas sama dieta nie pomaga choc obecnie jest
                bardzo rygorystyczna pod katem wit. D3.
                Troche pozwolenia sobie i juz fatalnie - znowu pyl na skorze, znowu oslabienie,
                skok wapnia, silne pragnienie.
                Udaje nam sie osiagnac tylko tyle ze poziom wapnia we krwi jest wlasnie na
                granicy normy - ale w moczu nadal jest go duzo, sporo tez wydala sie z potem.
                Tak wiec ja ciagle mam swiadomosc z czym sie takie problemy wiaza.
                I wcale hiperkalcemia nie musi byc duza zeby klopoty byly, wystarczy nawet taka
                kontrolowana - ale i tak moze dochodzic do odwapnienia kosci, i tak moze dojsc
                do odkladania sie wapnia w ukladzie moczowym, naczyniach krwionosnych, wraz z
                wapniem wyplukuja sie tez inne mikroelementy.
                Tego nie widac, tosie dzieje czesto bezobjawowo na przestrzeni lat.
                Gdyby nie to ze Przemek reaguje na skok wapnia silnym oslabieniem miesni czego
                przeoczyc sie nie da i wiem od razu co sie dzieje - to co innego by mi
                powiedzialo ze cos zlego sie dzieje? Wszystko co sie dzialo i o czym mowilam
                lekarzom bylo ponoc normalne. A za jakis czas mialby kamienie zamiast nerek -
                biorac pod uwage ilosc wapnia w moczu w chwili postawienia diagnozy.

Mnie juz zycie nauczylo jak powazne sa zaburzenia w gospodarce wapniem.
                I jak nalezy byc czujnym gdy cos takiego sugeruje.
                Bo slono mozna zaplacic za niewiedze.
                • guderianka Re: Poziom wapnia we krwi a zmiany skórne 06.04.07, 10:08
                  Dobrze ze to wszystko wiesz i potrafisz poznać po dziecku że coś się dzieje!
    • ulcia30 Re: Poziom wapnia we krwi a zmiany skórne 05.04.07, 21:17
      Może coś w tym jest.U nas na 100% nie jako uczulenie pokarmowe, więc może to?
      Od początku coś mi z tą witaminą D nie leży.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka