Dodaj do ulubionych

Zyrtec - dawkowanie

25.03.07, 20:50
Na ostatniej wizycie lekarka widząc znaczne zaostrzenie AZS u mojego dziecka poleciała Zyrtec w kroplach w dawce 3 razy dziennie po 10 kropli. Dawka jest "końska" znacznie przewyższająca tą sugerowaną w ulotce i jest to podobno celowe i normalnie stosowane w przypadkach zaostrzeń AZS. Czy ktoś z was spotkał się juz z takim dawkowaniem ? Lekarce ufam, ale jednak mam pewne wątpliwości...
Obserwuj wątek
    • pacia811 Re: Zyrtec - dawkowanie 25.03.07, 21:19
      hejsmile nie jestem lekarzem ale wydaje mi się że to dość spora dawka,
      moja 5miesięczna Zuza też bierze zyrtec tylko wieczorem po pięć kropli.
      • atopik Re: Zyrtec - dawkowanie 25.03.07, 21:27
        Wiem, że spora. Lekarka mnie uprzedzała, ale stwierdziła też, że to standard w takich sytuacjach. Jestem ciekawa czy ktoś jeszcze słyszał o takich standardach.
        • kiniasek Re: Zyrtec - dawkowanie 25.03.07, 23:22
          Julka dużej klasy alergik AZS, alergia pokarmowa, wziewna dostawała 10 kropli
          raz dziennie, dla mnie dawka duża
          zwracaj uwagę na wagę dziecka przy stosowaniu zyrtecu, powoduje mega wzrost
          apetytu i w efekcie szybki i duży przyrost wagi, u Julki tak sie zaczeło po
          kilku miesiącach stosowania
    • asik37 Re: Zyrtec - dawkowanie 26.03.07, 14:27
      30 kropli dziennie (3*10) ? To bardzo duzo, ja bałabym sie tyle podac, moj syn
      dosc silny alergik pokarmowy i wziewny dostaje w zaleznosci od nasilenia
      objawów od 5 do 10 kropli dziennie (ma prawie 2 lata)
      • atopik Re: Zyrtec - dawkowanie 26.03.07, 15:00
        Własnie dlatego, że to dużo to mam wątpliwości... a 10 kropli na moje dziecko nie działa sad
        • kargab Re: Zyrtec - dawkowanie 26.03.07, 15:55
          u nas tez są dosć silne objawy AZS,ale zawsze mala dostawała tylko 10 kropelek,a w nasilonych objawach dawkę zwiekszano do 5 kropelek rano,a 10 wieczorkiem
    • patyska Re: Zyrtec - dawkowanie 26.03.07, 15:58
      lomatko... a moze trzeba zmienic antyhistamine? a moze zadzialac z innej strony, czyli na przyklad
      kromogen donosowy oslonowo? strasznie duzo, ja bym tyle nie dala, chocby nie wiem co lekarka mowila.
      • atopik Re: Zyrtec - dawkowanie 26.03.07, 16:14
        Patysko, ale jaką antyhistaminę ? Na ketotifen młody zareagował pogorszeniem, Claritine tylko w postaci parszywego syropu. Co innego mam do wybory i żeby nie było w formie syropu ?
        Wyglada na to, że mój bąbel ma tylko problem z pokarmówką, inne alergeny w testach nie wyszły.
        Dla mnie tez taka dawka Zyrteku jest zaporowa i nie odważyłam się podać. Ale pytam, bo może inni na świcie wiedzą więcej i tylko ja ma jakieś opory smile
        • patyska Re: Zyrtec - dawkowanie 26.03.07, 16:28
          napisze wieczorem do ciebie na priva.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka