Dodaj do ulubionych

Leki na alergię

28.05.23, 20:40
Mam clatrę i dymistę. Czy clatrę bierze się rano na czczo? Czy wieczorem? Dymista, raz czy dwa razy dziennie? A co do oczu? Clatrę i dymistę wykupiłam rok temu ale nie użyłam i nie pamiętam dawkowania . Uczulona na pyłki traw/zboża/bylicę. Dopadło mnie wczoraj. I konkretnie.
Obserwuj wątek
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Leki na alergię 28.05.23, 20:52
      A ulotki w opakowaniu leku nie masz?
      Tam jest wszystko napisane.
    • aguar Re: Leki na alergię 28.05.23, 21:29
      Clatrę się bierze raz dziennie godzinę przed posiłkiem albo 2 godziny po posiłku. Możesz rano na czczo, a potem godzinę poczekać z jedzeniem. Mój syn to bierze późno po ostatnim posiłku. Dymistę aplikujesz 2 x dziennie. Do oczu możesz kupić krople Zabak i zakraplać 1-2 krople 2 x dziennie.
      • brittaanna Re: Leki na alergię 29.05.23, 15:12
        Jeśli na pyłki bierz rano, wg ulotki. Wieczorem bierze się na roztocza.
        Dymistę pierwszy tydzień rano i wieczorem, później raz dziennie.
        Następnym razem zacznij brać przed okresem pylenia. Lepsze działanie i nie ma aż takich objawów.
        Po powrocie do domu opłukać twarz wodą, włosy obowiązkowo wieczorem, chociaż przez tydzień, zanim leki zaczną działać.
        Nos możesz plukac butelką,.
    • ophelia78 Re: Leki na alergię 28.05.23, 21:35
      Wydaje mi się że Dymiste można używać do w miesięcy po otwarciu buteleczki. Wiec jeśli to z zeszłego roku to wywal.

Jeśli nie masz ulotek to wuguglaj, dla większości leków są w sieci
      • alfa36 Re: Leki na alergię 28.05.23, 21:54
        Dymista nie była otwarta. Chyba nawet mam ją od niedawna, bo dostałam na zatoki. Tyle, że ostatnio na szczęście zatoki jako tako (a i tak flixonase nasule lepiej na mnie działa... Tym lekiem dawno temu uratowała mi funkcjonowanie jedna forumka).
        Dzięki za podpowiedzi. Ulotki się zawieruszyły.
      • brittaanna Re: Leki na alergię 29.05.23, 15:14
        Fakt, jak otwierana butelka to już do śmieci.
        Bez recepty masz metmin, pronasal. Słabsze niż dymista ale też działają
    • fil.lo Re: Leki na alergię 28.05.23, 22:20
      www.doz.pl/apteka/p56863-Clatra_20_mg_tabletki_30_szt.

www.doz.pl/apteka/p79440-Dymista_137_mcg50_mcgdawka_aerozol_do_nosa_23_g

Ulotki można znaleźć w sieci. Sprawdź, czy te powyżej to na pewno ulotki do tych leków, które masz w domu
    • figa_z_makiem99 Re: Leki na alergię 28.05.23, 22:51
      Clatra rano na czczo, godzinę przed posiłkiem.
    • tiffany_obolala Re: Leki na alergię 29.05.23, 09:19
      A na przyszłość - zacznij brać co najmniej dwa tygodnie przed sezonem pylenia... Gdzieś przeczytałam (i moje wieloletnie doświadczenie to potwierdza), że te leki działają trochę jak przeciwbólowe - jak się ból rozhula, to już nic nie działa, jak zdusisz w zarodku, to masz szanse powodzenia.
      • alfa36 Re: Leki na alergię 29.05.23, 12:22
        Dzięki. Niby wiedziałam, ale tak to jest, że jak zimno, to mi nic nie jest, jak siedzę w pomieszczeniach podobnie. A, że cały tydzień praktycznie niewiele jestem na świeżym powietrzu... No i się obudziłam w sobotę...
        • brittaanna Re: Leki na alergię 29.05.23, 15:17
          No tak, mój syn już się nauczył, że trzeba brać wcześniej, żeby się męczyć. Włącz plukanie nosa, zmywanie pyłków choć z twarzy.
          U mojego Zyx lepiej działa plus ryaltris, genialny lek, nowy i drogi ale warto

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka