Dodaj do ulubionych

Leki/recepty ilosci

08.10.23, 13:53
Czy jest jakaś kontrola wypisywanych lekow/recept? W sensie czy lekarz widzi wypisując receptę, że pacjent ten lek już ma przepisany przez innego lekarza? Wykupuję co jakiś czas teściom recepty, wykupuje też szwagierka i niepokoi nas ilość niektórych leków. Według dawkowania które jest wpisane w aptece lek powinien wystarczyć np. na miesiąc. Kupujemy go co tydzień z różnych recept.
Obserwuj wątek
    • 35wcieniu Re: Leki/recepty ilosci 08.10.23, 13:58
      Jak jest upowazniony przez pacjenta to widzi informacje, które pacjent widzi w IKP. Jak nie to nie. Upoważnić można jednego lekarza lub jedna placówkę. Można nie upoważniać nikogo, wtedy żaden lekarz tego nie widzi.
      • majenkirr Re: Leki/recepty ilosci 08.10.23, 15:17
        35wcieniu napisał(a):
        > Można nie upoważniać nikogo, wtedy żaden lekarz tego nie widzi.

A to źle. Ubezpieczenie tez tego nie widzi?

Po mojej mamie zostało MULTUM leków, a przecież wszystko co trzeba było, brała regularnie. Więc skąd ta nadwyżka?
        • panna.nasturcja Re: Leki/recepty ilosci 09.10.23, 02:37
          Nie wiem, ale u nas oo teściu to samo, pół apteki w domu zostało, mówię o lekach na recepty.
        • afro.ninja Re: Leki/recepty ilosci 09.10.23, 06:40
          Za jednym razem mozna przepisac 3 opakowania leków, ale tez zależy od ilości tabletek w opakowaniu.
          Na leki mozna tez zle zareagowac, beac tylko kilka pigulek na okrsa leczenia, w ogóle nie przyjmować i robi się mała apteka.
    • krolewska.asma Re: Leki/recepty ilosci 08.10.23, 15:28
      Kurczę
      Był ten wątek ostatnio o teściu ale nie pamietam czym on podpadł ? Nie chciał chodzić do lekarza czy co ?
      Wiec nie wiem jak skomentować
    • banicazarbuzem Re: Leki/recepty ilosci 08.10.23, 16:21
      To po co bierzecie recepty i je wykupujecie? Przed wizytą można sprawdzić co jest a o co poprosić i nie będzie nadwyżki.
      • slonko1335 Re: Leki/recepty ilosci 08.10.23, 18:27
        Ani nie chodzę z nimi na wizyty ani nie dawkuje im lekow ani nie sprawdzam po szafkach co mają ani nie biorę żadnych recept. Wykupując recepty po podaniu kodu poprosiłam żeby zapisała farmaceutka dawkowanie i się zdziwiłam że jest na jeden lek takie a ja ten lek kupuję często a potem się zgadałam ze szwagierka, że ona również go wykupowala i wyszło nam , że coś za często.
        • chococaffe Re: Leki/recepty ilosci 08.10.23, 18:35
          Może na zapas? Zwłaszcza jak dotyczy to leku z przerwami w dostawach.
          • slonko1335 Re: Leki/recepty ilosci 08.10.23, 18:44
            Nigdy nie miałam problemu z zakupem, więc to raczej nie to. No i ona potrzebuje tego zawsze szybko bo się skonczyl/kończy. W opisie jest, że uzależnia. Sprawdziłam bo mi nie grało, że kupowałam niedawno a ona już nie ma i wysyła mnie po kolejna receptę znowu i znowu jest tam ten lek. Zastanawiam się tylko kto jej wypisuje te recepty. W aptece mi pewnie nie powiedzą?
            • chococaffe Re: Leki/recepty ilosci 08.10.23, 18:52
              Może usługi typu recepta na telefon?
            • mdro Re: Leki/recepty ilosci 08.10.23, 19:03
              Może wypisywać np. specjalista i lekarz pierwszego kontaktu (a może chodzi dodatkowo gdzieś prywatnie?).
              Nie możesz uzyskać dostępu do jej IKP?
              • slonko1335 Re: Leki/recepty ilosci 08.10.23, 19:12
                Na pewno część zalatwia sobie przez telefon ale od swoich lekarzy ale rodzinny i psychiatra chyba by jej tyle nie wypisali to lek od psychiatry właśnie. Robimy zestawienie całej reszty bo my im wykupujemy tuch lekow bardzo dużo. Zaczęliśmy spisywać ile czego i dla kogo wykupujemy. Na razie zwróciłam uwagę na jeden ale pewnie wyjdzie tego więcej. To starsi schorowani ludzie więc ilosci lekiw mnie generalnie nie dziwiły wcześniej...
            • zerlinda Re: Leki/recepty ilosci 08.10.23, 19:26
              Uzależnia? No to masz odpowiedź. Pewnie chodzi do kilku lekarzy i każdy przepisuje. Dużo ludzi jest uzależnionych od leków nasennych i p/bólowych.
              • kk345 Re: Leki/recepty ilosci 08.10.23, 21:29
                Ewentualnie początki demencji i zapomina gdzie położyła/wzięła kilka razy, bo zapomniała ze już brała, czy inne takie historie.
    • b.bujak Re: Leki/recepty ilosci 08.10.23, 19:10
      slonko1335 napisała:

> Czy jest jakaś kontrola wypisywanych lekow/recept? W sensie czy lekarz widzi wy
      > pisując receptę, że pacjent ten lek już ma przepisany przez innego lekarza?
      >

serio myślisz, że lekarz będzie robil bilans wypisanych / wykupionych / zażytych leków ?
      jeśli pacjent dorosły i zdrowy na umyśle to powinien sobie sam ogarniać zakupy i zapasy względem zapotrzebowania
      • slonko1335 Re: Leki/recepty ilosci 08.10.23, 19:14
        Nie wiem. Myślałam że nad lekami psychotropowymi jest jakaś kontrola.
        • b.bujak Re: Leki/recepty ilosci 08.10.23, 19:39
          lekarz to lekarz a nie policja; kieruje się podstawowym domniemaniem, ze pacjent leczy się zgodnie z zaleceniami a jak ma wątpliwosci do skuteczności leczenia to mówi to lekarzowi zamiast samowolnie zwiększać dawke; zresztą w ulotce tez są adekwatne ostrzeżenia; to naprawdę nie jest robota lekarza rozkminiać, czy pacjent wykupił leki, czy je zażywa, czy sprzedał, czy zgubił;
          • zoskaanka Re: Leki/recepty ilosci 08.10.23, 20:28
            Ale lekarz wypisując receptę, musi to odnotować w karcie i tam widzi, kiedy wystawił poprzednią receptę. Jeśli pacjent się zgłasza zbyt często, powinna się lekarzowi zapalić czerwona lampka.
            • slonko1335 Re: Leki/recepty ilosci 08.10.23, 20:32
              Ja nie wiem czy ona nie ma tych recept od większej ilości lekarzy. Spróbuję podpytać w aptece co jest od kogo ale nie wiem czy mi powiedzą Tylko czy osychotropy poza psychiatra i rodzinnym na podstawie zlecenia od osychiatry może wypisać jeszcze jakiś lekarz?
              • b.bujak Re: Leki/recepty ilosci 08.10.23, 20:47
                slonko1335 napisała:

> Ja nie wiem czy ona nie ma tych recept od większej ilości lekarzy. Spróbuję pod
                > pytać w aptece co jest od kogo ale nie wiem czy mi powiedzą

zamiast zawracac glowę w aptece trzeba pogadać z tesciami, ogarnąć IKP; poprosić, żeby nie prosili szwagierki o zakup leków i nie podawali jej kodów
                • slonko1335 Re: Leki/recepty ilosci 08.10.23, 21:01
                  Próba rozmowy utwierdziła mnie tylko w tym, że podejrzenie szprycowania się psychotropami może być słuszne.. zdziwiło mnie natomiast to że łatwo można zdobyć dowolne ich ilosci.
                  • b.bujak Re: Leki/recepty ilosci 08.10.23, 21:14
                    dlaczego nie odetniecie szwagierki od recept, które są wypisywane na teściów ?
                    • slonko1335 Re: Leki/recepty ilosci 08.10.23, 21:28
                      Szwagierka przecież nie jest tu problemem. Teściowa tak jak i mnie prosi ją o wykupienie lekow. Od niedawna obie spisujemy co, w jakich ilościach i kiedy kupowałyśmy.
                      • b.bujak Re: Leki/recepty ilosci 08.10.23, 21:42
                        slonko1335 napisała:

> Szwagierka przecież nie jest tu problemem.

źle zrozumiałam, myślałam, że to ona zażywa te leki;

> Teściowa tak jak i mnie prosi ją o wykupienie lekow. Od niedawna obie spisujemy co, w jakich ilościach i kiedy kupowałyśmy.
                        >

no to najwyższa pora zrobić z tym porządek;
                    • kk345 Re: Leki/recepty ilosci 08.10.23, 21:32
                      I jak to poprawi sytuację nadmiaru leków u teściów?
              • turbinkamalinka Re: Leki/recepty ilosci 08.10.23, 21:05
                No ja rodzinnej przedstawiałam jakąś kartę od endokrynologa z diagnozą. podejrzewam że jak ktoś pójdzie prywatnie i przedstwi katę z opisem choroby i zaleceniami jakie ma brać leki to lekarz wypisze.
              • ichi51e Re: Leki/recepty ilosci 09.10.23, 06:57
                Nawet wet moze
    • turbinkamalinka Re: Leki/recepty ilosci 08.10.23, 19:11
      U mojego chłopa jest tak że lekarz w przychodni chyba nie widzi czy recepta jest zrealizowana. Ale przecież ma dostęp do karty pacjenta i tam jest napisane jakie chłop dostał skierowania, jakie leki zostały przepisane. Ale kardiolog nie widzi tych recept i zwyczajnie pyta się czy chłop potrzebuje aby ten wypisał receptę. Nawet jak chłop powie że kończy mu się jeden lek to kardiolog wypisuje hurtem na 3 miesiące. A już ostatnio to jakaś komedia się stała bo chłop był u kardiologa chyba w kwietniu. dostał receptę na 3 opakowania każdego leku. Był teraz we wrzesniu i dostał receptę na rok.

Podobnie ma syn. Dostaję receptę na lek od endokrynologa na pół roku. Ale jak zmieniło się dawkowanie zadzwoniłam do rodzinnego, wytłumaczyłam że zmieniły się dawki lekarka bez problemu wypisała mi nową receptę. W pewnym momencie miałam zapas na chyba 1,5 roku

Więc bardzo możliwe że teściowa zwyczajnie wyłudza od dwóch lekarzy lek
    • kocynder Re: Leki/recepty ilosci 09.10.23, 06:11
      Zasadniczo nie. Jeśli lekarz A zapisuje jakiś lek, to lekarz B nie ma o tym pojęcia, jeśli pacjent go nie poinformuje. Miałam kiedyś sytuację, że zażywałam specjalistyczny lek, kończył mi się, wizytę u specjalisty miałam tak, że zabrakło by mi na tydzień, moja lekarka POZ wypisała, a w bodaj trzy dni później specjalista przysłała kod recepty "od siebie", bo okazało się, ze ona tak ustawiła, że jej system przypomina o kończącej się recepcie i wtedy wypisuje. No, ale miałam tą receptę od POZ i specjalistka o tym nie wiedziała, dopóki jej nie powiedziałam.
      W takiej sytuacji zaczęłabym od rozmowy z Teściową/teściem, na zasadzie "Czy wspominałaś/eś pani kardiolog, że ten lek przepisał ci już neurolog?". Serio, bywa, że się zapomni, a to zarówno ryzykowne (jeśli np biorą jakiś lek "podwójnie"), marnotrawstwo (jeśli "magazynują") albo wręcz prokurator, jeśli np "pomagają" sąsiadce (bo ma takie same objawy, to na pewno jej pomoże).
    • ichi51e Re: Leki/recepty ilosci 09.10.23, 06:52
      Ale podejrzewasz ze teściowie sobi sami dawkę zwiększyli?
      • slonko1335 Re: Leki/recepty ilosci 09.10.23, 07:24
        Podejrzewam, że teściowa ich leczy jak uważa za słuszne i że jest uzależniona Są dni gdzie nie można się z nią kompletnie dogadac albo dobudzic tescia , podejrzewam że zwyczajnie jest wtedy naćpana i pakuje coś w niego . Na drugi dzień kompletnie nic nie pamięta a teściu nagle śmiga po odiedlu podczas gdy poprzedniego dnia nie mogl stanac na nogi i byl zapakowany w pieluche.....
        • ichi51e Re: Leki/recepty ilosci 09.10.23, 08:09
          Ale to niestety trzeba się z nia skonfrontować uncertain zwłaszcza jak teścia czymś ładuje. Współczuje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka