Dodaj do ulubionych

psychotropy

29.04.24, 08:08
Dziewczyny w sobotę lecę do Hiszpanii z córką, która ze względu na zdiagnozowaną depresje zażywa leki psychotropowe - 2 rodzaje. Na cały pobyt młoda potrzebuje 16 tabletek jednego leku i 32 tabletki drugiego leku. Czy muszę mieć jakiś papier do przewiezienia tych medykamentów przez granicę, mam od lekarza zalecenia w których są dane dziecka, pesel, i informacja nt. leków i ich dawkowania, podpisane przez lekarza, czy to wystarczy?
Obserwuj wątek
    • krwawy.lolo Re: psychotropy 29.04.24, 08:25
      www.spain.info/pl/porady-podroznych/przepisy-celne/

Z tym, że poszukałbym na jakichś oficjalnych stronach, bo w przypadku ewentualnej kontroli nie powołasz się przecież na turystyczne poradniki z internetu.
    • soczystagruszka Re: psychotropy 29.04.24, 09:22
      Teoretycznie nie powinnaś, ale przecież ktoś wypisuje Ci receptę. Weź zaświadczenie dla świętego spokoju. Przyda się nie tylko na ten wyjazd.
    • ivaz Re: psychotropy 29.04.24, 09:58
      Zadzwoniłam do GIF, i przekazano mi, że te leki, a mianowicie substancje czynne jakie one zawierają, nie są wymienione w Oświadczeniu Ministra Zdrowia i można je przewieźć, a na w razie czego mam mieć receptę.
      • eagle.eagle Re: psychotropy 29.04.24, 10:05
        W Oświadczeniu Ministra Zdrowia w Polsce czy w Europie? Bo to że coś można od nas wywieźć lub też wwieźć nie oznacza że można to wwieźć do Hiszpanii.
        • ivaz Re: psychotropy 29.04.24, 10:12
          Pan z GIF zapewnił, że te leki nie wymagają Zaświadczenia GIFu do wywozu i wwozu do Hiszpanii zasugerował, żeby wziąć receptę na w razie czego i żeby leki były w oryginalnych opakowaniach.
          • eagle.eagle Re: psychotropy 29.04.24, 10:37
            Ok.
    • kubek0802 Re: psychotropy 29.04.24, 10:06
      ivaz napisała:

> mam od lekarza zalecenia
      > w których są dane dziecka, pesel, i informacja nt. leków i ich dawkowania, pod
      > pisane przez lekarza, czy to wystarczy?

Jestem przekonana, że nawet to nie jest potrzebne. Nigdy nikt nie interesował się lekami które mam w bagażu podręcznym. Ale jak masz to weź.
    • primula.alpicola Re: psychotropy 29.04.24, 10:17
      Nie potrzebujesz niczego.
    • swiezynka77 Re: psychotropy 29.04.24, 10:47
      wożę normalnie w bagażu podręcznym i nikt nigdy nie zapytał. uwaga, to powinien być bagaż naprawdę podręczny (tzn torebka/plecaczek) a nie walizka kabinówka - tę czasem zabierają do luku. miałam sytuację z niespodziewanym opóźnieniem i noclegiem i godzinę czekałam aż mi wygrzebią walizkę bo miałam tam leki.
    • lajtova Re: psychotropy 29.04.24, 10:52
      Pakuję dropsy do podręcznego i nikomu nic nie zgłaszam.Uwaga - piszę tu o lotach w UE albo Schengen.
      Podczas lotu na ferie spiełam blistry gumką recepturkąsmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka