aleksandra19811 02.05.07, 12:08 Jaka jest róznica miedzy tyki lekami ? Czy to i to jest dla mimowlakow ( moja ma 7 m-cy) ? co lepsze na katar sienny i kaszel ? A cenowo ? Proszę o szybka odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamamaria3 Re: Fenistil czy alertec PILNE 02.05.07, 12:36 Witaj, pediatra moich dzieci jest zwolennikiem fenistilu, a alergolog zyrtecu. Jak to wygląda cenowo nie wiem (zyrtec 10 ml kosztuje ok. 10 zł), bo na moje dzieci fenistil nie działa. Nie wiem natomiast co można kupić bez recepty. Jedno i drugie jest dla niemowlaków. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
isma Re: Fenistil czy alertec PILNE 02.05.07, 13:08 A masz wybor, czy zalecenie podawania obu tych preparatow? Bez recepty mozna kupic fenistil. Substancje czynne zarowno w fenistilu jak i w alertecu blokuja te same receptory H1, ale fenistil wykazuje wieksza skutecznosc w niwelowaniu swiadu, ma zreszta dzialnie lekko uspokajajace. Jesli sa dokuczliwe zmiany skrne, mozna rozwazyc podanie. Cetyryzyna (alertec) natomiast jest nowoczesniejszym antyhistaminikiem III generacji, znacznie silniejszym, w zasadzie podstawowym w leczenu objawow pylkowicy. Ja bym polecala raczej to drugie. A ze tak sie z ciekawosci zapytam, skad wiadomo, ze siedmiomiesieczniak ma katar sienny? Bo w tym wieku alergia wziewna jest dosyc rzadko rozpoznawana ;- ))). Odpowiedz Link Zgłoś