toja76 05.07.07, 21:26 Czy robiąc normalne badania kału na obecnośc grzybów wykryję się candidę i gronkowca? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
topcia27 Re: Badania na obecnośc grzybów 06.07.07, 11:23 Hmmm nie wiem czy pomogę bo zastanawiam sie co dla Ciebie oznacza słowo "normalne"? dla mnie najlepszym badaniem kału jest posiew i właśnie w ten sposób wyszła u nas Candida. Odpowiedz Link Zgłoś
halomoto3 Re: Badania na obecnośc grzybów 06.07.07, 11:33 podlaczam sie do watku.tez jestem ciekawa czy wykonujac posiew na grzyby przy okazji mozna wykryc gronkowca czy trzeba wykonywac oddzielnie jakies inne badanie.wie ktos cos o tym?? Odpowiedz Link Zgłoś
minoque2 Re: Badania na obecnośc grzybów 06.07.07, 11:48 Ja robiłam synkowi potrojne oznaczenie na owsiki i podwójne na lamblie .Nic nie wyszło , ale czasami wychodzi po kilku próbach - czy to prawda ? Poza tym synek jest leczony na alergie , często choruje ma sińce pod oczami , uwielbia słodycze ( tylko je mógłby jeść ) nie lubi normalnego jedzenia , muszę go zmuszać , młodsza córka więcej je , robi bardzo duże kupki i ma nieprzyjemny zapach z ust ( zęby OK ).Lekarka uważa , że przesadzam , ale moim zdaniem musi mieć jakieś świństwo w kupie . Napiszcie jak należy przygotować dziecko do badania ( czego nie powinien wcześniej jeść ) i ile badań powinnam wykonać i jak one się nazywają ( np.badanie na obecność grzybów , czy może nazywa się to posiew ?) sama mu zrobię te badania i może coś w końcu wyjdzie . Odpowiedz Link Zgłoś
atopik Re: Badania na obecnośc grzybów 06.07.07, 14:07 Trza sie wypytać w labie, w którym chce sie robic badania. Różne laby różnie hodują. Zasadniczo badanie mykologiczne kału nie obejmuje gronkowca i innych bakrerii Odpowiedz Link Zgłoś