czarna.perla 07.07.07, 13:34 Cukinie dodaję do lecza i to tyle jeśli chodzi o warzywa podane w temacie. Podrzuccie proszę jakieś przepisy dla małego candidowca z ich wykorzystaniem. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marta.skwarek Re: cukinia, kabaczek, bakłażan- przepisy???????? 09.07.07, 11:42 Na forum dziecko/jedzenie podawałam przepis na pyszne placki z cukinii. Podobne do ziemniacznych. -- Odpowiedz Link Zgłoś
aneta_szu Re: cukinia, kabaczek, bakłażan- przepisy???????? 09.07.07, 12:04 zapiekane z mieskiem, ryzem Odpowiedz Link Zgłoś
gapka_babka Re: cukinia, kabaczek, bakłażan- przepisy???????? 10.07.07, 09:46 Marto bardzo proszę podaj przepis na placki z cukinii bo nie znalazłam na tym forum ,które podałaś.Dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
mazajac Re: cukinia, kabaczek, bakłażan- przepisy???????? 10.07.07, 10:54 ja też prosze o ten przepis i napiszcie mi od jakiego wieku można je podawać mój synek ma 1 rok Odpowiedz Link Zgłoś
marcyszka Re: cukinia, kabaczek, bakłażan- przepisy???????? 10.07.07, 11:43 Pisałam pod innym nickiem. Kopiuję poniżej. Ja robię: 1. Placki z cukinii (jak ziemniaczane tylko więcej mąki, jajek i cebulki lub szczypiorku) 2. Kluski z cukinii "kładzione"; ciasto jak na placki tylko bez cebuli i trochę gęściejsze. 3. Ratatouille - mix duszonych warzyw, głównie cukinia, papryka, pomidory i cebula, dodatkowo można dodać, paróweczki, soczewicę itd. 4. Faszerowana - kroję na pół, faszeruję mixem z wydrążonej części cukinii + cebulka, pieczarki i ewentualnie mięsko mielone, zapiekam, a 5 min przed wyjęciem posypuję żółtym serem. Polecam zwłaszcza placki - PYCHA!!! Cały wątek: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=579&w=28313538&a=28624353 Zaznaczam, że jeszcze wtedy moje dziecko nie dawało oznak alergii pokarmowej. Teraz jest na diecie bezglutenowej i bez białka mleka krowiego. Mąka może być ziemniaczana, albo inna dopuszczona w diecie. Odpowiedz Link Zgłoś
kiw75 do marcyszka 10.07.07, 13:40 No..., przepisy super, ale nie dla małego candidowca! Odpowiedz Link Zgłoś
marcyszka Re: do marcyszka 10.07.07, 14:49 Napisałam przecież, że pewne produkty można zastąpić innymi. Odpowiedz Link Zgłoś
gapka_babka Re: cukinia, kabaczek, bakłażan- przepisy???????? 10.07.07, 15:55 No to właśnie żadne placki bez jajek są niezjadliwe.Podałaś zamiennik jajek PKU to jeszcze mi powiedz co to jest bo nie bardzo wiem.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
mazajac do marcyszka co z kabaczkiem 11.07.07, 10:53 ale co robisz z tym kabaczkiem czy cukinią, chodzi mi o ciasto, miksujesz te kabaczki, trzesz na tarce i dodajesz potem mąkę jajko i cebulkę czy jak, Odpowiedz Link Zgłoś
marcyszka Re: do marcyszka co z kabaczkiem 12.07.07, 00:47 trę na tarce (duże oczka) razem ze skórką . Ściera się błyskawicznie - dużo łatwiej niż ziemniaki. Do tego dodaję resztę składników i trzeba szybko smażyć, bo cukinia puszcza soki. Odpowiedz Link Zgłoś