arim28 28.09.07, 21:28 Znacie cos co mogloby jej pomoc? Biore pod uwage odstawienie antybiotyku. Dostawala 5 dni dozylnie i teraz czwarty dzien doustnie. Jutro lekarz ale jak jej pomoc dzisiaj? Ma straszne uplawy, czym to przemywac? smarowac? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
brises73 Re: U mojej corki 2,6 lat uplawy,grzybica sromu-p 28.09.07, 21:56 Clotrimazol powinien przynieść ulgę, można kupić bez recepty. Odpowiedz Link Zgłoś
sigvaris Re: U mojej corki 2,6 lat uplawy,grzybica sromu-p 28.09.07, 22:51 Kąp ją na zmianę: - wanna ze szczyptą nadmanganianu potasu - wanna z torebką sody oczyszczonej z apteki - smaruj podrażnione miejsca "kisielem" z mąki ziemniaczanej (taki kisiel zawsze gotowy do smarowania pupy przy każdej okoliczności siusiu i kupy), to się nazywa krochmal - nie smaruj niczym tłustym - nie smaruj kramami z E-coś-tam - przemywaj solą fizjologiczną przy każdej okazji. - Odpowiedz Link Zgłoś
arim28 Czy lekarze przepisuja jakies lekarstwa w takich 29.09.07, 00:02 przypadkach? Doustne, vagilan.? Mieszkam za granica i tutaj prawie nikt nie slyszal o lekach oslonowych podczas brania antybiotyku. Czy mozecie podpowiedziec o co mam prosic u lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
arim28 Sigvaris, dziekuje, 29.09.07, 00:04 maka ziemniaczana i sode mam. Piszesz o sodzie z akteki czyli rozumiem, ze nie moge uzywac spozywczej? Odpowiedz Link Zgłoś
fruwajka1 Re: Sigvaris, dziekuje, 02.10.07, 12:26 Mnie pomagała kąpiel w nagietku i ekspresowej mieszance ziołowej "Szwejk". Ulga znaczna. Odpowiedz Link Zgłoś
arim28 Dziewczyny dziekuje za ten ocet, przeciez ja o tym 02.10.07, 17:27 wiedzialam ale zupelnie zglupialam w obliczu choroby Aloes mam piekny i sama jestem fanka tej rosliny. A ocet juz zakupilam z jablek BIO - niech bedzie pod reka. Napisze co doradzila nam robic lekarka. Podawac probiotyki do 10 dni, nystatyne wykluczyla bo chwilowo pomoze ale ogolnie pogorszy stan corki. Madra kobieta! Corke kazala podmywac rozcienczonym fioletem gencjanu. Przyznam, ze jest poprawa. Natomiast nie polecam masci Clotrimazolum, ktorym posmarowalam w chwili bezradnosci, corka dostala uczulenia Odpowiedz Link Zgłoś
setia Re: U mojej corki 2,6 lat uplawy,grzybica sromu-p 30.09.07, 00:20 sigvaris, ja nie wiem czy mąka ziemniaczana na grzybicę to najlepszy pomysł. ja polecam ocet jabłkowy, świetnie radzi sobie z grzybami. rozcieńcz sobie 1:1 w szklance np, do płukania, okładów. Odpowiedz Link Zgłoś
sigvaris Re: U mojej corki 2,6 lat uplawy,grzybica sromu-p 30.09.07, 12:35 Zestaw, który sugeruję to raczej zestaw łagodzący w tej chwili ból i dyskomfort jaki dziecko niewątpliwie ma w tej chwili. 1. Zadanie sody oczyszczonej - wiadomo - odkwaszać organizm poprzez największą powierzchnię, czyli skórę (kąpiele). Samym leczeniem miejscowym organizm dziecka może nie poradzić sobie z pozbyciem się mykotoksyn (które zakwaszają organizm). I błędne koło sie wtedy zamyka. Soda oczyszczona jest "lepsza" z apteki, tak zaleca nam nasz lekarz. Czemu? Nie wiem, bo nigdy o to nie pytałam na czym owa różnica polega. Ale słucham sie tu lekarza. 2. Zadanie dla nadmanganianu - zapobiegać i walczyć z zasiedlającymi na uszkodzonej skórze przez grzyba - bakteriami - tak by nie dopuścić do zakażenia bakteryjnego uszkodzonych miejsc. 3. Krochmal - łagodzić podrażnioną skórę. Ustrzec przed nadmiernym wysuszeniem z jednej strony i wysuszać to jest z kolei zbyt rozjątrzone. Krochmal wiadomo potrafi działać w obie strony. Oczywiście nie ma działania przeciwgrzybiczego, co silnie łagodzące podrażnienia skóry, przynosi też ulgę przy świądzie. To nie jest program na leczenie jak widać, co na doraźną pomoc przy takim problemie. Jeśli mowa o leczeniu, to wiadomo, że Arim powinna wprowadzić dietę. Bez diety przeciwgrzybiczej może nie uporać sie z grzybica pochwy. Jedno pewne, że najczęstszym źródłem zarażenia narządów płciowych jest przewód pokarmowy (oba sa blisko siebie). Czyli na pewno całkowite odstawienie cukru! Trudno mi radzić jak leczyć miejscowo dziecko. Clotrimazol to też pomoc doraźna i wiadomo także że nie powinno sie go stosować dłużej niż 10 dni.. Gdyby Arim miała jakiegoś lekarza, z którym mogłaby przegadać leczenie miejscowe wywarami z szałwii lub kory dębu...? Arim masz tam kogoś takiego? A może kojarzysz z dawnych czasów tzw. "nasiadówki na ziołach"? Setia masz rację więc że krochmal to może nie pomysł na leczenie, ale nawet przy grzybicy czymś tą skórę trzeba łagodzić. Napisałam o krochmalu bo to chyba lepsze od jakichkolwiek kremów w tej sytuacji. O occie jabłkowym coś słyszałam, ale mało. Możesz napisać coś więcej o jego zastosowaniu i działaniu? Wiem, że stosuje sie go do wielu różnych problemów zdrowotnych, ale nic nad to nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
setia Re: ocet jabłkowy 01.10.07, 14:45 jest w moim domu podstawowym kosmetykiem choc wiele się pisze o korzysciach ze stosowania go doustnie, ja narazie uzywam go tylko zewnętrznie; do płukania włosów (zapobiega łupiezowi, niweluje skutki mycia w chlorowanej wodzie z zasadowymi szamponami; wzmacnia włosy, nadaje im blask), zamiast tonika, lub tez do płukania przy odczuwaniu dyskomfortu w miejscach intymnych (dzieki diecie antycandida więksszych problemow z grzybica nie mam ale tez różnie z ta dietą u mnie bywa). ocet oczywiscie tylko w stanie rozcienczonym. działanie jego polega na tym,ze silnie zakwasza utrudniając rozwój patogenom (te lubią srodowisko słabo kwaśne-zasadowe) a tworzy przyjazne warunki do rozowju poztytywnej mikroflory (np. paleczki lactobacillus lubią srod bardzo kwasne). ot,tyle. aha, w zadnym wypadku nie powinno się go zastepowac octem synetycznym - to kupa chemii. Odpowiedz Link Zgłoś
blueluna Re: U mojej corki 2,6 lat uplawy,grzybica sromu-p 29.09.07, 17:08 Przede wszystkim - czy ona nie ma owsikow? To one czesto wlasnie - migrujac z odbytu do pochwy u malutkich dziewczynek moga powodowc takie silne infekcje i uplawy. Na co Twoja corka dostaje antybiotyk? Nie powinna na niego z tak szybko i tak silnie zareagowac grzybica sromu. Musialo sie cos dziac wczesniej. Nie miala biegunek, problemow z trawieniem, zmian skornych? Moze juz wczesniej miala nadkazenia grzybicze a teraz po prostu sie rozbujaly. Ale skad wiesz ze to grzybica? Odpowiedz Link Zgłoś
polly28 Re: U mojej corki 2,6 lat uplawy,grzybica sromu-p 01.10.07, 20:04 Arim, Moja córka też ma często problemy ze sromem. Robię jej wtedy kąpiele w ziołach o nazwie Vagosan. Poza tym drM z vega medica poleciła mi przemywać jej te okolice czystym sokiem z miąższu aloesu. To jej bardzo bardzo pomaga. Mozesz kupić czysty sok z aloesu w sklepach ze zdrową żywnością, tylko sprawdz czy na pewno jest bez konserwantów, a najprościej to kupić kwiat aloesu, odcinać kawałek i wyciskać sok. Odpowiedz Link Zgłoś