Dodaj do ulubionych

czy p[o azs zostaja slady???

15.12.07, 11:07
witam moj 3miesieczny synek ma atopowe zapalenie skory, czy spotkalyscie sie z tym nie wiecie czy po tym zostaja slady chodzi mi o blizny na buzi. smaruje go teraz mascia robiona i daje mu zyrtec i juz pi dwuch dniach byla poprawa ma gladka buzke jak nigdy dotad i nie ma czerwonych polikow ale widac jeszcze plamy i boje sie ze mu to nie zejdziesad
prosze o odpowiedz jesli wiecie cos na ten temat! dziekuje pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • mloda121 Re: czy p[o azs zostaja slady??? 15.12.07, 14:32
      zejdzie, mój syn w wieku 3 m-cy nie miał na twarzy zdrowego miejsca,
      czerwone sączące się rany, wszystko zeszło, tylko, że ja nie
      używałam praktycznie sterydów, posmarowałam 2 razy jedną ranę, żeby
      się szybciej zabliźniała elidelem,
    • kruffa Re: czy p[o azs zostaja slady??? 15.12.07, 16:41
      Ślady mogą zostać po długotrwałaym stosowaniu sterydów. Jesli maść, którą
      stosujesz nie ma hydrocortizonu to możesz ją stosować.

Kruffa
      • pyza66 Re: czy p[o azs zostaja slady??? 15.12.07, 18:46
        no niestety mam hydrokortizon 0,5 mam smarowac przez dwa tygodnie. to zle? od tego moga zostac mo juz te blizny?
        • kruffa Re: czy p[o azs zostaja slady??? 15.12.07, 19:13
          No to mam dla ciebie złą wiadomość, bo po odstawieniu maści wszystkie zmiany
          wrócą. Proponuję zmienić lekarza, bo sterydy na twarz można stosować w
          ostateczności (bardzo zaognione zmiany, na granicy powstania ran) i nie wolno
          tego robi dłużej niż 2-3 dni.
          Skóra na buzi jest najcieńsza i po długotrwałym stosowaniu mogą zostać blizy, a
          skóra dość szybko przyzwyczaja się do sterydów, więc potem trzeba stosować
          silniejsze.
          Zacznij szukać przyczyny zmian na buzi, a nie leczyć objawy. I poszukaj dobrego
          alergologa.
          Karmisz, czy też dziecko jest karmione mieszanką?

Kruffa
          • magdalenka77 Kruffa, 15.12.07, 22:01
            Podłączę się pod wątek.
            U nas doszło do tego, że na córci policzkach robiły się sączące rany
            o powierzchni większej niż 1cm2. Mieliśmy zalecone okłady z soli
            fizjolgicznej i psikanie DexapolcortN (neomycyna i coś jeszcze). Już
            prawie przeszło, ale potem mamy smarować Tridermem (tu napewno jest
            steryd) i właśnie się boję. Szanowna pani alergolog w "obcych"
            powątpiewa (a wyszły nam lamblie i owsiki) i zapisała mi dietę cud,
            jeśli nie chcę odstawiać od piersi. Niby jest trochę lepiej, ale
            jakoś intuicyjnie czuję, że nie tylko w mojej diecie jest problem.
            I że te nieszczęsne policzki znowu wrócą...
            Boję się, żeby nie zostały jej blizny sad
            Czy taka kuracja jest bezpieczna?
            • kruffa Re: Kruffa, 16.12.07, 07:26
              Jak przeszło to nie smarowałabym sterydem. Triderm zawiera w sobie zarówno
              steryd i antybiotyk - w takiej sytuacji byłby dokończeniem kuracji. Być może
              twoje dziecko miało po prostu nadkażone lekkie zmiany alergiczne i zastosowanie
              antybiotyku pomogło. Czasami trzeba go użyć nawet i na buzi, ale własnie trzeba
              to robić w ostateczności, gdy widać że skóra jest nadkażona i sama już sobie nie
              poradzi. W okolicy kości szczękowych sama smarowałam kilka razy skórę dziecka -
              jak naprawdę było źle. Sterydy mam zawsze w lodówce - na wszelki wypadek. Od
              kilku lat ich nie używałam, ale mam na wypadek, gdyby dziecko dostało ciężkiej
              pokrzywki.
              Dziecko może mieć pasozyty i to trzeba oczywiście wykluczyć.
              W rodzinie małżonka jest dziecko które miało lambie w wieku 3 m-cy a te
              powodowały nasilenie się objawów alergii. Przeleczenie pomogło, ale ciężka
              alergia pozostała.
              Na twoim miejscu zastosowałabym dietę i zbadała pasożyty.

Kruffa
              • magdalenka77 Re: Kruffa, 16.12.07, 09:38
                No właśnie wyszły nam lamblie i owsiki (jak pisałam powyżej), ale
                lekarka (bardzo polecana alergolog w Warszawie) nie uwierzyła w nie
                i kazała odstawić od piersi - że to niby na pewno rozwiąże problem.
                Ostatecznie zapisała owo leczenie na policzki i super-dietę dla mnie
                no i za kilka dni robimy badania z krwi.
                Poprawa na policzkach jast, a jakżeby inaczej po lekach. Na reszcie
                skóry trochę lepiej, ale duuuużo jeszcze do ideału brakuje.
                Boję się, że jak skończy się ta kuracja lekami to zmiany powrócą i
                wtedy znowu steryd i tak w koło macieju. A na policzkach ślady po
                sterydzie zostaną sad((
                • pyza66 do Kruffa, 16.12.07, 13:43
                  mi dermatolog powiedzial ze ta masc bardzo malo sterydu zawiera i ze to jest bardziej masc pielegnacyjna jak lecznicza i niewiem teraz co robic juz mu smaruje raz dziennie. to mowisz ze jak odstawie ta masc to mu zmiany powroca?
                  • kruffa Re: do Kruffa, 16.12.07, 19:28
                    Ręce opadają.... Maść z hydrocortizonem - maśćią pielęgnacyjną!!!!???
                    Jeśli jest to na tle alergicznym a nie wykluczyłaś alergenu z diety lub
                    otoczenia to wrócą.
                    Moja rada - zmień lekarza. Poszukaj dobrego alergologa, a tej dermatolog to za
                    mądra nie jest - sorry.

Kruffa
                • kruffa Re: Kruffa, 16.12.07, 19:33
                  Jeśli masz czarno na białym, ze dzieciak ma pasożyty to radzę jak najszybciej je
                  leczyć. Dietę profilaktycznie zastosuj równolegle, bo dziecko może mieć alergię.
                  Ja przynajmniej tak bym zrobiła.
                  Natomiast testy z krwi bym olała. Szkoda pieniędzy, a ich wynik w takiej
                  sytuacji i tak ci nic nie powie - nawet jak wyjdą pozytywne. Poza tym testy z
                  krwi nie wykluczą ci alergii, bo w przypadku alergii IgE niezależnej, nawet przy
                  bardzo ciężkiej alergii wychodzą w normie.

Kruffa
                  • pyza66 Re: Kruffa, 16.12.07, 20:21
                    a jakie sa objawy na pasozyty i skad to sie wogole bierze? a gdzie moge zrobic testy zeby zobaczyc co go uczula? i gdzie sie daje ten kaul na pasozyty to tzeba jechac do alergologa? odpisz prosze!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka