matizka 26.02.08, 22:11 Tyle tu o odrobaczaniu dzieci i ostatnio o toxokarozie. Czy mając zwierzaki odrobaczacie je często - czy mimo odrobaczania mogą zarazić ludzi? Zwłaszcza chodzi mi o koty i jak do nich podchodzic w świetle "robaków" Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lorence Re: Odrobaczanie zwierząt 27.02.08, 00:15 Już pisałam o tym tutaj, przebadałam swoim kotom kanapowym kał i okazało się, ze jeden ma tasiemca, a drugi jaja glisty kociej a w domu jest 6 miesięczne dziecko. Koty zostały odrobaczone, chyba przedawkowałam, bo były podtrute, teraz jest ok, ten co mial tasiemca miał problem z sierścią, taki łupież, po przeleczeniu sierśc idealna. Z małą byłm u okulisty, sprawdził oczy, niby ok, odradzał zabawy w miejskich piaskownicach, teraz ustaliłam z wetka, ze będe je odrobaczac co miesiąc, za 2 tyg. zbadam im krew. Toxokaroza jest b. niebezpieczna, aby stwierdzic jej obecnośc nalezy zrobic badania krwi jak pomyślę o tych wszystkich pasożytach to dostaję gęsiej skórki...brrrr Odpowiedz Link Zgłoś
mama007 lorence 28.02.08, 08:08 z krwi wyjdzie tasiemiec? albo glista? zastanawiam sie nad zbadaniem moich kotow, ale badanie kalu z roznych przyczyn jest raczej technicznie nierealne.. a weci u mnie troche jeszcze ociemniali jesli chodzi o kompleksowe zwalczanie zycia wewnetrzengo innymi sposobami niz tabletka cestala .. Odpowiedz Link Zgłoś
aniucha333 Re: Odrobaczanie zwierząt 27.02.08, 22:29 OK, raz sie pytalam mojego pediatry o tym i mi powiedzial ze robale ze zwierzat nie przechodza na ludzie (e.g. owsiki czy glisty) ale koty moga zarazic toxoplazmoza. Odpowiedz Link Zgłoś
sigvaris Re: Odrobaczanie zwierząt 27.02.08, 22:53 Co z kompletna bzdura... Pasożyty zwierzęce jak najbardziej przechodzą na ludzi i wywołują toksokarozę (glista kocia, glista psia). One się w nas nie rozwijają, co ich larwy się otarbiają w naszych narządach (np. oku. wątrobie, płucach, mózgu..) Wspólnie ze zwierzętami możemy wzajemnie zarażać sie lamblią!! Pasożyty ludzkie nie są przenoszone przez zwierzęta w sposób bezpośredni, ale może nam ją pies/kot przynieśc z dworu na niedomytych łapach (np. larwy glisty, a na siersci jaja owsika)... Łomatko, co kończył ten lekarz? Odpowiedz Link Zgłoś