Dodaj do ulubionych

Już po szpitalu. Marysia powinna jeść nabiał. szok

10.04.08, 14:02
Jestem zawiedziona. Testy kłute na raczce nie wyszły, wyszła tylko
histamina 4x4 która szybko zeszła. Patch testy ( plasterkowe ) też
na 0 , poza mlekiem które wyszło na 2 słabe plusiki. 4 dni siedzenia
na darmo. W dodatku nie mogłam dogadac się z Zawadzką, która nie
wierzy iż mała nie toleruje Neocate. Jej zdaniem test wyszedł
wiarygodny. Przecież to nonsens, bo na kukurydze, ryz, soje,gluten
jest uczulone. Jej zdaniem Marysia powina jeść po troszku niabiał (
głównie ze względu na wapno ). Szok. IgE całkowite wyszło 3,53.
I co o tym myslicie ???
Swoiste IgE laktoalbumina,a laktoglibulina, kazeina wyszła na <
0,35 "0" ,
a co znaczy limfocyty atopowe 1% , limfocyty pobudzone 1%.

Na 21 mam termin do dr Sieradzkiej , nie wiem czy warto iść.
Poradżcie.
Obserwuj wątek
    • mamciulka-nikulka Re: Już po szpitalu. Marysia powinna jeść nabiał. 10.04.08, 14:10
      Ja tam Zawadzkiej nie ufam, jest bardzo narzucająca, nie wierzy
      rodzicowi - przynajmniej tak było z nami. Dziwnie patrzyła na mnie
      jak mówiłam, że z mięs je tylko schab i indyka, że przecież powinien
      dostawać jagnięcinę, dziczyznę, królika, a wieprzowinę to tłustą a
      nie chudą. Amarantus bee a kapusta ok, gdzie po obiadku z brukselką
      za jej radą mały nie spał 2 noce tak go brzuszek bolał.

Dziwnie się z nią gada: jak mówiłam, że mały nie dostaje
      antybiotyków, że nawet Fenistil go uczulił to mówi, że może barwnik
      go uczulił, a zaraz przepisuje Augmentin ES doustnie. Albo
      stwierdzenie, że laktoza nie może uczulić, bo to cukier. Niby
      fachowiec, ale jakoś nie do końca.
      • betty69 Re: Już po szpitalu. Marysia powinna jeść nabiał. 10.04.08, 15:34
        Nie wiem dlaczego tak jest ze takie dziwne rzeczy czytam o
        Zawadzkiej. Nam nigdy nie narzucala niczego, slucha dokladnie co
        mowie i radzi co zrobic jesli czegos nie wiem, lub mam z czyms
        problem u dziecka. Do tej pory sie nigdy nie zawiodlam.
        Ps. moze za duzo dostal tej brukselki (ja dodaje 1-2 kulki do zupy).
      • kruffa Re: Już po szpitalu. Marysia powinna jeść nabiał. 10.04.08, 16:18
        Bo laktoza nie może uczulić. Na laktozę można miec nietolerancję związaną z
        niewytwarzaniem laktazy.
        A ci do lekarzy - ja jeszcze na tym forum nie spotkałam się z takim, z którego
        wszyscy byliby zadowoleni.
        Ja osobiście tej akurat lekarce będę wdzięczna do końca życia, bo uratowała mi
        córkę, a syn dzięki niej jest bardzo marnym alergikiem.
        Ja z nią nawet czasami polemizuję.
        A wieprzowinę alergikowi lepiej dawać tłustą - może nie boczek, ale jednak nie
        te najchudsze kawałki.

Kruffa
        • betty69 Re: Już po szpitalu. Marysia powinna jeść nabiał. 10.04.08, 18:00
          kruffa napisała:
          > A wieprzowinę alergikowi lepiej dawać tłustą - może nie boczek,
          ale jednak nie
          > te najchudsze kawałki.

pierwszy raz o tym slysze. dlaczego tak?
          Zawadzka nic mi o tym nie mowila.
          • chalsia Re: Już po szpitalu. Marysia powinna jeść nabiał. 10.04.08, 18:15
            bo tłuszcz tez jest potrzebny do życia po prostu (np. niezbędny do budowy
            róznych hormonów). Jak dziecko mleka nie pije, masła nie je, margaryny też nie,
            to przeciez nie będziesz dawała oliwy czy oleju łyżkami do picia.
            Chude mięso to dopiero dorosli powinni jeść, a rosnące organizmy - normalne,
            czyli tłuste tez.
        • mamciulka-nikulka Re: Już po szpitalu. Marysia powinna jeść nabiał. 10.04.08, 19:05
          > Bo laktoza nie może uczulić. Na laktozę można miec nietolerancję związaną z
          > niewytwarzaniem laktazy.

no tak, bo ja nie napisałam o co chodziło - chodziło o silną alergię po
          szczepionce, a także po niektórych lekach. Jeśli dziecko nie toleruje laktozy to
          w naszym przypadku objawia się to uczuleniem. Generalnie laktoza może być
          powodem wysypki skórnej i o to mi chodziło w mojej wypowiedzi.

Co do mięsa to korzystam z wartościowych olei i oliwy, więc uważam, że jednak
          raczej chude, ale też tłuste, a dla mnie to spora różnica.
      • przeciwcialo Re: Już po szpitalu. Marysia powinna jeść nabiał. 10.04.08, 16:44
        Laktoza nie może uczulic. Można miec nietolerancję laktozy związaną
        z brakiem laktazy (powód braku obojetny).
    • kruffa Re: Już po szpitalu. Marysia powinna jeść nabiał. 10.04.08, 16:25
      A po tym serku nie było żadnych sensacji? Bo w sumie twoje dziecko powinno mieć
      po tym nabiale niezłe sensacje - przy tak silnym uczuleniu na "krowę".
      Może w waszym przypadku w ogóle problem leży gdzie indziej. Znam sporo dzieci,
      które miały skórne testy pokarmowe i żadnemu nie wyszły takie wyniki jak wam.

Kruffa
      • aleksandra19811 Re: Już po szpitalu. Marysia powinna jeść nabiał. 10.04.08, 16:49
        No właśnie po serku nic nie było. ale po testach jedyne co wyszło
        to krowa na ++. Może jeszcze bąble wyjdą ? Tak jak Misi Agnieszki (
        tej od ciebie ). ale wg dr Z, nic już nie wyskoczy. ciekawe że tylko
        mleko wyskoczyło, a soja czy ryż ( na który jest baaaaardzo
        uczulona ) nie.
        Z. planowała zrobic prowokacje Pepti, a potem w poniedziałek dac
        kluseczki na mleku ! To jej słowa ! Byłam w szoku. Jednak nie umiała
        mi odpowedzieć dlaczego Marysia nie toleruje neocate i delikatnie
        dała do zrozumienia iż krecę. Wyraziła się że tam nie ma co uczulać,
        ja na to że to może "chemia" , toż wszystkie mieszanki naturalne nie
        są, ona że nie jest to mozliwe.

a teraz pojawia się pytanie czy mozliwe jest nietolerowanie "mlek"
        a tolerowanie "krowy" ? Czy powinnam troszkę spróbowac ?
        • pacia811 Re: Już po szpitalu. Marysia powinna jeść nabiał. 10.04.08, 18:38
          a bierzesz Olu pod uwagę, że to może być coś innego, nie alergia,
          albo nie tylko alergia...

pisałaś że ktoś z rodziny ma lamblie i że prawdobodobnie Ty też je
          masz.... więc może tą drogą warto iśc???
          • m_oments Re: Już po szpitalu. Marysia powinna jeść nabiał. 10.04.08, 19:16
            rok temu byłam przerażona że mojemu dziecko nie daje się nic wprowadzić,
            żadnych owoców, ryż uczulał, kukurydza uczulała.. glutenu nawet nie spróbowałam
            podawać - myślałam ze alergia (bo dziecko bardzo silnie obciążone przez oboje
            rodziców)
            a okazało się że problem leżał w braku enzymów trawiennych, złym stanie jelit -
            może u Was jest podobnie? posprawdzaj wszystkie inne możliwośći, popatrz pod
            kątem dojrzałości układu trawiennego, pasożytów, zadbaj o jelita (to akurat
            nigdy nie zaszkodzi);
            • smakjablka Re: Już po szpitalu. Marysia powinna jeść nabiał. 10.04.08, 19:23
              Gdzie mogę znaleźć informację o złym stanie jelit?
              Czy w Waszym przypadku to był zanik kosmków jelitowych?
              Czy moe się to objawiać oprócz biegunek, kup ze śluzem, krwią , także złym
              stanem skóry?
            • pacia811 do m_oments 10.04.08, 20:19
              zainteresowałaś mnie...
              jak sprawdzić czy brakuje enzymów trawiennych i zbadać czy jelita są
              w złym stanie?? jakie badania robiłaś, które potwierdziły te tezy??
            • aleksandra19811 Re: Już po szpitalu. Marysia powinna jeść nabiał. 10.04.08, 20:50
              Mała dostała troszke leków Cropoz G, kreon, probiotyk. Powinno
              pomóc. Ostanio banan przeszedł.
              • m_oments Re: Już po szpitalu. Marysia powinna jeść nabiał. 10.04.08, 22:38
                to była teza pediatry nt złego stanu jelit - na podstawie obserwacji bardziej i
                po przebyciu przez synka rotawirusa - dostał kreon i to był strzał w 10- bo
                wtedy nie dostawał żadnych strikte przeciwalergicznych leków (wcześniej miał 3
                miesiące ketotifenu), a badań konkretnych już nie zdążyłam zrobić (a
                przymierzałam się do zbadania stopnia strawienia)- wcześniej kilkukrotnie
                robiłam morfologie, badania w kierunku pasożytów, grzyba, owsików,lambli -
                zawsze było oki - a po wyniku morfologi można by ewentualnie przypuszczać ze coś
                w organizmie jest nie tak- czy to pasożyty,czy alergia);
                mały miał wysypki, nie dało mu się wprowadzić żadnej nowości- od razu miał suchą
                skórę na brzuszku,i krostki na buzi, plus kupy nie przetrawione, wyglądające
                prawie tak jak to co zjadł;
                pediatra przepisała kreon, probiotyki- po miesiącu była znacząca poprawa, cały
                czas dbałam o diete- wprowadzałam praktycznie wszystko od nowa zaczynając od
                kaszy jaglanej, mieliśmy jedynie zakaz jedzenia owoców - dosypywałam do jedzenia
                siemie lniane, aby wspomóc jelita;
                Dopiero jak mały zaczął jeść dużo rzeczy (np ryż, kukurydze- co 2 mc wcześniej
                było nie do pomyślenia) pediatra stwierdziła, ze system trawienny musiał dojrzeć
                (wyprodukował swoje enzymy - wcześniej kreon mu pomógł trawić), kosmki jelitowe
                sie zregenerowały i nie przepuszczają tyle alergenów co wcześniej - i mały
                cudownie w miesiąc wyszedł z "mega alergi";

teraz jest świetnie- nie przechodzi u dwulatka czelokada, cytrusów nie
                próbowałam podawać; nabiał sam odrzucił (ale skazy nigdy nie stwierdzono),
                jabłka w minimalnych ilościach nie szkodza (np w soku), w większych jest jednak
                wysypka- ale co jakiś czas próbuję wprowadzić - ja jestem zachwycona - rok temu
                jadł z 5 rzeczy i naprawdę bardzo się martwiłam
                • aleksandra19811 Zinterpretujcie mi wyniki proszę 11.04.08, 08:24
                  IgE całkowite podskoczyło na 3,53 ( wczesniej 0 )

Swoista IgE laktoalbumina, laktoglobulina, kazeina na <0,35

Z morfologi nie rozumiem: limfocyty atopowe 1% , limfocyty pobudzone
                  1%, komórki plazmatyczne 2%.

Głupio mi było jak Zawadzka stwierdziła iż Marysia nie ma alergii.
                  Zastanawiam się czy spróbowac za jakiś czas np troszkę jagurtu ?
                  • przeciwcialo Re: Zinterpretujcie mi wyniki proszę 11.04.08, 08:35
                    Zacznij od masla, potem jogurt.
                    A jak wyglądał cały rozmaz?
                    • aleksandra19811 Re: Zinterpretujcie mi wyniki proszę 11.04.08, 09:45
                      Leu 6,5 , Er 4,17 , Hb 11,9 g% , Hct 36,2 % , MCV 86,7 fl , MCH
                      28,6 pg, MCHC 32,9 g/dl , PLt 331 G/l , pałki 3%, podzielone 14% ,
                      eozynofile 3% , bazofile 1%, limfocyty 62% , monocyty 13% ,
                      limfocyty atopowe 1%, kom. plazmatyczne 2%, limfocyty pobudzone 1%.
                      fosforaza całk. 200 U/l.

Oczywiscie nic nie rozumiem.
                      • przeciwcialo Re: Zinterpretujcie mi wyniki proszę 11.04.08, 09:50
                        faktycznie nietypowy i niefizjologiczny. A jakiś lekarz widział te
                        wyniki?
                        Czy dziecko chorowało w ostatnim czasie lub ostatnio? I ile
                        lat/miesięcy ma dziecko?
                        • aleksandra19811 Re: Zinterpretujcie mi wyniki proszę 11.04.08, 12:06
                          Córka ma prawie 18 m-cy. Córka nie choruje. choć 2 dni po pobraniu
                          krwii dostała kataru. zwykle ma katar jak wychodzą zęby.
                          dlaczego rozmaz jest nie typowy ? Czy to jest niepokojące ? czy
                          możesz mi wyjasnić.
                          Nikt mi wyników nie opisał. Zawadzka wogóle nie chciała gadać,
                          nawet jak zapytałam czy prywatnie przyjmie to powiedziała że nie.
                          • przeciwcialo Re: Zinterpretujcie mi wyniki proszę 11.04.08, 12:22
                            Niepokój budzi dośc spory odsetek monocytów ( wirusówka,
                            mononukleoza) i te limfocyty nietypowe.Nie moge diagnozowac dziecka
                            przez internet ale poobserwuj małą. Porozmawiaj z pediatra w
                            rejonie. Może cos się "wykluwa"?
                            • aleksandra19811 Re: Zinterpretujcie mi wyniki proszę 11.04.08, 13:03
                              Tak jak pisałam mała ma katar i 37 C. pobranie miała ok 1,5 doby
                              przed katarem, czyli wirus mógł siedzieć.
                            • aleksandra19811 Re: Zinterpretujcie mi wyniki proszę 11.04.08, 13:49
                              Właśnie mała dostała 39 C , czekam na lekarza.
                              • przeciwcialo Re: Zinterpretujcie mi wyniki proszę 11.04.08, 20:35
                                Oj, trzymam za małą kciuki żeby to nie było nic powaznego.
                  • kruffa Re: Zinterpretujcie mi wyniki proszę 11.04.08, 10:04
                    Spróbuj od masła klarowanego lub po prostu masła - szczególnie jak nie
                    zareagowała na ten serek. Sam serek to jedno a chemia w waniliowym to drugie.
                    Wam z krwi nic nie wyjdzie. 3,53 to jest żadne IgE - zwykła norma.
                    Ok, może nie mieć alergii - to w takim razie co jest przyczyną takich sensacji?
                    A tak btw jakie twoje dziecko miało reakcje, skoro wycofałaś poprzednie produkty?

Kruffa
                    • aleksandra19811 Re: Zinterpretujcie mi wyniki proszę 11.04.08, 12:13
                      Głównie ból brzuszka, troszkę niestrawionych resztek , czasem kupy
                      luxniejsze,gazy i wzdecia ( jak dla mnie typowy obraz
                      nietolerancji ) ale te niestrawione są coraz wieksze i częsniej.
                      Może dlatego probiotyków nie tolerowała, bo organizm nie
                      umie "strawić". wysypki rzadko wystepują. Dziwne. Mała dostaje Multi
                      Sanostol ( który powinien uczulać ) a jej nic nie jest. ale po
                      zjedzeniu np bułki EKO na zakwasie z otrębami nie ma żadnych
                      wysypek , tylko wzdyma i przelatuje przez nią , wtedy w kupie widać
                      te otręby. Nie to że mała nie gryzie, bo w/g mnie żuje porządnie,
                      ano ale nie tak na miałko całkiem. Plecy po testach już przygasły.
                      • przeciwcialo Re: Zinterpretujcie mi wyniki proszę 11.04.08, 12:26
                        Otreby sa niestrawne smile
                        Aby przewód pokarmowy trawił to musi sie tego nauczyć. Chos otrebów
                        nie strawi nigdy.
                        Spróbuj z pieczywem białym, jest delikatniejsze niz z otrebami które
                        podrazniaja jelita i zwiększaja perystaltyke, ich nadmiar może
                        wywołac wzdecia itp podobnie jak nadmiar błonnika.
                      • kruffa Re: Zinterpretujcie mi wyniki proszę 11.04.08, 12:52
                        Marysia może mieć problem z enzymami, tym bardziej, że piła Neocate.
                        Ja bym poszukała naprawdę dobrego gastroenterologa.

Kruffa
                        • aleksandra19811 Re: Zinterpretujcie mi wyniki proszę 11.04.08, 13:17
                          Czyli może byc to wynik niedojrzałego układu pokarmowego ?
      • aleksandra19811 ? 11.04.08, 08:19
        Co masz namysli iż nie znasz takich wyników ? Czyż nie są one
        domeną IgE niezaleznej ?
        • gosiagr1 Re: niskie IgE 20.05.08, 19:19
          moj synek 4 latka tez ma bardzo niskie IgE, ma alergię ale IgE
          niezalezną. w koncu doszliśmy co go uczula--nikiel chrom i kobalt
          oraz benzydyna (barwnik czerwony). w zyciu bym sie nie domyśliła. po
          2 latach drakońskich diet eliminacyjnych synek je prawie wszytsko. i
          jest lepiej. nie pije wody z kranu i myje go na rzazie w mineralnej,
          ale w koncu jest poprawa.
    • isma Re: Już po szpitalu. Marysia powinna jeść nabiał. 21.05.08, 00:11
      Wapn, nie wapno wink)).
      A powaznie, to posiadam dziecie silnie uczulone na produkty mleczne
      (in vivo dusznosc i puchniecie, w testach 5 kl.) lat aktualnie
      prawie 6, ktore od 30 miesiaca zycia, tj. od zakonczenia karmienia
      piersia, nie mialo w ustach zadnego mleka ani zadnego produktu
      mlecznego, soi zas zwyczajnie nie lubi. Dziecie owo jest
      suplementowane wapniem w tabletkach, ma poziom tegoz (kontrolowany
      co pol roku) w normie, nerki zdrowe. Oprocz tego ma tez zeby (z
      wyjatkiem powierzchniowego ubytku szkliwa na jednej z jedynek)
      nietkniete prochnica, a wzrostu jest, owszem, przecietnego, ale ja
      (od dziecka wielbicielka nabialu...) mam 150 cm.

Moge sie mylic, ale mysle, ze na diecie bezmlecznej dziecko moze sie
      prawidlowo rozwijac, tyle, ze to wymaga jednak kontroli lekarza.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka