marcelkowamama 13.04.08, 10:04 w jaki sposob podajecie dzieciom siemie lniane. w jakich dawkach. moj synek ma dwa lata. Czy wogole mozna mu juz podawac siemie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lucyn3-3 Re: jak podawac siemie lniane? 13.04.08, 12:42 A w jakim celu chcesz podawać siemię-w jakimś konkretnym celu czy tak po prostu? Ja dawałam na zaparcia ale nie osobno tylko nauczyłam syna jeść płatki owsiane z mlekiem i dodawałam do nich podczas gotowania troche zmielonego siemienia.Tyle tylko,że nie pamiętam,ile syn miał wtedy lat-chyba między drugim a trzecim rokiem. Odpowiedz Link Zgłoś
nsc23 Re: jak podawac siemie lniane? 13.04.08, 18:54 Ja pieke muffiny, do ktorych dodaje siemie i kupe innych rzeczy (sezam, pestki z dyni, ziarna slonecznika, orzechy, cokolwiek tam jeszcze chce sobie dodac). Nie czuc w ogole smaku siemienia, a przeczyszczaja az milo Odpowiedz Link Zgłoś
m_oments Re: jak podawac siemie lniane? 13.04.08, 19:50 Rocznemu dziecku dosypywałam płaską łyżkę do zupy, albo kaszy podczas gotowania - bo kisielu z siemienia nie chciał jeść- u nas było to w kierunku poprawy stanu jelit, i żeby łatwiej się wypróżniał; bo miał zatwardzenia; 2 latkowi kupuje czasami bułki z pełnego przemiału, gdzie jest siemię, albo chleb z dodatkiem siemienia - czasami zje Najczęściej je pieczywo Wasy z błonnikiem, albo z sezamem i siemieniem; Odpowiedz Link Zgłoś
marcelkowamama do m_oments 13.04.08, 21:20 i pozostałych tez oczywicie, dziekuje za odpowiedzi. M_oments mi wlasnie chodzi o naprawienie jelit, po antybiotykach szczepieniu itd.Ale z tego co wczesniej chyba czytalam w twoich wypowiedziach ty nie dawalas chyba owocow w tym czasie? dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
m_oments Re: do m_oments 13.04.08, 22:48 z zalecenia lekarki, owoce zwłaszcza te z ziarenkami w środku (maliny, borówki, kiwi) mogą powodować mechaniczne podrażnienie śluzówki jelit, podejrzewam że kwasy owocowe mogą działać podobnie - jesli dziecko jest wrażliwe rzecz jasna (bo kazdemu może szkodzić co innego) - w ogóle owoce chyba przyspieszają trawienie, perystaltykę jelit - a moj synek miał problem, bo co zjadł - to szybko wychodziło na zewnątrz nie strawione, raczej w kierunku biegunek; więc ograniczenia były wskazane; synkowi tez nie podawałam nabiału przeszliśmy na Humane SL (sojowy preparat), ale to był nasz przypadek - jak potem czytałam to mozna podawac przecierane owoce z małymi pestkami- obserwując dziecko czy wszystko z kupami jest ok Odpowiedz Link Zgłoś
marcelkowamama Re: do m_oments 14.04.08, 07:46 no moj synek teraz je tylko owoce takie jak, banan, jabłko i gruszka, czekamy na brzoskwinie. Kiwi juz nie daje bo faktycznie kupy były luźne po tym. A inne owoce narazie odstawilismy bo ciagle szukamy alergenu. Od początku w zasadzie jestesmy tez na Humanie SL. Teraz sprawdzam ostatnią rzecz jaka mi przyszła do głowy czyli wycofałam gluten w jakiejkolwiek postaci.... a juz myslalam ze wychodzimy z alergii. skora była piękna przez pól roku conajmniej a potem było szczepienie i teraz jest masakra Odpowiedz Link Zgłoś