Dodaj do ulubionych

Ratunku - AZS ?

07.10.03, 21:51
Witam i pozdrawiam wszystkich. Jestem tu nowa - choć mój problem wcale nowy
nie jest.Jestem mamą ośmiomiesięcznego Mateuszka I wraz z mężem walczymy od
trzeciego tygodnia jego życia z AZS. Na początku dermatolog stwierdził, że
jest to łojotokowe zapalenie skóry, a od dłuższego czasu jesteśmy pod opieką
alergologa, który potwierdził, że jest to jednak AZS.Mały jest żywiony
Nutramigenem oraz innymi produktami. Włśnie tu tkwi nasz problem. Prowadzimy
dziennik dietetyczny - co nowego wprowadzamy i jak ie są objawy.Niedość, że
dieta małego jest bardzo uboga, bo jeden produkt wprowadzamy raz na tydzień
lub nawet dłużej. Mateuszek reaguje na każdy, nowo wprowadzany produkt
wysypką w tym samym lub na następny dzień, a potem organizm się wycisza i
choć podaje mu dany produkt nic się niedzieje - tzn wysypka zanika.Proszę
pomóżcie, może macie podobny problem. Ostatni zbiła nas z tropu pani
alergolog, bo stwierdziła, że dzieci z AZS nie reagują aż tak szybko. Ja już
sama nie wiem? Wygląda na to, że nasz synek w ten sposób przyzwyczaja się do
nowych produktów. Powiedzcie jak mam urozmaicać dietę i co mogłabym jeszcze
wprowadzać, a co z białkiem mleka - jakimi produktami go zastąpić?

A teraz jeśli mi się uda chciałabym przedstawić Wam naszego wspaniałego,
najkochańszego "Kubusia Puchatka". Jesteśmy w nim zakochani na
zabój.Pozdrawiamy Ola i Maciek
Obserwuj wątek
    • nata76 Re: Ratunku - AZS ? 08.10.03, 08:27
      Witaj,nasza córeczka ma azs.Ja karmię ją piersią i pomomo bardzo restrykcyjnej
      diety,ma podobne objawy do objawów waszego synka.Wiesz,azs to złóżona choroba
      (jestem po lekturze dermatologii pediatrycznej).Etiologia nie do końca jest
      poznan.Wiadomo,z choroba ma podłoże alergiczne,ale w wiekszości
      przypadków,wyeliminowanie alergenu nie powoduje ustapienia objawów.AZS związane
      jest też częstoz zaburzeniami gospodarki lipidowej skóry,stąd częste
      podrażnienia...
      poza tym czesto u maluchów występuje nietolerancja pokarmowa zw.z
      niedojrzałością układu pokarmowego.Dlatego występują takie reakcjepo spżyciu
      każdego nowego pokarmu.Niektórym dzieciom pomagają leki działające osłonowo na
      układ pokarmowy(Nalcrom,CropozG),ale stosuje się je długotrwale,aby uzyskać
      efekty.jest to drogie leczenie,ale warto spróbować,choć na wszystkie dzieci nie
      działa.Ja jednak polecam.
      pozdrawiam,nata
      • isacom Re: Ratunku - AZS ? 10.10.03, 15:40
        Witam , moja córka obecnie ma 1,5 roku ale z problemem omawianym przez was na
        forum również maiłam do czynienia. Jak moja Julcia skończyła 3 tyg po raz
        pierwszy wystąpiły silne objawy uczuleniowe pojawiające się poprzez objawy
        skórne. Długo karmiąc ja mlekiem (ok. 8 m-cy) byłam sama na diecie
        wykluczającej wszelkie alergeny, a jak skończyła pół roku zaczęłam wprowadzać
        jej pomału (naprawdę! pomału) nowe produkty) Na większość na początku reagowała
        wysypką , ja zaś bólem głowy co ona będzie w życiu jadła. Z biegie czasu
        pozwalałam jej jednak jeść coraz to nowe produkty (unikałam tych mocno
        alergizujących i z glutenem) a ona również po okresie wstępnej, krótkotrwałej
        wysypki nie miała już żadnych innych objawów i przyzwyczajała się do tego
        produktu. Teraz je już wiele potraw, chociaż nadal nie podaję jej przetworów
        mlecznych (pije mleko NAN H.A.2 - dla dzieci z tendencją do alergii).Dodam, że
        córka prowadzona była przez dobrego alergologa, który jak pamiętam często ganił
        mnie za przesadne podchodzenie do pojawiających się wysypek. Teraz widzę że
        miał wiele racji, chociaż wtedy każda krosteczka mnie przyprawiała kolejnych
        zmartwień.
        Podsumowując myślę, że możesz śmiało próbować wprowadzać swojemu dziecku nowe
        produkty i samemu ocenić czy stan jego skóry się pogarsza czy też jest to
        chwilowe zareagowanie na nowy składnik diety. Jestem natomiast zdecydowanie
        przeciwna podawaniu leków osłonowych. Myślę że na tym etapie wolałabym na jakiś
        czas zrezygnować z nowości, a nie faszerować maleństwa specyfikami, tym
        bardziej że one nie pozwolą ci precyzyjnie określić jak dany składnik jest
        tolerowany przez twojego szkraba. Pozdrawiam serdecznie , życzę powodzenia
        Zuzanna
        • kejt130 Re: Ratunku - AZS ?- do isacom 12.10.03, 11:45
          Witam!
          Korzystając z twoich doświadczeń chciałam zapytać, czy oprócz reakcji skórnej
          twoja Julcia miała problemy ze strony układu pokarmowego?
          Moja Marta też jest alergikiem i każda próba wprowadzenia nowego produktu
          kończyła się nie tyle wysypką co biegunką ze śluzem( w ogóle brzydka kupka).
          Karmię ją piersią od początku, jestem na diecie.
          Zastanawiam się nad tym jak przyzwyczajać małą i tak szybko się nie zrażać,
          łatwiej jeżeli jest to wysypka a co zrobić jeśli małą rzadko wysypuje a często
          reaguje biegunką. Problem polega na tym kiedy odróżnić czy to już alergen czy
          taka reakcja na nowy produkt, tzn jak długo "testować" na małej bez obaw.
          Rzeczywiście problem alergii jest złożony.
          Marta jest na Zyrtecu, też jestem załamana co w końcu będzie mogła jeść w
          przyszłości.
          Pozdrawiam
          kejt

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka