Dodaj do ulubionych

cała masa pytań

27.02.14, 13:43
Witam wszystkich serdeczniesmile bardzo się cieszę, że trafiłam na to forum, mam całą masę pytań do doświadczonych mam. Mój synek (13 miesięcy) miał na początku lutego wypadek, oblał się herbatą , ma 10% oparzonej pc z oparzeniami 1, 2a, 2 b, mieliśmy przeszczep w 4 miejscach (ok 2x3 cm) teraz podobno jesteśmy w fazie gojenia się, niby wszystko jest ok mamy za 2 dni sami zdjąć opatrunki i wykąpać małego, natłuszczać robić opatrunki i tak do kontroli przez niecałe 2 tygodnie. I tu mam problem, ze szpitala dostałam maść cholesterolową do tej pory smarowałam widoczne miejsca i miałam wrażenie, że jest ok, po wczorajszej zmianie opatrunku jakby te widoczne miejsca i skóra na główce (po przeszczepie) jest bardziej czerwona już sama nie wiem czy to wina tej maści???zaczęłam natłuszczać lipobase A+E i widzę, że chyba jest lepiej, czy mój maluszek może mieć alergię na tę maść cholesterolowa po pewnym czasie? Lekarz powiedział, że będzie miał blizny, najbardziej boję się o rączkę, tam były chyba poparzenia 2b nad i pod łokciem, co zrobić, aby wyeliminować te blizny, żeby nie było przykurczu rączki???po miesiącu od wypadku mamy konsultacje z lekarzem, czy wtedy już będzie czas np na zlecenie ubranka uciskowego na rączkę? Jak to wygląda w Warszawie, gdzie jest taki sklep? Czy mogę stosować madecasol (czekam na przesyłkę) jak już jest miejsce po oparzeniu bez strupa??A do natłuszczania bepanthen???Kompletnie jestem zielona, lekarz mnie zignorował, ten co zmieniał opatrunek, kazał czekać do konsultacji, a ja boję się, że coś przeoczę, zaniedbam.....A czy kąpać mogę synka np. w ballneum?a w siemieniu lnianym??? Czy ktoś leczy swoje dziecko u dr. Piątek???Bardzo będę wdzięczna za rady, sugestie....pozdrawiambig_grin
Obserwuj wątek
    • nurikona Re: cała masa pytań 27.02.14, 16:21
      pomyliłam nazwę maści to linoborici a+e zasugerowałam się maściami wymienionymi na początkusmile
    • tygrysiatko1 Re: cała masa pytań 01.03.14, 11:48
      Nie napisałaś skąd jesteś, ale jeżeli z okolic Warszawy to zdecydowanie zapisz się na wizytę do dr Hofman (jeżeli nie w okolicy to też)
      Leczenie blizny dobierane jest indywidualnie do każdego pacjenta. I nigdy nie leczymy na własną rękę wymyślonymi przez siebie lekami, więc przed konsultacją ze specjalistą, który ma doświadczenie w leczeniu blizn u dzieci nie wolno robić nic poza natłuszczaniem.
      Koszulka uciskowa nie jest zawsze potrzebna, często może wyrządzić więcej szkody niż pożytku.
      Dobry specjalista, który poprowadzi leczenie to podstawa.
      • nurikona Re: cała masa pytań 01.03.14, 14:36
        Dziękuję za odpowiedźsmile Tak mieszkamy w Warszawie, za niecałe 2 tygodnie (miesiąc od wypadku) mamy konsultację z dr Jutkiewicz, potem w Medicoverze zapisaliśmy się do dr Piątek. Dzisiaj mamy małego kąpać (dr Hudyma zmieniający opatrunek tak zlecił, wykąpać małego i natłuszczać, zawinąć i tak do wizyty za dwa tygodnie). Teraz natłuszczamy widoczne miejsca, ale co zrobić jak te po kąpieli miejsca (tam był przeszczep) będą strupki???tylko natłuszczać i czekać???Przeraża mnie ta kąpiel...
        • tygrysiatko1 Re: cała masa pytań 02.03.14, 20:37
          Nigdy nie słyszałam o tych lekarzach. A dr Hofman od kilkunastu lat zajmuje się leczeniem blizn u dzieci. Także w Warszawie trzymałabym się wyłącznie jej, zwłaszcza w Warszawie, bo ma pacjentów z całej Polski.
          Póki nie będziesz miała zaleceń od specjalisty tylko natłuszczać wink
          • bjkaczmar Re: cała masa pytań 02.03.14, 21:16
            U nas leczenie pani doktor Hofman kompletnie się nie sprawdziło niestety sad, brak ucisku doprowadził do przerostów, których można było uniknąć.
        • anna5524 Re: cała masa pytań 05.03.14, 21:23
          Jestem z Lublina i leczyłam moje oparzone dziecko u dr Dyja w klinice - tez było po przeszczepie na klatce piersiowej i rączce. Potem jeździłam do poradni prawie przez 2 lata. Blizny są już mniej widoczne, gładkie a rączka prosta i całkowicie sprawna. Mogę polecić tą panią doktor - mama Szymonka
        • bioo Re: cała masa pytań 06.03.14, 11:42
          witaj, ans tez prowadzi dr Jutkiewicz, nieco oschła ale ok. my 6 lat po. przeszczep 30% pc
          • annaoliwier10 do Anna5524 06.03.14, 11:50
            proszę napisać co Pani stosowała u syna. Jak dokladnie wyglada po 2 latach przeszczepiona skora?
            • anna5524 Re: do Anna5524 06.03.14, 20:57
              Dobry wieczór! Zostaliśmy wypisani z kliniki tydzień po operacji przeszcepu z niewielkimi powierzchniami niewygojonymi pomiędzy przeszczepami, w opatrunku z maścią, chyba Bactigras , i podobny opatrunek na nóżce w miejscu po pobraniu skóry. Po 4 dniach zgłosiłam się z dzieckiem do Poradni , Pani doktor odmoczyła opatrunek a powierzchnie były już wygojone ze strupkami i taką jakby schodzącą suchą skórą na około. Poleciła mi smarowanie maścią Alantan kilka razy dziennie i ubieranie dziecka w przewiewne bawełniane ubranka koszulki z rękawkiem. Zaczęłam też kąpać dziecko używając żelu Oilatum. Po kąpieli na skórze zostawała taka śliska tłustawa powłoka i strupki odchodziły. Przez 3 tygodnie tylko natłuszczałam, a pani doktor powiedziała, żeby nie stosować jeszcze nic na blizny bo jest zbyt świeża i przeszczepy mogą się zniszczyć. Po 3 tygodniach na kolejnej wizycie dostałam zalecenie zamówienia w Łodzi w firmie Silica płatów silikonowych , jeden na rączkę drugi na piersi. Gdy przyszły pocztą na kolejnej wizycie Pani doktor docieła je i nauczyła mnie jak bandażować takim półelatycznym przewiewnym bandażem. Dziecko nosiło te płaty na początku po 5 godzin rano i 5 na noc, a potem 11 godzin w dzień i 11 w nocy z przerwą na kąpiel i wymycie tych płatów. Była zima więc nie było większych problemów bo opatrunki chowały się pod ubranie. Po około 5 miesiącach blizny zaczęły się wyrównywać przeszczepy były bielsze, a obwódki różowe. Kiedy nie założyłam płatów blizna ponownie robiła sie nierówna. W lecie było trochę gorzej bo gdy było gorąco skóra pod płatami pociłą się, ale wtedy pani doktor pozwoliła zakładac płaty na noc a w dzień na krócej. z dodatkową przerwą w południe . W wakacje nie pojechaliśmy na urlop byłam u rodziców bo mają ogród. W południe byliśmy w domu albo w cieniu, rano i popołudniami wychodziłam na dwór. Dziecko miało przewiewne bawełniane koszulki z jednym długim rękawem pod szyjke tak aby nie było widać blizn. na nózkach miał bawełniane getry do kolan. W tym ubranku kąpał się nawet w ogrodowym basenie. Zapomniałam dodać że na początku na noc na piżamkę mocowałam bandażem szynę którą mąż zrobił według zaleceń Pani doktor tak aby łokieć był prosty i nie było przykurczu. Teraz po 2 latach przestaliśmy już nosić płaty. Łokieć jest prosty blizny zbladły są równe, zmiękły. Są jeszcze ślady ale i tak jestem bardzo zadowolona. Oparzenie mojego synka było IIb/III stopnia, i nastawiano mnie że blizny mogą być brzydkie. Teraz zgłaszam się do Poradni raz na kilka miesięcy, jedno miejsce wymaga jeszcze masaży, Pani doktor będzie obserwowała czy jak dziecko będzie rosło to nie będzie przykurczu, szczególnie w łokciu. Pozdrawiam
          • nurikona Re: cała masa pytań 06.03.14, 20:41
            moje serce natomiast zdobyła dr Jutkiewicz, to dzięki niej mogłam być cały czas przy synku i przy opatrunkach czy zmianie wenflonu bo pielęgniarki były okropne, jako mama będę jej dozgonnie wdzięczna, także jako lekarz widać było, że zdrowie mojego dziecka jest dla Niej najważniejsze, mamy w przyszłym tygodniu konsultacje w przychodni na Niekłańskiej. Mam w związku z tym pytanie, jeżeli prowadzi pani synka, to przyjmuje gdzieś prywatnie?czy tylko właśnie na takich konsultacjach w szpitalu?...potem co ile są takie konsultacje??Jakie były zalecenia dr Jutkiewicz odnośnie blizn oparzeniowych?Zaleca stosowanie madecasosolu? Pytam, bo właśnie udało mi się sprowadzić ten lek z Francji (tam też jest bez recepty)...Mam jeszcze pytanie do doświadczonych Mam, czy natłuszczająco mogę stosować bepanthen?Linomag, alantan, maśc tranowa, witaminowa nie sprawdza się u mojego synka, po 2-3 zastosowaniach robi się reakcja alergiczna, dopiero po benathenie od dłuższego czasu jest ok....co do kąpieli i zmian opatrunku, jest to nie lada wyzwanie przy Jaśku, ale z Mężem dajemy radę, chociaż po pierwszej kąpieli ryczeliśmy jak bobry jak mały zasnął....
            • anna5524 Re: cała masa pytań 06.03.14, 21:09
              Mnie dr Dyja powiedziała że gdyby synek był uczulony na Alantan żebym kupiła Lipobazę, podobno nie uczula pozdrawiam
    • jagoda.socha Re: cała masa pytań 13.03.14, 22:45
      DROGA pani .W sytuacji o ktorej pani pisze zachecam do kontaktu z dr. Wyrzykowskim z Gdanska .Wspanialy , zaangazowany doswiadczony lekarz . Przymuje np. w srody w Sanitasie .Prosze mi wierzyc WARTO . Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka