Dodaj do ulubionych

Odczulanie a tycie

09.10.03, 12:42
Moja corka ma 10 lat. Jest w trakcie odczulania. Martwie sie o nia, poniewaz
jak na dziewczynke w jej wieku wazy troche duzo. W ogole ostatnio duzo
przybiera na wadze. Probuje jej w jakis sposob ograniczac jedzenie. Ale ona
twierdzi ze jest caly czas glodna. Nie chce jej bezposrednio mowic ze jest
troche za pulchna, bo nie tedy droga. Poprostu nawet moje spodnice zaczynaja
sie na nia robic za ciasne!!!! Zastanawiam sie w czym tkwi problem. Czy np
zyrtek wzmaga apetyt? Czy odczulanie moze miec wplyw na mse ciala?
Moze ktoras z was ma podobny problem. moze po prostu przesadzam i Misia z
tego wyrosnie.
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • isma Re: Odczulanie a tycie 10.10.03, 10:17
      Nie jestem fachowcem, moje obserwacje sa praktyczne (trzy pokolenia alergików w
      domu), ale wydaje mi sie, że: na pewno mozna tyc po ketotifenie - mechanizm
      jest zdaje sie taki, ze on zmienia sposob wchlaniania do tkanek, co skutkuje
      zwiekszonym apetytem (sama jadlam jak automat jako 10-14 letnia osobka nim
      faszerowana). Moje czternastomiesieczne dziecko tymze leczone tez pochlania
      jedzenie jak odkurzacz. Natomiast Zyrtec nigdy na mnie tak nie dzialal, zreszta
      jest to nowszy lek i podobno z mniejszymi skutkami ubocznymi.
      Ale dowcip chyba lezy nei tylko w lekach i w zwiekszonym apetycie. Ja jako
      dziecko malo sie ruszalam - ciagle bylam chora i oczywiscie "nie biegaj, bo sie
      spocisz". Od wczesnego dziecinstwa raczej ksiazeczki niz drzewa, mowiac
      skrotowo. Babcie z ciasteczkami tez robily swoje. Wyroslam jako licealistka,
      kiedy zaczelam intensywne zycie towarzyskie wink
      Natomiast moja corka jest malym Messerschmittem - od kiedy stanela na wlasnych
      nogach, pedzi przed siebie bez opamietania. I jest baaardzo szczupla. Pomimo
      ketotifenu i poteznego apetytu. Tak szczupla (ponizej 3 centyla), ze
      zaliczylismy gastroenterologa - ktory na szczescie nas uspokoil, ze taka jej
      dynamiczna uroda.
      Slowem - moze wiecej ruchu?
      • anja.t Re: Odczulanie a tycie 10.10.03, 16:22
        Wlasnie, ze Misia sie duzo rusza, poniewaz od dwoch lat trenuje szermierke.
        Specjalnie ja tam poslalam, zeby sie troche poruszala. A ponadto raz w tygodniu
        chodze z nia na basen. Dlatego sie zaczelam zastanawiac, czy to odczulanie na
        nia tak nie wplywa. Dodam ze w naszej rodzinie nikt nie ma sklonnosci do tycia.
        • aha44 Re: Odczulanie a tycie 12.10.03, 22:22
          Zyrtec zwiększa apetyt , brałam go dwa lata , wiem jak to jest . Zreszta sama
          spróbuj wziąć zyrtec przez np. dwa dni , zobaczysz jak jest. Pozdrowienia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka