Dodaj do ulubionych

plyn w uszach oznaka alergii- ale na co?

15.01.09, 14:23
pytanie do doswiadczonych mam. alergia na co? moze powodowac zbieranie plynu w
uszach a w konsekwencji wysiekowe przewlekle zapalenie uszu?
Obserwuj wątek
    • aga_zetka Re: plyn w uszach oznaka alergii- ale na co? 18.01.09, 10:36

Też jestem zainteresowana tym tematem. Może są mamy, które mają podobne
      doświadczenie.

Mój 3,5 letni synek jest w trakcie leczenia płynu w uszach. Audiolog podejrzewa
      alergię. Nigdy nie leczyliśmy się u alergologa.
      Synek nie pije mleka od urodzenia, gdyż prawdopodobnie ma nietolerancję laktozy.
      Jedna próba podania mieszanki zakończyła się straszną biegunką.

• uli Re: plyn w uszach oznaka alergii- ale na co? 19.01.09, 13:36
      Syn koleżanki ma uczulenie na roztocza ale to pózno wyszło... Ma teraz 4 latka.
      Rok temu miał operację na uszy + polipy, ma jakieś dreny teraz, ale już nie ma
      płynu, bierze leki na alergię i astmę.
      • ewapn Re: plyn w uszach oznaka alergii- ale na co? 20.01.09, 07:24
        witam, wczorja wróciłam z instytutu w kajetanach, z kontrolnej wizyty po wycięciu migdała i drenażu 1 ucha....
        okazało sie, ze płyn dla odmiany jest w drugim uchu i trzeba zrobić drenaż..
        włąśnie też zasugerowano mi alergię... ale na co???? tak na świeżo dla mnei to szukanie igły w stogu siana...
        mam jednak trop.. myśle, ze to glista, którą kilkakrotnie wykryto, kilkakrotnie leczono, ostanio już nie dawałm mu konwencjonalnych leków, tylko homeo.. i teraz w kupie śladu nie ma.. a kiedyś w pierwszej byle jakiej próbce była...
        niestye wierzyć mi się nie chce, że to juz przeszłość... namiętnei zbieram te kupy i badam... zobaczymy..
        czasem już przychodzi mi chęć leczyć to na wąłsna rękę farmakologicznie, ale po chwili na spokojnie,przypominam sobie, ze to już było.. i nic nie dało...
        podnoszę ten wątek i czekam na kolejne doświadczenia...ewa
        • izoola Re: plyn w uszach oznaka alergii- ale na co? 20.01.09, 11:19
          ewo,
          u nas sytuacja bardzo podobna- corcia zostala sklasyfikowana przez lekarke z
          kajetan na drenaz uszu oraz wyciecie migdalka. ta wlasnie lekarka zasugerowala a
          wrecz stwierdzila z pewnoscia, ze przyczyna jest alergia. kazala jak najszybciej
          do alergologa i wprowadzic diete restrykcyjna- czyli wg niej to alergia
          pokarmowa. corcia ma 1,5 roku i nigdy nie przejawiala zadnych oznak alergi.
          jutro idziemy do alergologa, zobaczymy co on na to powie...
          • ewapn Re: plyn w uszach oznaka alergii- ale na co? 20.01.09, 12:11
            no to czekam na wieści.. ja sama na razie jestem zgrypowana, siedze w pracy ostatkiem siłi chyba niedługo dam nura do domku... ale jak tylko poczuję się lepiej, udam sie do alergologa...no jesczez pogadam z homeopatką....
            ale jakos tak sama.. intuicyjnie.. stawiam na tą glistę...
            • uli Re: plyn w uszach oznaka alergii- ale na co? 20.01.09, 12:42
              ten chłopiec koleżanki z alergią na roztocza + drenami w uszach i polipami też
              mial glistę...
            • izoola Re: plyn w uszach oznaka alergii- ale na co? 21.01.09, 19:19
              no wiec po wizycie u alergologa:
              dal nam skierowanie na badanie przeciwcial, ale powiedzial, ze te infekcje uszu
              (przewlekle, wysiekowe zapalenie) to nie jest konsekwencja alergi tylko kataru.
              katar pojawil sie w 3 dniu zlobkowania i ciagnie sie z roznym nasileniem, gdy
              jest bardzo obfity pojawia sie goraczka i zapalenie uszu a ostatnio tez
              zapalenie oskrzeli. ten katar splywa, podraznia oskrzela wywolujac kaszel
              szczegolnie w nocy gdy mala przybiera pozycje pozioma. mamy oczyszczac nos,
              pokazal jak nalezy mala oklepywac, przepisal aerozol sterydowy do noska i za 3
              tygodnie kontrola czy jest jakas poprawa. ogolnie sprawil na nas bardzo
              pozytywne wrazenie, bo wszystko wytlumqczyl- po co, na co i dlaczego.
              powiedzial, ze poki co mozna sprobowac podleczyc mala, bo w kilkunastu
              procentach daje to szanse na unikniecie zabiegu- a czeka nas drenaz uszu i
              wyciecie migdalka.
              narazie czeka nas badanie krwi. chcialabym rowniez odrobaczyc cala nasza
              rodzinke. uwazam, ze skoro psa sie odrobacza co roku to i my- ludzie powinnismy
              profilaktycznie to robic. jutro ide z mala na kontrole i mam nadzieje, ze
              przepisze nam odpowiednie leki. za jakis czas planuje jeszcze isc na biorezonans
              aparatem mora, zeby sprawdzic alergie i pasozyty. no ale poki co psikamy i
              oczyszczamy i psikamy i oczyszcamy.....itd
              • aga_zetka Re: plyn w uszach oznaka alergii- ale na co? 21.01.09, 20:19
                Witam,
                a czy mogę zapytać, gdzie można wykonać biorezonans aparatem mora w Warszawie?
                My do alergologa idziemy 6 lutego.
                Po dzisiejszym badaniu sluchu (impedancja)wyglada, ze jest lepiej.
                Wykres z prostych linii przemienil sie w niewysokie parabole i laryngolog
                powiedzial,ze jedno ucho mozna uznac juz za zdrowe, a z drugim czekamy do konca
                miesiac i powinno byc lepiej. Leki chyba dzialaja.
                • izoola Re: plyn w uszach oznaka alergii- ale na co? 21.01.09, 20:43
                  ja znalazlam cos takiego: www.realmed.pl/stronahtml/sub/cennik.html
                  a czy dlugo leczylas uszy swojego dziecka? i czym? my dopiero zaczynamy, na
                  poczatku stycznia stwierdzono u malej wysiekowe przewlekle zapalenie i dostala
                  skierowanie na drenaz. poniewaz kolejka jest dluuuuuuuuga (ok rok trzeba czekac)
                  to postanowilam w miedzyczasie dzialac farmakologicznie, bo jak sie okazuje jest
                  szansa zeby to dziadostwo usunac wink
                  • arim28 Re: plyn w uszach oznaka alergii- ale na co? 21.01.09, 22:23
                    Trzeci migdal powieksza sie gdy u dziecka jest stan zapalny w
                    organizmie lub alegia, powiekszony blokuje odplyw wydzieliny z nosa,
                    ta zalegajac w nosie powoduje stany zapalne ucha, czesciej u dzieci
                    ze wzgledu na specyficzna budowe - trabki sluchowe w poziomie
                    (dorosli pochylone w ukosie). Ta specyficzna budowa sprzyja
                    zaleganiu plynu w uszach.
                    Odpowiadajac na pytanie - plyn w uszach nie jest oznaka alergii ale
                    alergia moze byc jedna z przyczyn powstawania plynu w uszach.

Ale nakrecilam ale to tak jest. Moja corka jest niestety tego
                    przykladem.
                    • izoola Re: plyn w uszach oznaka alergii- ale na co? 24.01.09, 22:32
                      tak, w temacie zabraklo pytajnika po "alergi"wink
                      tak wlasnie powiedziala mi lekarka stwierdzajaca u corci przewlekle wysiekowe
                      zapalenie uszu i powiekszony 3 migdal. ze wskazuje to na alergie.
                      a mozesz powiedziec jak coreczke leczysz? czy miala dreny i ile ma lat?moja ma
                      1,5 roczku i niestety nie jestesmy wstanie zbadac czy ma niedosluch bo dostaje
                      histeri. ledwo co udalo sie zbadac ze ma plyn. dostalysmy skierowanie na drenaz
                      i wyciecie migdalka, ale kolejka dluuuuuuga wiec narazie bede probowac inne
                      sposoby, moze uda sie uniknac zabiegu. bede wdzieczna wiec za wszelkie radysmile
                      • arim28 Re: plyn w uszach oznaka alergii- ale na co? 25.01.09, 00:26
                        Corka w lutym cztery lata, ma drenaze w uszach, wyciety trzeci
                        migdal i zmniejszone boczne.
                        Od zabiegu minely 2 m-c - wspaniala poprawa w mowie, mam
                        umuzykalnione dziecko, ktore do tej pory nie chcialo spiewac smile
                        Trzeci migdal odrosl zaraz po trzech tyg. boczne sie powiekszyly do
                        stanu z przed operacji.
                        Teraz czekamy na badania w klinicie alergologicznej.
                        Doszla jeszcze Candida po zabiegu sad
                        Podaje jej probiotyki, tran, scisla dieta - jest troche lepiej.
                        Probowalam wczesniej z Lymphomyosotem (uczulal) i echinacea -troche
                        pomogla.
                        Postaraj sie wybadac przed operacja czy powodem powiekszonego
                        migdala jest alergia czy moze bakteria (wymazy z gardla nosa).
                        Sprobuj wyeliminowac z jej otoczenia alergeny pokarmowe, wziewne ect.
                        Wiem, to nie jest latwe ale moze sie uda a to najlepsza droga do
                        wyleczenia.
                        Powodzenia.
                        • izoola arim28 25.01.09, 08:59
                          dzieki za odpowiedzsmile
                          jestesmy po pierwszej wizycie u alergologa. za 2 tyg badania z krwi, bo narazie
                          odchorowujemy zapalenie oskrzelisad. wybieram sie tez na biorezonans aparatem
                          mora ale to pod koniec lutego. chcialabym jeszcze sprobowac lasery- u niektorych
                          dzieci pomoglo, moze i u mojej sie uda...pozdrawiam i zycze zdrowkasmile
                          • monia27.0 Re: arim28 25.01.09, 14:17
                            witam wszystkich u nas podobna sytuacja syn 4,5 letni z testów
                            skórnych wyszły mu alergie niewielkie na pokarmy i wziewy,w tamtym
                            roku w marcu miał usówanego trzeciego migdałka poprawa była z
                            miesiąc dwa teraz migdał odrusł i do tego wysiękowe zapalenie
                            uszów,a zaczeło się od długotrwałego kataru nawet sterydy nie
                            momagały,jutro wizyta u laryngologa i zobaczymy co z zabiegiem,aż
                            się boje...
        • dagu75 Re: plyn w uszach oznaka alergii- ale na co? 26.01.09, 09:26
          witam, moja córka jest pod opieka audiologa z CZD w Międzylesiu, już
          prawie 3 lata. Ma nawracające wysiękowe z powodu alergii. Nigdy nie
          zaproponowała nam drenażu, z tego prostego powodu, że jak mówi u
          alergika to troche bezcelowe, bo alergia powraca i co, będzie drenaż
          co roku? lekarstwa i zabiegi cofnęły wysięk, co jakiś czas
          kontrolujemy, było tragicznie jest super. Przy okazji, odesłała nas
          do dr M., zna problem "robali" itp.Ja byłam zapisana do KAJETAN,ale
          zrezygnowałam.Mechanizm jest taki - wysięk to skutek alergii, nie
          odwrotnie, więc należy znaleźć alergen/robala, usunąć z
          diety/wytępić czy otoczenia i kontrolować słuch.
          • nunik Re: plyn w uszach oznaka alergii- ale na co? 28.01.09, 22:26
            u nas płyn w uchu był spowodowany bakteriami.
            Lekarz laryngolog leczył ją i uważał że ma alergiczne zapalenie ucha.
            Wymaz z nosa gardła leki i od roku nie ma zapalenia ucha.
            A miała mieć już 3 razy zakłądane dreny,w ciągu 2 letniego leczenia.
            • annjan Re: plyn w uszach oznaka alergii- ale na co? 30.01.09, 18:23
              u nas problem - uszy - gardło - oskrzela beztemperaturowe, skończył
              się po :

a. wykluczeniu mleka i jego bezpośrednich przetworów. Śmietana i
              masło ograniczone do minimum - mimo że testy alergiczne nic nie
              wykazały, nie było wysypek - nic nie wskazywało na alergie!

b. zaprzestaniu "osuszania" katarów... wszyscy lekarze kazali dawać
              ZYRTEC i krople do nosa żeby katar osuszać. Przestaliśmy to robić.
              Katar ścieka nosem i przestał "wędrować" do uszu, jak
              go "wykurzyliśmy" z nosa.

Przy okazji skończyły się zapalenia krtani z duszeniem się w nocy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka