ksiezna_pani1 17.03.13, 17:22 Ostatnio zachwyciło mnie to imię, w przeciwieństwie do żeńskiego formy, która jest wg mni9e nieco pretensjonalna. Co myślicie o tym imieniu? Kasander – imię męskie pochodzenia greckiego, gr. Κασσανδρος, Kassandros, złożone z członów kekasmai – „wyróżniający się” i anēr, d. andrós – „człowiek”. Kasander nie miał nadań. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
niwius Re: Kasander 17.03.13, 18:56 Nie podoba mi się. Tak samo jak Aleksander, Anaksymander, Menander, itp. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Kasander 17.03.13, 21:57 Zupełnie mi się nie podoba. Dużo lepsza jest wg mnie żeńska wersja. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Kasander 17.03.13, 22:50 Z -andrów zdecydowanie najbardziej lubię Nikandra. Odpowiedz Link Zgłoś
monaliss Re: Kasander 18.03.13, 08:59 Hm..nigdy nie słyszałam. Uważam, że jeśli chodzi o pretensjonalizm to i Kasandra i Kasander są tak samo wyszukane. Wcale nie uważam jednak, że są brzydkie. Jednak męska wersja wydaje mi się zbyt "żeńska" do nadania i wolę jednak wersję damską. Kojarzy mi się też z imieniem Xandor albo Xander (Belgia). pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
rurek00 Re: Kasander 18.03.13, 10:24 Wyobrażam sobie, że dzieci w szkole by wołały: Skafander Odpowiedz Link Zgłoś