Dodaj do ulubionych

Wysypka+ślinienie się

20.11.03, 09:14
Moj synek ma chyba uczulenie na indyka. Kiedys dalam mu zupke, w ktorej byl
indyk i mial wysypke (gl. na brzuszku). Przedwczoraj zjadl zupke (tez z
indykiem m.in.) i wczoraj rano pojawila sie wysypka - na buzi i klacie.
Wieczorem na klacie juz nic nie bylo, ale ciagle jest na buzi. Zastanwiam sie
czy to ma zwiazek ze strasznym slinieniem sie? Bo da wysypka wcale nie
zmniejszyla sie, wrecz jest bardziej czerwona i szorstka. Moze slina
dodatkowo podraznia skore? Czy moze to uczulenie na cos innego (ale daje mu
juz rzeczy, ktore wczesniej jadl bez problemow). I czym smarowac ta skorke,
zeby slina jej nie podrazniala?
Dziekuje i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • pilocik2 Re: Wysypka+ślinienie się 23.11.03, 17:03
      Nie wiem ile miesięcy ma twój synek, ale takie objawy mogą występowac przy
      ząbkowaniu.Synek bratowe miał policzki bardzo szorstkie i czerwone gdy miał 9
      miesiecy, właśnie od zębów.Nie smarowała niczym i samo przeszło.Trzeba czesto
      wycierać buzię,zeby slina nie drażniła.
      pozdrawiam
      • fionna Re: Wysypka+ślinienie się 24.11.03, 01:45
        synek ma 9 miesiecy prawie i juz 6 zebow, a 2 nastepne ida
        mam nadzieje, ze to rzeczywiscie od sliny, tym bardziej, ze wysypka z brzuszka
        juz zeszla, oczywiscie staram sie wycierac sline, ale to sa potoki, najgorzej
        na dworze, boje sie, zeby mu sie buzka nie odmrozila
        pozdr
        • kruffa Re: Wysypka+ślinienie się 29.11.03, 11:09
          Na dwór sprónój nanobazą albo lipobazą. Alergolog mówił mi że na dwór doskonała
          jest maść cholesterolowa, ale gdy smarowałam nią zaognione miejsca w czasie
          wysypki to było gorzej. Pediatra powiedział, ze to może być od witamin które
          czasami podrażniają. A uczulenie na cholesterol jest bardzo bardzo bardzo rzadkie.
          pozdrawiam kruffa
    • agnes.en Re: Wysypka+ślinienie się 04.12.03, 02:29
      Czesc, Fionna!
      Przeczytalam Twoj post bo moja corcia wlasnie konczaca 7mma dokladnie podobne
      objawy. W niedziele tez dostala zupke z indykiem (bez marchewki, bo po niej
      problemy), ktorego dopiero wprowadzilam przed tygodniem. Reakcja IDENTYCZNA z
      Twoim synkiem!
      Wysypka z brzuszka tez zeszla na drugi dzien po tym indyku, ale na buzce jest
      jakby jeszcze bardziej nasilona, az od bokow noska do czolka i pod oczami.
      Napewno w wiekszosci to od zabkow (tj,sliny)ale czemu az pod oczkami??
      Napisz, jak jest teraz u Twojego synka!
      POzdrowionka serdeczne
      • fionna Re: Wysypka+ślinienie się 04.12.03, 08:08
        Roznie bywa - tz znaczy ciagle cos jest na buzi, samruje lipobaza, ale za
        bardzo nie pomaga, najlepiej to wyglada kiedy posamruje sudokremem (nie wiem
        czy to sie nadaje do buzi, ale chyba ma chronic skore przed podraznieniami).
        W miedzyczasie wprowadzilismy serek bieluch - bylo ok, tzn to cos na buzi nie
        zwiekszylo sie, a nawet jest juz mniejsze. Juz bylam szczesliwa, ze jest ok,
        dalam mu jogurt naturalny bakomy (wczesniej jadl te jogurty gerbera i bylo ok)
        i buzia zrobila sie bardziej czerwona. Wiec nie wiem juz sama - chyba ten
        jogurt mu nie sluzy. Ale je bielucha i jest ok. - chyba po sudokremie mu sie
        zmniejszylo troche.
        No i jeszcze jak wyjdziemy na dwor, to boje sie, ze to sie zaostrzy-
        slina+simne powietrze. Smaruje go dosc gruba warstwa kremu, moze to jakos
        pomoze.
        Najgorsze jest to, ze jak wprowadzam nowy produkt, to nie wiem czy to jest
        objaw alergii czy nie. A musze znalezc cos, co zastapi mu mleko, ktorego nie
        cierpi. Jak na razie serek jest o.k, tzn smakuje mu.
        Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka