Dodaj do ulubionych

neurodermitis!!!

13.12.03, 21:57
Drogie mamy moj syn ma alergie pokarmowa, jak stwierdzia lekarka, na produkty
mleczne. W zwiazku z tym od dwoch miesiecy nie pije mleka, nie jem jogurtow i
zapomnialam juz jak smakuje twarog.Eliminuje chekolade i produkty
czekoladopodobne na barie kakao i pomaga. Ale ostatnio spotkalam mame 3-
letniego 9- miesiecznego chlopczyka, ktora dotknela nozek mojego syna,
zobaczyla wysuszone zgiecia i powiedziala, ze to neurodermitis.Jaj starszy
syn mial az ropne rany na glowce. Lekarze wczesniej tez mowili, ze to alergia
i tez stosowala diete eliminacyjna. W koncu stwierdzono wlasnie
neurodermitis. Znalazlam w internecie tylko to, ze jest to swierzbiaczka
ogniskowa (przepraszam za brak polskich znakow). Czy ktoras z was sie z tym
spotkala i co to w ogole jest. Podobno w Niemczech bardzo duzo dzieci na to
cierpi.
mamaczarka
Obserwuj wątek
    • 4dorcia Re: neurodermitis!!! 14.12.03, 00:02
      Tak słyszałam o tym,
      lekarz homeopata poinformował mnie, że cierpi na to moja córka. Stwierdził, że
      jest to niezależne od diety matki, a zmiany skórne nie pochodzą od alergii.
      Ale należy wykluczyć mleko i pochodne, ponieważ one mogą nasilać objawy.
      Podobno z tego trudniej się wyleczyć niż z alergii.
      Ale co do mojej córci to się mylił.
      Przedstawione opinie pochodzą od lekarza homeopaty.

pozdrawiam
      • nata76 Re: neurodermitis!!! 14.12.03, 13:51
        Witaj,jako, ze moja córka ma stwierdzone AZS (atopowe zapalenie skóryu)
        wgłębiam się w temat i zastanawiam,czy choroby te mogą przechodzić jedna w
        drugą.Chyba tak.Oba AZS i neurodermitis(czyli liszaj przewlekły) zaliczane są
        do drematoz wypryskowych.(wszystkie moje stwierdzenia opieram na"Dermatologii
        pediatrycznej,tom 1,wyd.Wolumen-Wrocław).U mojej córki objawy są podobne do
        opisywanych w neurodermitis+zaostrzają się pod wpływem
        pokarmów,perfumów,wełny,dymu otp.
        Streszczam teraz art.G.Szybejko-Machaj i Z.MAchaja o neurodermitis:
        -przewlwkłe,zlokalizowane stany apalne skóry z objawami lichenizacji
        (pogrubienie,zbrązowienie skóry),
        -powstaje w wyniku drapania i pocvierania w wyniku napadowego świądu,
        -podłożem choroby jest obniżony próg świądowy reaktywnośc skóry orazROZMAITE
        BODZCE ZEWNETRZNE,
        -choroba rzadko wystwepuje u dzieci,dot.młodzieży,szczególnie często u kobiet
        pow.30.r.ż.
        -ogniska zazw.znajdują się na karku,zgięciach
        nadgarstkowych,łokciowych,kolanmowych,na podudziach,na stronie wyprostnej,wkoło
        odbytu,workach mosznowych,
        przewlekły przebieg z okresami remisji i zaostrzeń,
        powodzeniem jest przerwanie blędnego kołasmirkwiąd_drapanie-lichenizacja-świad,
        -wskazane jest podawanie leków przeciwswiądowych.
        U mojej córki "wypisz-wymaluj" takie objawy skórne.
        Kilku specjalistów wychodzi z aałożenia,że u małych dzieci AZS i neurodermitis
        leczy sie tak samo prawie.
        JA podaję Zyrtec.Natłuszczam suche miejsca kilkanaście razy dziennie,polecam
        krem Linola(wypróbowałam cały asortyment,bo ojciec ma apteke i nam sponsoruje :-
        ))-same wiecie,że specyfili sa drogie),kąpie w emolinetach.Stosuję też Elidel,u
        nas daje dobre efekty.
        U nas najgorsze nadgarstki,czoło i zgięcia przy stópkach.
        Pozdrawiam Was,napiszcie o swoich doświadczeniach.nata
        Niestety,nie ma jakiegoś lekarst
        • kerstink Re: neurodermitis!!! 15.12.03, 08:08
          Nata, w takim razie mam do ciebie pytanie: jaka jest roznica pomiedzy
          neurodermitis i AZS ?
          Drugie pytanie juz raczej do twojego ojca: czy jest szansa, ze kiedys w aptekach
          pojawi sie seria kosmetykow Menalind Derm (www.menalind-derm.info po
          niemiecku), wlasnie dla osob z przesuszona cera i neurodermitis. Wspaniala seria
          dla nas, tylko na razie sobie importuje na wlasna reke z Niemiec.
          K.
          • kerstink Re: neurodermitis!!! 15.12.03, 09:21
            Nata, na drugie pytanie juz sama znalazlam odpowiedz. Do tej pory pytalam w
            aptekach, a tam zazwyczaj nie znaja. Dzisiaj weszlam na strony WWW firmy, ktora
            produkuje (www.hartmann-online.com), zadzwonilam i podali mi namiary na
            apteki w Warszawie (ul. Grojecka 76, ul. Barska 35), gdzie powinno byc, albo
            gdzie moge sobie zamowic. Teraz musze tylko sprawdzic ceny.
            Kerstin
            • nata76 Re: neurodermitis!!! 15.12.03, 11:47
              Kerstin,już dałam pod rozwagę pytanie o kosmetykach mojemu ojcu.Niestety,nie
              jestem z W-wy.Mieszkam za Poznaniem.
              Pytanie o różnice sama sobie zadaje. Myślę,że w koncu obie się dowiemy?Może po
              prostu obie choroby u dzieci mają podobne diagnozy,nie są śmiertelne
              (przepraszam,ale też usłyszałam takie stwierdzenie) i lekarze niezbyt się
              wgłębiają???Muszę o tym poczytać.
              Czy możesz napisać coś więcej o tych kosmetychach?Dalczego wybrałaś właśnie te?
              Czym się różnią opd dostępnych w Polsce?
              Bardzo pozdrawiam,nata
              • kerstink Re: neurodermitis!!! 15.12.03, 12:16
                Kiedys moja Pani dermatolog mi wytlumaczyla, dlaczego (jeszcze ?) nie mam
                neurodermitis. Niestety bylo to w poczatkach, i ja niestety nie pamietam. Przy
                najblizszej okazji zapytam sie, bo uwazam, ze tylko jak sie dobrze rozumie,
                mozna z tym problemem walczyc.

Menalind derm Lotion, ktory my uzywamy bazuje na Urea (mocznik?) i taki olej z
                pewnej rosliny (nie mam pojecia jak to jest po polsku) ktory ma duzy sklad
                nienasyconych kwasow tluszczowych i tu podaja Linolsaeure (Sauere do kwas, a
                Linol to pewnie stad sie bierze nazwa kremu Linola). Sklad jest taki, moze twoj
                ojciec to umie rozszyfrowac:
                Aqua, Butylene Glycol Dicaprylate/ Dicaprate, Oenothera Biennis, Polyglyceryl-3
                Polyricinoleate, Cera Alba, Urea, Pentylene Glycol, Dicaprylyl Ether, C12-15
                Alkyl Benzoate, Glycerin, Sorbitan Oleate, Polyglyceryl-3 Ricinoleate, Citric
                Acid/Sodium Citrate, Tocopheryl Acetate, Magnesium Sulfate, Allantoin, Ascorbyl
                Palmitate, Tocopherol, Lecithin, Hydrogenated Palm Glycerides Citrate.

Raz uzywalam taka probke oleju, ktory sie dodaje do kapieli. Skora byla bardzo
                natluszczona, wydaje mi sie, ze bardziej niz po Balneum. Dodatki do kapieli i
                pod przysznic zawieraja cos ze slonecznika lub olej z awokado i sojowy i calendula.

Ten krem poleca sie dzieciom w Niemczech w przypadku przesuszonej skory i
                neurodermitis. Nam wlasnie polecala lekarka, do ktorej chodzimy w Niemczech. Dla
                mnie ten krem jest lagodniejszy dla cery niz Balneum, po ktorym mi pieczy tam,
                gdzie cera juz jest zniszczona. Menalind nie pieczy.

Wyprobowalam rozne kremy roznych serii, napewno nie wszystkie dostepne. Wydaje
                mi sie, ze wazny w naszym przypadku (dotyczy to mnie i syna) jest skladnik Urea.
                Czy w Polsce jest jeszcze inny krem zawierajacy Urea, oprocz Balneum ?

Kerstin

PS. Przy okazji wpadne do podanej apteki. Jesli mi sie uda kupic krem w Polsce,
                to bede znala sklad po polsku.
                • aniapatryk Re: neurodermitis!!! 15.12.03, 12:49
                  Krem z mocznikiem dostepny w Polsce to Xerial. 100 ml-około 48 zł.
                  • kerstink Re: neurodermitis!!! 15.12.03, 13:01
                    Tego jeszcze nie probowalam. Zaczelam od innych serii no i przeciez nie wyrzuce
                    rozpoczetej tubki. W Niemczech Menalind derm mleczko 300 ml kosztuje 13,5 Euro,
                    czyli ok. 55 zl. Ale oczywiscie trudno to przeliczyc.
                    A ten Xerial jest bardzo plynny, czy raczej taki gestszy ?
                    K.
    • kerstink Re: neurodermitis!!! 19.12.03, 09:15
      Bylam w aptece sprawdzic polska wersje Menalind, kosmetyki ktore stosuje u
      swojego dziecka i u siebie. Wydaje mi sie, ze tutaj to jest cos innego, bo nie
      podkreslaja, ze to dla osob z neurodermitis. Wiec nie kupilam. Kupilam Xerial i
      wyprobuje.
      K.
    • kerstink Re: neurodermitis!!! 10.01.04, 17:56
      Wroce do tego watku. Coraz bardziej mam wrazenie, ze AZS to jest dokladnie
      neurodermitis. Czy ktos juz cos wiecej wie ?

K.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka