Dodaj do ulubionych

niepłodnośc a ślub

10.01.11, 09:30
Hallo!Jestem nowa na forum, a mam potrzebę pogadania tak wielkiego...Chyba powinnam iść do psychologa, albo jakiegoś terapeuty...Mam chłopaka już ok.8 lat czyli bardzo długo...Na początku naszej znajomości powiedział mi, że nie może mieć dzieci(uszkodzone jądra w dzieciństwie lub okresie płodowym).Obecnie przyjmuje hormon testosteron i tak już do końca życia.Zakochałam się w nim, pozostawiłam decyzję, że chyba sama się rozwiąże....sama nie wiem, wcześniej nie czułam takiego instynktu macierzyńskiego jak teraz...A decyzji o ślubie brak...Boję się...Jak tu wybrać? Co jest najważniejsze?Chciałabym mieć swoje biologiczne dziecko...muszę coś wybrać albo on...albo rozstanie i szansa na moje dziecko(szansa, bo nie wiadomo czy się uda...).Mój chłopak akceptuje wszystkie rozwiązania, najbardziej nasienie dawcy, potem adopcja....a chyba ze mną jest coś nie tak.....Zazdroszczę wszystkim,którzy mają dzieci....nie chcę się widywać ze znajomymi, którzy mają dzieci....Dodam, że w tym roku skończę 34 lata, a mój chłopak 40.Więc nie ma na co czekać.Czy ktoś był w podobnej sytuacji i mu się dobrze poukładało????Czy ktoś z Was wiedział przed ślubem, że nie może mieć dzieci???U nas jest to pewne na 100 %.Chciałabym nawiązać kontakt z rodzinami, które adoptowały dzieci???Czy jesteście zadowolone???Czy kochacie je jak swoje własne????Zrozpaczona Madzia
Obserwuj wątek
    • verdana Re: niepłodnośc a ślub 10.01.11, 10:32
      Jezeli facet akceptuje zapłodnienie nasieniem dawcy, to w czym problem? Przecież będziesz miała biologiczne dziecko... W takim wypadku adopcja nie jest konieczna i zdecydowanie bym ją w Twoim wypadku odradzała. Twoja potrzeba posiadania "biologicznego" dziecka jest zbyt silna.
      • milka1951 Re: niepłodnośc a ślub 10.01.11, 12:09
        Kocham dziecko adoptowane, jak własne, nie mam innego. Jesli potrzebujesz dyskusji w większym gronie, to zajrzyj na forum Nasz Bocian. Dyskusji i w zakresie adopcji i innych rozwiązań.

• annakate Re: niepłodnośc a ślub 11.01.11, 19:20
          Myslę, że problem adopcji za troche sam wam się rozwiąże - będziecie po prostu za starzy. do adopcji wymagany jest staż małżeński, a wam jeszcze nie zacząl biec - jesli po 8 latach znajomości nic się nie zadziało, nadal jesteście w fazie przymiarek do malżenstwa, rodzicielstwa to może oznaczać, że do pewnych decyzji, zwlaszcza niełatwych i obarczonych ryzykiem niepowodzenia nie dojrzejecie nigdy. 40 letni chłopak to duzy chłopak, 34-letnia dziweczyna juz też powinna umieć wybrać, czego chce, co może, co warto.
    • madziaj0 Re: niepłodnośc a ślub 16.02.11, 14:36
      Mam jeszcze pytanko do osób, które już co nieco wiedzą o adopcji i o wymogach ośrodków adopcyjnych?Czy brak lub zanik jąder i substytucja hormonalna-przyjmowanie testosteronu w zastrzykach już do końca życia - u mojego chłopaka może być przeciwsskazaniem do adopcji ze względu na stan zdrowia???Funkcjonuje prawidłowo, pracuje, ale przy komisji wojskowej dostał kategorię D- jako niezdolny do służby wojskowej.Pozdrawiam
      • kawka74 Re: niepłodnośc a ślub 16.02.11, 20:33
        Przeciwwskazania zdrowotne dotyczą chorób, które uniemożliwiałyby albo w znacznym stopniu utrudniały opiekę nad dzieckiem, a także chorób, które zagrażają życiu (każdy przypadek powinien być rozpatrywany indywidualnie). Nie wydaje mi się, żeby choroba Twojego chłopaka zaliczała się do którejś z tych grup.
    • madziaj0 Re: niepłodnośc a ślub 22.12.11, 13:24
      Zdecydowaliśmy się na ślub- w maju 2012 roku-ja 35 lat mój mąż 41 lat.Ile musimy czekać na to by się zgłosić do ośrodka adopcyjnego np.staż 1 rok wystarczy?Na jakie dziecko będziemy mogli mieć szansę?1-2 latka?pozdrawiam
      • verdana Re: niepłodnośc a ślub 22.12.11, 17:00
        Razej nie wystarczy. O ile wiem, większość ośrodkow wymaga 5 lat. czyli maż będzie miał wtedy 46 . W zasadzie róznica wieku między rodzicami a dzieckiem nie powinna przekraczać 40 lat - bedziecie więc mieli szanse na dziecko 6-8 letnie.
    • majka771 Re: niepłodnośc a ślub 27.12.11, 09:44
      czy naprawdę nie mamy szansy na adopcję dziecka do 3 lat przy naszym wieku???Nie ma bardziej liberalnych ośrodków?
      • leli1 Re: niepłodnośc a ślub 27.12.11, 11:36
        mysle, że macie szanse. Nie sądzę, aby OA tak sztywno sie trzymaly zasad, zarówno co do stażu małzenskiego jak i waszego wieku (tym bardziej ze jestes sporo młodsza od męża).
        Pozostaje się udac do OA i dowiedziec z pierwszej ręki.
    • siechniczanka Re: niepłodnośc a ślub 29.12.11, 20:14
      oczywiście ,że masz szanse nawet jak będziesz kilka dni po slubie w OA Otwock - jak bedzie jeszcze istniał bo na razie nie wiadomo co z nim będzie , wszystko się rozwiąże na dniach
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka