Dodaj do ulubionych

Gdzie znaleźć matkę, która chce oddać dziecko

24.03.05, 19:07
Od prawie roku czekam na adopcję dziecka za pośrednictwem Ośrodka Adopcyjno-
Opiekuńczego. Jestem po szkoleniu i po kwalifikacji, ale telefon nie dzwoni.
Kiedy ja dzwonię do OAO to panie miłym głosem mówią, żeby czekać, bo przede
mną jeszcze wiele rodzin, że powinnam czekać jeszcze ze dwa lata i mam się
uzbroić w cierpliwość. Ale mi już coraz trudniej czekać. Jakiś czas temu
zdecydowałam się na adopcję ze wskazaniem. Co z tego, skoro w moim OAO
powiedzieli, że nie będą pośredniczyć w takiej adopcji, choć jest ona zgodna
z prawem. Gdzie więc znaleźć matkę biologiczną, która będzie chciała oddać
swoje dziecko do adopcji we wskazaniem? Może ktoś z Was wie i podpowie.
Obserwuj wątek
    • renatamiedzinska Re: Gdzie znaleźć matkę, która chce oddać dziecko 24.03.05, 20:17
      Nie napiszę Ci, gdzie znaleźć taką osobę, ale powiem, że my czekaliśmy na naszą
      córeczkę... 3 DŁUGIE LATA!!!!!!
      Pewnie zawczasu się niecierpliwisz (skąd ja to zam??), ale wiedz, że nie
      czekasz wcale długo!! I wiedz również, że to czekanie ma sens. Ja wiem, jak ono
      sie dłuży i wlecze... .
      I zastanów się jeszcze czy naprawdę chciałabyś "ze wskazaniem"?
      Mówię tak pewnie dlatego, że sama bym się na coś takiego nie odważyła.
      Pozdrawiam!!
    • kasiapfk Re: Gdzie znaleźć matkę, która chce oddać dziecko 24.03.05, 20:21
      Może spróbuj podzwonić po innych ośrodkach. Do niektóych zgłaszają się matki
      biol. chcące oddać dziecko do adopcji ze wskazaniem.
    • renatamiedzinska Re: Gdzie znaleźć matkę, która chce oddać dziecko 25.03.05, 19:27
      Przeczytałam Twój komentarz w dyskusji z "im-peria" ... widzisz zatem sama.
      Nigdy nie wiesz na kogo trafisz.
      • moli75 Re: Gdzie znaleźć matkę, która chce oddać dziecko 25.03.05, 21:23
        Tak Renatko. Teraz mam bardzo mieszane uczucia. Sama już nie wiem, czy adopcja
        ze wskazaniem jest taka dobra?
        • kalina1 Re: Gdzie znaleźć matkę, która chce oddać dziecko 26.03.05, 10:16
          Witaj moli75 ....adopcja ze wskazaniem jest dobra ,oczywiscie są przypadki
          gdzie nie powinna być przeprowadzana tylko z moich obserwacji wynika że w
          takich przypadkach matki [rodzice bio] nie zrzekają się praw dobrowolnie .....
          A żeby coś możnabyło powiedzieć na ten temat, to najpierw trzeba poznać kobiete
          ktora chce oddać dziecko i dopiero wtedy podejmować decyzję,i dopiro wtedy
          można mieć wątpliwości co do rodzaju adopcji ..
          Kasiapfk .. jeśli wiesz coś o osrodku ktory zajmuje się adopcjami ze wskazaniem
          to daj mi znać, bo zgłaszają się do mnie dziewczyny ktore szukają takiego
          ośrodka ,ale nie udało mam się jeszcze takiego znależć i musimy radzić sobie
          same ......
          Pozdrawiam i życzę pogodnych Świąt Wielkianocnych Mariola
    • scholastyka1 Re: Gdzie znaleźć matkę, która chce oddać dziecko 01.04.05, 22:36
      Jestem adpocjną ciotką. Po postach imperii nikomu nie życzę adopcji ze
      wskazaniem. Nie wyobrażam sobie jakiejkolwiek ingerencji, czy odwiedzin
      biologucznej. Dziecko wchodzi do rodziny i w NIEJ ma pozostać, bez jakiejś
      dodatkowej matki.
      Bycie matka nie jest proste, adopcyjną chyba troszkę trudniejsze, ale żeby być
      matką nr 2. To zbyt trudne, tym bardziej dla dziecka. brr.
    • renatamiedzinska Re: Gdzie znaleźć matkę, która chce oddać dziecko 02.04.05, 11:05
      W pełni sie zgadza z tym, co powiedziała Scholastyka. A tak swoją droga to
      napisz, co postanowiłas i czy nadal masz chęć na taka własnie adopcję.
    • moli75 Re: Gdzie znaleźć matkę, która chce oddać dziecko 09.04.05, 16:31
      Witajcie. Z tą adopcją ze wskazaniem to jest różnie, zależy na jaką matkę
      biologiczną się trafi. Moi znajomi kilka lat temu adoptowali dziecko ze
      wskazaniem. Matka biologiczna ich córeczki nie chce widzieć małej, nie chce się
      z nią spotykać. Zażyczyła sobie jedynie, aby oni raz w roku, akurat przed Bożym
      Narodzeniem, wysyłali jej listy o postępach małej, o tym, jakim jest dzieckiem,
      jak bardzo ją kochają. Nawet nie chciała zdjęć. I to jest wyjątkowy model
      adopcji ze wskazaniem, na jakim ja się oparłam, decydują się na nią.
      Inna sprawa to adopcja, kiedy dziecko oddaje taka Imperia. Czytałam jej
      wypowiedzi i ciarki przeszywały moje ciało. Poważnie się przestraszyłam.
      Myślałam, a co będzie, jeśli ja spotkam na właśnie taką matkę biologiczną. Moje
      przekonanie o słuszności adopcji ze wskazaniem zmalało, ale tylko dlatego,
      że "poznałam" sposób myślenia Ipmerii.
      Teraz sama nie wiem, czy gdyby trafiła się taka okazja, że jakaś kobieta
      chciałaby oddać mi swoje dziecko, czy bym sie zgodziła. Musiałabym ją najpierw
      poznać, zrozumieć jej motywację, dowiedzieć sie, że nie robi tego pod czyjąc
      presją.
      Staram się nie myśleć o konsekwencjach adopcji ze skazaniem. Staram się, bo jak
      wiadomo, jest ona bardzo rzadka w Polsce i raczej jednak do tego nie dojdzie.
      Dlatego nadal czekam na telefon z OAO. Właśnie minął rok, od kiedy czekam na
      ten telefon, a on nie chce dzwonić. Nie chce, bo nie ma dzieci. W moim OAO
      czeka około 60 rodzin, a w tym roku nie było jeszcze ani jednej adopcji. To
      jest smutne, bo przede mną wizja kolejnych lat czekania na dziecko.
      • mowawe Re: Gdzie znaleźć matkę, która chce oddać dziecko 10.04.05, 09:05
        Moli a próbowałaś w innych ośrodkach. Bo to chyba nie swiadczy dobrze o osrodku
        skoro jeszcze w tym roku nie było żadnej adopcji ? Przecież mamy kwiecień !
        • moli75 Re: Gdzie znaleźć matkę, która chce oddać dziecko 10.04.05, 19:14
          Tak. W sumie czekam w dwóch ośrodkach, ale z forum Bociana wiem, że w
          Wielkopolsce po prostu trzeba czekać kilka lat, bo nie ma dzieci. Ja czekam w
          jednym ośrodku w Wielkopolsce i w jednym w województwie łódzkim.
          • mowawe Re: Gdzie znaleźć matkę, która chce oddać dziecko 10.04.05, 20:51
            Trzymam kciuki. Na Śląsku trochę lepiej chociaż czekanie w kolejce też się
            dłuzy. My zdecydowaliśmy się na poszukiwania na własną rękę. Tak 3 miesiące od
            kwalifikacji mamy bejbika - o ile plan sie powiedzie.
            • moli75 Re: Gdzie znaleźć matkę, która chce oddać dziecko 11.04.05, 14:01
              Mowawe, napisz jak się szuka na własną rękę? Czy trzeba jeździć do domów małego
              dziecka i do domów dziecka? Proszę, napisz jak to się robi. Jesli nie na forum,
              to mailem.
            • sandra55 do: mowwawe 12.04.05, 14:28
              ja chętnie też dowiedziałabym się jak można "szukać na własną rękę", czy
              osobiście odwiedzać domy dziecka i rozmawiać z.... no właśnie z kim?
              mam zamiar również adoptowac dziecko, ale te oczekiwania, tak długie są dla
              mnie przerażające.
              Rozumiem, że muszą być wykonane procedury, szkolenia, sprawdzenia , ale potem
              wiem, że są rodziny które po ukończeniu wszystkich szkoleń czekają bardzo
              długo - przecież dziecko powinno jak najkrócej przebywać w domu dziecka i jak
              najszybciej trafić do rodziny - zacząć normalne życie w otoczeniu kochających
              go i nieobojętnych na jego los ludzi.
              • mowawe Re: do: mowwawe 12.04.05, 21:05
                Dziewczyny !
                Na własna rękę można szukać tak :
                - zgłosić się do róznych szpitali, na popularne "porodówki", wiem, ze to
                trudne, czasem ordynatorzy niechetnie wpuszczają, ale trzeba się przełamać,
                opowiedzieć o sobie, o czekaniu, itp.
                czasem się udaje , czasem nie
                wtedy należy sie liczyc z kosztami pobytu dziecka w szpitalu ( pampersy,
                mleko) oraz z czymś znacznie gorszym -z mozliwością straty - matka do 6
                tygodni może cofnąć swoja decyzję,a w tym momencie juz jesteście z
                dzieciaczkiem związani,
                - w domach dziecka raczej nie ma co szukać, to za późno ! dzieci zwykle maja
                tam nieuregulowaną sytuację prawną a więc do adopcji się nie kwalifikują
                - przypomnieć sobie wcześniejsze kontakty jeśli leczyłyście się - ginekolodzy
                itp.

Mój dzidzius przeszedł inną drogę ponieważ zawodowo zajmuję sie tkaże adopcjami.
                • moli75 Re: do: mowwawe 12.04.05, 22:53
                  Wiesz, mam taką możliwość żeby wejść w kontakt ze szpitalem w moim mieście.
                  Nawet znajoma lekarka, znająca moją sytuację, proponowała mi że znajdzie
                  dziecko. Ale jest problem. Otóż mieszkam w małym mieście, około 35 tys.
                  mieszkańców, gdzie się każdy zna. Każda pielęgniarka i salowa będzie wiedziała,
                  czyje dziecko trafiło do mnie. To chyba nie byłaby zdrowa sytuacja. Już słyszę
                  te komentarze, że ja wychowuję dziecko jakiejś tam kobiety.
                  Mowawe, czy w takiej sytuacji jednak polecałabyś kontakt ze szpitalem???
                  • agusia_o do moli75 13.04.05, 10:18
                    a to dla ciebie takie ważne,m co powiedzą inni czy tez najważniejsze jest dobro
                    twoje i dziecka? Ludzie adoptują dzieci i mówia o tym nawet na łamach gazet czy
                    w telewizji i nie wstydzą się tego, a poza tym jaki to wstyd kochać dziecko?
                    Dla mnie wstyd to wtedy, gdy sie jego nie kocha, a ludzie "normalni" szanują
                    rodziców adoptujących..Ja mieszkam w mieście 25 000 i nie powiem żeby to było
                    małe miasto, pomysl o tym ....
                    • leli1 Re: do moli75 13.04.05, 14:48
                      ja mysle ze tu nie chodzi o to, ze beda wiedzieli i ze beda mowili, tylko ze beda wiedzieli ze to dziecko TEJ kobiety. W dodatku jesli to mala miejscowowsc ona sama tez o tym moze wiedziec...i tu jest najwiekszy problem.
                      Na Twoim miejscu udałabym się gdzie indziej.
                      W nasz grupie adopcyjnej byla taka sytuacja, dziewczyna byla juz wręcz zakochana w malenstwie, ale rozmowa z pania psycholog z osrodka ostudziła jej zapały, malutka została zgłoszona do osrodka i adoptowana przez inna rodzine.
                      • moli75 Re: do moli75 13.04.05, 15:12
                        Agusiu, źle mnie zrozumiałaś. Mi nie chodzi o to, by ukryć fakt adopcji. W
                        ogóle nie mam takiego zamiaru, zresztą moi znajomi i rodzina wiedzą, że chcę
                        adoptować. Ja tego nie ukrywam, tak samo nie będę ukrywała przed dzieckiem.
                        Chodzi mi o to, że ludzie są okrutni i kiedyś na placu zabaw usłyszę coś w
                        style: to jest ta, co wychowuje dziecko Kowalskiej czy Nowakowej. Tylko o to mi
                        chodzi. Mało tego, owa Kowalska czy Nowakowa będzie prędzej czy później
                        wiedziała, że to ja mam jej dziecko. Tego chcę uniknąć, bo przecież nie wiem,
                        dlaczego Kowalska czy Nowakowa to dziecko oddała. A może Kowalska czy Nowakowa
                        zacznie ingerować w nasze życie, może zamieszka po sąsiedzku. Tego nie wiem. I
                        tylko dlatego zastanawiam się, czy warto udać sie do miejscowego szpitala.
                  • mowawe Re: do: mowwawe 13.04.05, 16:03
                    Moli a może będzie taka sytuacja, że przyjedzie jakaś matka w tym szpitalu
                    jedynie dziekco urodizć a nie będzie stała mieszkanką Twojego miasta ?
                    Może Ordynator będzie mieć znajomego lekarza położnika w innym mieście i
                    skontaktuje Cię z nim ? Rozumiem Twoje obawy, ale też nie mogę CI nic doradzić
                    bo adopcja to bardzo indywidualna sprawa !
                    Trzymam kciuki za dobrą decyzję !
                • julitakowalska6 Re: do: mowwawe 13.07.21, 07:25
                  Witam Proszę o kontakt jesteśmy zainteresowani surogatka lub adopcja ze wskazaniem 780008690
            • anna2010 Re: Gdzie znaleźć matkę, która chce oddać dziecko 25.08.25, 16:50
              salonbeauty@onet.pl
              Mogę prosić w meilu więcej informacji jak na własną rękę Pani poszukała. Pozdrawiam
    • anetaela1980 Re: Gdzie znaleźć matkę, która chce oddać dziecko 08.01.21, 15:40
      Witam proszę o kontakt anetaela80@op.pl
      • gosiamalgosia89 Re: Gdzie znaleźć matkę, która chce oddać dziecko 21.03.21, 15:44
        Dzien dobry,
        Napisalam do Pani maila .
      • janniedzielny102 Re: Gdzie znaleźć matkę, która chce oddać dziecko 03.07.21, 09:08
        Oddanie dziecka to trudna decyzja. Dzieci to największy skarb. Bardzo z mężem pragniemy dziecka. Prosze o kontakt. janniedzielny102@wp.pl Pozdrawiam Katarzyna
        • patka2521 Re: Gdzie znaleźć matkę, która chce oddać dziecko 19.04.22, 20:02
          prosze o kontakt patka26@tlen.pl
          • anaastazjaa Re: Gdzie znaleźć matkę, która chce oddać dziecko 02.11.22, 15:18
            Witam czy jest też jesteśmy zainteresowani adopcją ze wskazaniem. madziazuzka@spoko.pl
      • mama_byc1 Re: Gdzie znaleźć matkę, która chce oddać dziecko 19.10.24, 00:46
        Wiesz że Twój email nie działa ?
        Ale jeśli nadal masz dzidzię do oddania to się odezwij na ngorska2006@yahoo.com
      • mama_byc1 Re: Gdzie znaleźć matkę, która chce oddać dziecko 19.10.24, 00:47
        Wiesz że Twój email nie działa ?
        Ale jeśli nadal masz dzidzię do oddania to się odezwij na ngorska2006@yahoo.com
    • krzysztof94 Re: Gdzie znaleźć matkę, która chce oddać dziecko 22.09.24, 04:01
      Witam znam taką dziewczynę która chce oddać dziecko będzie to dziewczynka urodzi się w w lutym 2025. Ma już 1 córkę ale mówi że z 2 sobie nie poradzi .
      • mama_byc1 Re: Gdzie znaleźć matkę, która chce oddać dziecko 02.10.24, 02:23
        Napisz proszę na ngorska2006@yahoo.com
      • mama_byc1 Re: Gdzie znaleźć matkę, która chce oddać dziecko 02.10.24, 02:24
        krzysztof94 napisał(a):

> Witam znam taką dziewczynę która chce oddać dziecko będzie to dziewczynka urodz
        > i się w w lutym 2025. Ma już 1 córkę ale mówi że z 2 sobie nie poradzi .

Napisz proszę na ngorska2006@yahoo.com może obie sobie pomożemy
      • nika02 Re: Gdzie znaleźć matkę, która chce oddać dziecko 28.10.24, 03:28
        Jeśli jeszcze nie znaleźliście nowych rodziców dla dziecka to proszę o kontakt cizmowskadominika@gmail.com Staramy się o dziecko 5 lat i jesteśmy po kilku stratach a naszym największym marzeniem jest zostać rodzicami
      • nika02 Re: Gdzie znaleźć matkę, która chce oddać dziecko 28.10.24, 03:34
        krzysztof94 napisał(a):

> Witam znam taką dziewczynę która chce oddać dziecko będzie to dziewczynka urodz
        > i się w w lutym 2025. Ma już 1 córkę ale mówi że z 2 sobie nie poradzi .
        Jeśli jeszcze nie znaleźliście nowych rodziców dla dziecka to proszę o kontakt cizmowskadominika@gmail.com Staramy się o dziecko 5 lat i jesteśmy po kilku stratach a naszym największym marzeniem jest zostać rodzicami
      • barbararop Re: Gdzie znaleźć matkę, która chce oddać dziecko 09.12.24, 03:14
        Proszę o kontakt barbararopenga@wp.pl
        Zrobimy wszystko by córka była u nas szczęśliwa. Obuecuje tej pani...
    • magda210120 Re: Gdzie znaleźć matkę, która chce oddać dziecko 22.10.24, 13:50
      Dzień dobry, czy udało się znaleźć Dzieciątko do adopcji ze wskazaniem? Znam parę której kilka dni temu urodził się Synek, jednak z wielu przyczyn losowych nie są w stanie zapewnić mu odpowiednich warunków do życia. Wiem że bardzo chcieliby znaleźć rodzinę do adopcji ze wskazaniem. Para pochodzi z Opola
      • mama_byc1 Re: Gdzie znaleźć matkę, która chce oddać dziecko 24.10.24, 00:51
        @magda210120
        Możesz odezwać się do mnie w wiadomości prywatnej ngorska2006@yahoo.com
      • nika02 Re: Gdzie znaleźć matkę, która chce oddać dziecko 28.10.24, 03:30
        Witam. Jeśli również nie znaleźliście nowych rodziców dla dziecka to proszę o kontakt cizmowskadominika@gmail.com Staramy się o dziecko 5 lat i jesteśmy po kilku stratach a naszym największym marzeniem jest zostać rodzicami
      • nika02 Re: Gdzie znaleźć matkę, która chce oddać dziecko 28.10.24, 03:32
        magda210120 napisał(a):

> Dzień dobry, czy udało się znaleźć Dzieciątko do adopcji ze wskazaniem? Znam pa
        > rę której kilka dni temu urodził się Synek, jednak z wielu przyczyn losowych ni
        > e są w stanie zapewnić mu odpowiednich warunków do życia. Wiem że bardzo chciel
        > iby znaleźć rodzinę do adopcji ze wskazaniem. Para pochodzi z Opola
        Proszę o kontakt cizmowskadominika@gmail.com jeśli jeszcze nie znaleźliście nowych rodziców dla dziecka. Staramy się o dziecko 5 lat i jesteśmy po kilku stratach a naszym największym marzeniem jest zostać rodzicami
      • barbararop Re: Gdzie znaleźć matkę, która chce oddać dziecko 09.12.24, 03:17
        Jesteśmy zainteresowani. Proszę o kontakt barbararopenga@wp.pl. Mam rodzinę siostrę w opolskm. Synek miałby kuzynów....
    • mammasyna Re: Gdzie znaleźć matkę, która chce oddać dziecko 19.08.25, 05:32
      Jestem mamą po adopcji ze wskazaniem., minęło 10 lat. Błagam, aby pani tego nie robiła, to dziecko musi być z mamą biologiczną. Moje przeżywa traumę i tak cierpi, że serce mi pęka. Rozłączenie mamy od dziecka to katastrofa dla maluszka. Jeszcze raz przestrzegam, nie róbcie mu tego, on ma jeszcze szansę żyć normalnie jak każde szczęśliwe zdrowe dziecko!!!
    • ppatkayyyy Re: Gdzie znaleźć matkę, która chce oddać dziecko 02.11.25, 17:41
      patka.pranczke@wp.pl
      • paula93gzika Re: Gdzie znaleźć matkę, która chce oddać dziecko 08.01.26, 00:55
        Również szukamy maleństwa. Proszę się odezwać. Paulina.wyduba@o2.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka