31.08.12, 17:33
W maju adoptowałam obecnie 10-letnią córkę mojego męża. Jest to przysposobienie pełne, jako osobny punkt postanowienia widnieje sporządzenie nowego aktu urodzenia. W USC powiedziano, że w tym przypadku nie nadaje się nowego nr PESEL, co kłóci się z moją dotychczasową wiedzą wg której nowy akt urodzenia=nowy PESEL? Czy ktoś wie jak jest naprawdę? W pon. obdzwonię OA, ale naprawdę wydawało mi się, że znam stan prawny. Czy w naszej sytuacji przysługuje tzw becikowe?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • mama.rozy Re: PESEL 31.08.12, 20:13
      zobacz tu
      www.nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?f=31&t=16132&start=15
      matir.ovh.org/becikowe/index.php?becikowe=chrzciny
      może gdzieś znajdziesz trop
    • infomed Re: PESEL 05.09.12, 11:54
      Moja córka adoptowana przez mojego drugiego męża otrzymała nowy akt urodzenia i nowy pesel 3 lata temu, może coś się zmieniło
      • sabina211 Re: PESEL 07.09.12, 15:32
        Nowy PESEL "się należy". To była niekompetencja urzędniczki. Dzięki za odpowiedzi.
    • mojmikuniu Re: PESEL 15.10.12, 17:37
      Dawno nie zaglądałm na forum. Ja również przysposobiłam córkę męża (pełne), i też urzędniczki błądziły jak dzieci we mgle. Pesel wiadomo jest nowy bo to logiczne skoro będzie nowy akt urodzenia ale to jest oczywiste tylko dla nas....niestety nie należą się "dodatki" finansowe ani becikowe ani z ubezpieczenia tak jak przy urodzeniu dziecka. Pozdrawiamsmile
      • sabina211 Re: PESEL 15.10.12, 21:18
        My becikowe dostaliśmy. Złożyliśmy dokumenty i po trzech tygodniach przyszła decyzja pozytywna. Jeśli adopcja była w 2010 albo później, to becikowe się należy (jeśli wniosek składa się nie później niż rok po postanowieniu sądu, a dziecko nie osiągnęło pełnoletności.)
        • mojmikuniu Re: PESEL 20.10.12, 20:50
          O kurczę, to nie wiedziałam o tym..... Ja adoptowałam 25.10.2011r, córka ma 5 lat więc z tego co piszesz należy mi się. Do czwartku mam czassmile Napisz proszę jak to załatwiłaś, po prostu wniosek w opiece czy jakieś papiery dodatkowo i gdzie to załatwić. Jeśli to nie problem to napisz proszę na : iva76@op.pl
          • sabina211 Re: PESEL 20.10.12, 21:18
            Odpisałam. Powodzenia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka