11.12.04, 17:10
Chętnie porozmawiam z rodzicami dzieci, u których jest podejrzewany lub
zdiagnozowany FAS.
pozdrawiam Ola
Obserwuj wątek
    • matkakarmiaca [...] 15.12.04, 17:40
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • fasolka_70 Re: FAS 25.01.05, 11:41
      Olu!
      Dopiero teraz trafiłam na Twój wątek! Nie jestem mamą takiego dziecka ale
      bardzo się tym interesuję. Sporo wiadomości oraz praktyczne informacje można
      znaleźć na www.nasz-bocian.pl
      Jeśli nadal jesteś zainteresowana mogę odszukać i wkleić linki.
      pozdrawiam
      Ola
      • morela-ro Re: FAS 25.01.05, 13:03
        Też jestem tym tematem zainteresowana. W internecie znalazłam trochę
        wiadomości. Chciałabym , jednak, dowiedzieć się czegoś od ludzi, którzy z tym
        problemem borykają się od lat. Ludzi, którzy najczęściej wychowują adoptowane
        dzieci i napotykają na problemy wynikające własnie z FAS-u. U nas dopiero
        zaczyna się o tym mówić. Najgorsze , że wiele osób , które adoptowały dzieci z
        FAS w ogóle nie wiedzą o tym i dlatego nie potrafią im pomóc. Dzieci nie są
        diagnozowane pod tym kątem. Podejrzewam , że większość lekarzy nie wie co się
        pod tym skrótem kryje. Ja osobiście kilku własnie go objaśniałam, chcąc się
        wcześniej coś dowiedzieć...
        Podstawowe wiadomości nie jest trudno wyszukać, wrzucając do wyszukiwarki
        hasło :FAS, ale chyba mnie najbardziej teraz nurtuje, czy przy wielkich
        staraniach z naszej strony, dobrej rechabilitacji można tak dziecku pomóc, żeby
        było samodzielne w przyszłości. Pewnie nikt mi na to nie jest w stanie
        odpowiedzieć. Też nie jestem mamą takiego dziecka, ale dzieci proponowane do
        adopcji często mają FAS i w jakiś sposób chcę się do tego przygotować.Czy dam w
        ogóle radę podjąć takie wyzwanie? Pozdrawiam, morela
        • sandra55 Re: FAS 25.01.05, 14:39
          co to jest FAS, proszę o wyjaśnienie
    • sandra55 Re: FAS 25.01.05, 14:41
      już znalazłam w internecie na
      www.fas.edu.pl

• romanska.3463 Re: FAS 25.01.05, 20:10
        Moje kochane, bardzo, bardzo dziękuję, że podjęłyście ten temat. FAS (płodowy
        zespół alkoholowy) jest w naszym kraju dopiero rozpoznawalny. Nie jest do końca
        prawdą, że dotyczy przeważnie dzieci adoptowanych. dotyczy on również dzieci
        wychowujących się w rodzinach biologicznych, tylko, która biologiczna matka
        przyzna się, że spożywała alkohol w ciązy. Celowo piszę spożywała , a nie
        upijała się, bo do dziś dnia nie ustalono jaka dawka alkoholu w ciąży powoduje
        FAS u dziecka. Jeśli FAS jest bardzo zaawansowany, to postępowanie z takim
        dzieckiem jest prostsze, przynajmniej wiadomo, czego można się po dzieciaczku
        spodziewać. Jeśli FAS jest lekki, to w Polsce są bardzo kiepskie możliwości
        zdiagnozowania. Zachowanie takiego dziecka przypomina raczej zachowanie bardzo
        energicznego złośliwca i lenia. Wiadomo jak na takie zachowanie mogą reagować
        rodzice i nauczyciele - robiąc zupełnie nieświadomie olbrzymią krzywdę
        maluchowi. Ja sama zanim zaczełam swojego 10-letniego Grzesia podejrzewać o
        FAS ,często myślałam ,że jego zachowanie wynika delikatnie mówiąc z "trudnego
        charakteru". Zdążyliśmy zmienić trzy razy szkołę o pomniejszych kłopotach nie
        mówiąc. Udało mi się jednak nawiązać kontakt ze Stowarzyszeniem FAStryga,
        pomagającym dzieciom podejrzanymi o FAS. Na razie wysłali mi bardzo szczegółową
        ankietę.Wypełniając ją coraz bardziej się przekonuję, że mój Grześ cierpi na
        FAS.
        Moje kochane Mamy, jeśli macie jakieś wiadomości lub pytania to piszcie. Będę
        bardzo wdzięczna. Pozdrawiam Ola
        • niunia301 Re: FAS 20.03.05, 21:56
          ja także interesuje sie tym tematem jeśli ktoras z Pan chcialaby jakies tytuly
          ksiazek kontakty to prosze piasac.pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka