Dodaj do ulubionych

DZIECI DO PRZYGARNIĘCIA OD TERAZ - ARIELEK I ADUŚ

IP: *.* 13.03.02, 09:45
Kochani Forumowicze,Pewna miła osóbka powiedziała mi dziś rano, że na Bajbusie jest informacja dziewczyny, której matka prowadzi pogotowie opiekuńcze. Przebywa tam dwóch braciszków, których rodzice zostali nieodwołalnie pozbawieni praw rodzicielskich. Dzieci są w wieku 3 i 1,5 roczku.Jeśli w ciągu 2-3 mcy nie znajdą rodzin zastępczych/adopcyjnych, trafią do domu dziecka. No, a z placówki to już nie tak łatwo się wydostaną.Sprawa jest ponoć nietypowa, bo dzieci mogą zostać adoptowane (możliwe ustanowienie rodziny zastępczej), niemalże natychmiast.Jeśli ktokolwiek może pomóc, niech pisze na adresy e-mail:Natasza: natikow@interia.plAleksandra: kolka_@poczta.onet.plAgnieszka (Matylda)
Obserwuj wątek
    • Gość: kaasia Re: DZIECI DO PRZYGARNIĘCIA OD TERAZ - ARIELEK I ADUŚ IP: *.* 13.03.02, 18:29
      A gdzie, tzn. w jakiej części Polski są teraz dzieci?- Kaś
    • Gość: horac Re: DZIECI DO PRZYGARNIĘCIA OD TERAZ - ARIELEK I ADUŚ - Kasiu, Agno i Wszyscy IP: *.* 14.03.02, 11:53
      Cześć Kasiu,Dzieci przebywają teraz na Południu Polski (okolice Katowic).Dla wszystkich zainteresowanych kopiuję fragment listu, jaki dziś dostałam od Nataszy (córki osoby prowadzącej pogotowie opiekuńcze, w którym przebywają chłopcy). Ty, Agno, chyba już jesteś w kontakcie z Nataszą, prawda?Życzę powodzenia i mądrych decyzji. Także szczęścia dla Twojej rodziny, ile by ona osób nie liczyła... Oto fragment listu Nataszy:Witam Cię Agnieszko!Serdecznie dziękuję za Twój list. Cieszy mnie żywe zainteresowanie, jakiepowstało wokół chłopców. Im większy rozgłos, tym faktycznie większa szansadla nich na normalny dom... Nie wiem, kto z bajbusa przeniósł informację doCiebie, ale Tobie serdecznie dziękuję za ogłoszenie jej na eDziecku ! : )Już zgłosiła się jedna rodzina, a wierzę, że będzie ich więcej : )Moja mama prowadzi pogotowie opiekuńcze i jest zobowiązana umową o pracę -nie może "wybierać" sobie dzieci. Jej mała domowa instytucja służyć powinnawszystkim dzieciom, które w danym momencie potrzebują pomocy. nie zawszejest tak, że trafiaja tam dzieci wyrzucone z domu, zabrane przez policje zulicy, czy zgłoszone przez sąsiadów pijanych rodziców. Każdy przypadek,kiedy dzieci nagle, w tragicznych dla nich sytuacjach zostają same (np.śmierć rodziców, wypadek, zagubienie się), nie może kończyć się od razuskierowaniem do domu dziecka. To czasami może być zbyt duży szok, stres dladzieci. U mojej mamy mają schronienie do czasu wyjaśnienia ich sytuacjiprawnej (opiekun z rodziny, rodzice się "znajdują", matka jednak niezostawia w szpitalu, sąd wydaje wyrok...). Niestety nie powinny te dzieciczekać na wyjaśnienie swojej sytuacji dłużej niż rok. W uzasadnionychprzypadkach przedłuża się ich pobyt w pogotowiu opiekuńczym o kolejne 3miesiące. I właśnie taka sytuacja jest u chłopców. Są u mojej mamy odkwietnia 2001. Niedawno zapadł ostateczny (bez możliwości apelacji) wyrok,pozbawiający ich rodziców wszelkich praw do dzieci. Są więc oni niejako"przeznaczeni" do adopcji. Jednak jeśli nie znajdzie się dla nich rodzina,niestety będą musieli na nią czekać już w domu dziecka... I to jestnajgorsze - oni już od urodzenia poniewierają się po różnych domach,ponieważ rodzice nie mieli chęci o nich dbać... Jeśli trafią do domudziecka, to będzie im bardzo trudno się tam odnaleźć. Wierzę jednak, że całasprawa rozwiąże się pomyślnie. Jeśli jeszcze kiedyś gdzieś będziesz miałaokazję wspomineć o tych dwóch ślicznych i zdrowych chłopcach, to nie wahajsię - będziemy z mamą wdzięczne za każdy e-mail, telefon, nawet jeśli będą wnim zobowiązań, a ciepłe słowa - jak u Ciebie : )Od siebie dodam jeszcze, że z tych samych względów nie mogę podjąć sięopieki nad nimi. (...)Podam Ci jeszcze na wszelki wypadek telefon mojej mamy (...), która jest najlepszym źródłem informacji w sprawie chłopców i ewentualnychzainteresowanych dobrze będzie kierować od razu do niej:dom.: 0-32/ 456 54 19kom.: 0/ 604 140 853e-mail: kolka_@poczta.onet.plZ poważaniemNatasza (...)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka