izabelka55 26.03.10, 20:38 Mam 6-miesięcznego synka, w maju chcemy jechać nad morze i myślę, że przydałaby mi się chusta lub nosidełko, bo po piachu wózkiem jeździć nie będę co jest lepsze? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agnieszka_z-d Re: chusta czy nosidełko 26.03.10, 20:48 Chusta! Zapraszam na forum kawałek szmaty... - tam wiele wątków dlaczego tak. Odpowiedz Link Zgłoś
jagranda Re: chusta czy nosidełko 26.03.10, 20:53 Mega wygodne, szybkie w zakladaniu i uwielbiane przez mojego syna jest nosidlo ergonomiczne bondolino. Uzywam codziennie od kiedy Mlody skonczyl 4 mc. Chusty nie mam wiec porownac nie moge. Pamietaj tylko - nie wkladaj dziecka w "wisiadlo" Odpowiedz Link Zgłoś
awtorek Re: chusta czy nosidełko 26.03.10, 21:01 Ja mam i to i to, więc się wypowiem Ja jestem za miękkim nosidłem. Właśnie takim, jak pisała poprzedniczka albo podobnym firmy Manduca (właśnie takie mam). Super są też Mei Tai. Również mam i polecam. Teraz mam drugie dziecko. Obecnie ma 4 tygodnie i jest za małe żeby nosić je w nosidłach, więc kupiłam chustę. Dla mnie wiązania są skomplikowane i po WIELU próbach nadal potrafię ją zawiązać tylko przed lustrem. I problem nr 2: mnie i dzidziusiowi jest w chuście gorąco. Oczywiście są różne wiązania ale dla takiego maluszka, gdzie główka musi być podtrzymana nie ma aż takiego wyboru. Oczywiście plusem chusty jest to, że wspaniale przylega do ciała i otula dziecko. Jednak jeśli Twój dzieć ma już 6 m-cy to będzie raczej chciał oglądać co się dzieje dookoła. No i nosidełko jest O WIELE poręczniejsze. Dla mnie bez porównania. Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: chusta czy nosidełko 26.03.10, 21:22 1. chusta, zawiazujesz i wsadzasz młodego przed sobą, twarza do ciebie, mozna tez wsadzic do chusty kółkowej, gdzie młody bedzie ci siedział na boku. Wiazanie nie jest specjalna filozofia - mówi to ci ktos, kto ma problemy z porządnym zawiązaniem szalika. 2. wózek, o ile ma duże koła, a najlepiej ma duze koła i jest 3-kołowy. Przerobiłam to na plazy w ubiegłym roku Odpowiedz Link Zgłoś
mlodamamma Re: chusta czy nosidełko 26.04.10, 10:05 nosidełko - chusta bardzo wygodne i bezpieczne. Odpowiedz Link Zgłoś
mrs.t Re: chusta czy nosidełko 21.07.10, 14:15 jesli chodzi o 6cio miesieczniaka, ktory juz tam jakos siedzi, to jednak nosidlo ergonomiczne mniej miejsca, szybsze zakladanie. i pisze to ja, wielka milosniczka chusty odkad ok 6 mca synka kupilam egonomiczne nosidlo na klamry wlasciwie z niego nie wychodzimy nawet na boku nosze na krotkie dystanse w domowej roboty wiazaniu. Ale jak napisalam - chusta jest wspaniala, a na placy mozna by jej do tego mozna uzyc jako koca, hamaku, parawanu czy ot do zabawy w chowanego a wiazac nauczysz sie w 5 minut ( i to mowie ja, ktora jak dostala 5 metrow materialu to sie zaplatalam w nim i nieomal przewrocilam ) Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d wyszukiwarka... 26.03.10, 21:56 izabelka55 napisała: > Mam 6-miesięcznego synka, w maju chcemy jechać nad morze i myślę, że > przydałaby mi się chusta lub nosidełko, bo po piachu wózkiem jeździć nie będę > co jest lepsze? Odpowiedz Link Zgłoś
izazdo polecam Mei Tai 26.04.10, 10:12 Mialam chuste dluga wiazana, byla rewelacyjna przez pierwszych 6 miesiecy, ale potem maly byl za duzy na noszenie z przodu, a na plecach probowal mi pelzac i bylo trudno go zawiazac. Kupilam MT i jestem zachwycona. Wlasnie przymierzam sie do zakupu MT Lenny Lamb z bambusa na lato. zobacz tez www.nosimy.prv.pl PS Wozek na plazy to tragedia. W zeszlym roku moja mama (mieszkajaca nad morzem) uparla sie, ze bedzie jezdzic wozkiem po plazy (mam wozek tylko do uzytku przez babcie, ma bardzo duze kola). Skonczylo sie, ze wozek do brzegu niosl maz, a po kilku metrach nawet na ubitym piasku mama zrezygnowala. Siedzielismy na kocu, a wozek stal nieuzywany, bo synek go nienawidzi i nawet kiedy buja, z trudem toleruje. Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d nosidełko 26.04.10, 10:25 ..ale ergonomiczne. latwiej piozniej na plecych malucha nosic.. Odpowiedz Link Zgłoś
archeopteryx Re: chusta czy nosidełko 26.04.10, 10:47 Ja równieŻ mam chustę i nosidło ergonomiczne Manduca i dla mnie wygrywa nosidło. Chustę trzeba zawiązać, co na dworze może nie być takie proste. Ja używałam jej tylko w domu, bo na dworze szlag by mnie trafił jakbym miała się użerać ze zwojami materiału. Poza tym w czasie wiązania Młoda się darła, a jak już była większa to w ogóel nie było mowy żeby ją zamotać bo tak się wyrywała. Nosidło super. Odpowiedz Link Zgłoś
ktosikowska Re: chusta czy nosidełko 26.04.10, 11:00 Polecamy nosidło Bondolino bardzo wygodne i łatwe w zakładaniu Odpowiedz Link Zgłoś
ivaz Re: chusta czy nosidełko 26.04.10, 12:57 tez polecam bondolino, u nas się swietnie sprawdziło, kupiłam go w zeszłym roku jak byłam na wakacjąch nad morzem, córka miała wtedy 3 m-ce, przechodziła bunt wózkowy, spacery stały sie koszmarem. Zamówiłam bondolino przez internet kurier dostarczył w dwa dni i moglismy cieszyc się spacerami po plazy. Córka do tej pory lubi byc noszona, choc coraz mniej, bo chodzi na własnych nogach, ale nosidło zawsze zabieramy wszędzie na wyjazdy. Bondolino się łatwo zakłada, nie posiada zadnych regulacji, sprzączek, jest bardzo łatwe w obsłudze Odpowiedz Link Zgłoś
olawyrwal Re: chusta czy nosidełko 10.05.10, 13:00 ja polecam nosidełko. łatwo się je zakłada i nie ma problemu z wkładaniem dziecka. poza tym nad morzem będzie ciepło i w chuście dziecko może się spocić. Odpowiedz Link Zgłoś
milane Re: chusta czy nosidełko 18.05.10, 12:21 Ja też uważam, że nosidełko będzie lepsze- i wygodniejsze. Ja sama mam nosidełko, siostra próbowała z chustą ale jej mały po prostu za chustą nie przepadał. Pewnie też dlatego, że akurat kiedy był w niej najczęściej noszony było bardzo ciepło (zeszłe lato) i wiercił się i płakał, bo szybciej się pocił. Nie wszystkie dzieciaczki lubią być noszone w chuście. W tym przypadku zakup był nietrafiony. Ja uważam, że z dzieckiem- szczególnie na wyjeździe będzie Ci wygodniej w nosidełku, sama wygoda włożenia do niego malca się liczy... Odpowiedz Link Zgłoś
izabelka55 Re: chusta czy nosidełko 18.05.10, 14:33 Jeszcze raz dziękuję kupiłam mei tai i jest super nauczyłam się wiązać (początkowo te pasy mnie przerażały, bo długie i się plątałam) a mały jest bardzo zadowolony, że go mama nosi musimy sprawdzić jak zareaguje na tatę a co do ciepła nad morzem to się obawiam, że nie doświadczymy jedziemy w sobotę a tu pada i pada!!! Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: chusta czy nosidełko 18.05.10, 14:54 Nie ma znaczenia, czy chusta czy nosidełko, byle było to nosidło ergonomiczne, a nie wisiadło. Odpowiedz Link Zgłoś
milane Re: chusta czy nosidełko 07.06.10, 13:16 Tak. I bez sensu jest wmawianie ludziom, że wszystkie nosidełka są złe a chusty rewelacyjne. Nieech każdy dokona wyboru samemu! ...i obiektywnie a nie dlatego, że na jakimś forum zobaczył haslo: nosidełka są złe i robią dziecku krzywdę. Odpowiedz Link Zgłoś
bobo-bobo Re: chusta czy nosidełko 07.06.10, 13:34 Osobiście mam babybjorn synergy i powiem szczerze że jestem nim zachwycona.Łatwe w obsłudze,przewiewne(siateczka 3d) i dzdzia je uwielbia Odpowiedz Link Zgłoś
ivaz Re: chusta czy nosidełko 21.07.10, 13:31 baby bjorn to wisiadło za kupę szmalu, wystarczy spojrzeć na zdjęcie od razu na pierwszy rzut oka widać jak dziecko w nim wisi, to nosidło nie ma nic wspólnego z ergonomią. Odpowiedz Link Zgłoś
nini258 nosidełko ergonomiczne ONo 07.06.10, 22:30 ja mam takie . Genialne jest - i dość przewiewne na lato. Noszę w nim 1,5 rocznego synka ( teraz na plecach) i jest nam super. Dobrze się dostosowuje do dziecka i z tego co nam mówiła pani w sklepie to podtrzymuje dziecko jak chusta. a łatwiejsze w zakładaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
littleblue Re: nosidełko ergonomiczne ONo 10.06.10, 21:22 a ja wlasnie jestem z 11 mcznym dzieckiem nad morzem, mam tutaj wozek, 2 chusty i nosidelko. I najbardziej sie sprawdza niestety wozek, bo wszystkie graty mozna na niego zapakowac i przepchac na plaze ( a ze jestem sama z dzieckiem to ma to znaczenie) i ukolysac dziecko do snu na plazy. A potem chusta - przede wszystkim na spacery, tez dlatego, ze po odplataniu sluzy za calkiem wygodny kocyk dla nas obu, wiec mozna sobie na chwile przysiasc. Nosze w 2x, w dalszym ciagu z przodu Nosidelko, prostsze w wiazaniu, ale nie ma opcji kocyka. Odpowiedz Link Zgłoś
dzoan.k Re: chusta czy nosidełko 21.07.10, 10:09 Wiecie co, w ramach eksperymentu pożyczyłam od siostry chustę... Ale w trakcie ostatnich upałów nie daliśmy rady- 5 metrów chusty wokół nas dało nam popalić, byliśmy tacy spoceni, że nie dało się wytrzymać... Wróciłam do nosidełka i tak już zostanie- głównie ze względu na wygodę... Poza tym, posty pro-chustowe są już tak nachalne...kampania chustowa za pomocą for internetowych jest do wychwycenia nawet przez osoby nie mające na co dzień z tym styczności...Prawie dokładnie takie same posty pisane przez różnych użytkowników, powtarzanie tych samych haseł przez niby-mamy forumowe...trzeba bardzo uważać na to, co się czyta, bo coraz więcej tych postów nie jest autorstwa mam, a jest pisanych przez PRowców... Odpowiedz Link Zgłoś
gavagai1 Re: chusta czy nosidełko 21.07.10, 13:52 > co się czyta, bo coraz więcej tych postów nie jest autorstwa mam, a > jest pisanych przez PRowców... O! A czyich PRowców Buuuu... Są ONI i spiskują przeciwko biednym mamom Grozą powiało! Zauważ, że mamy noszące propagują ideę, bliskość z dzieckiem nie kolidującą z fizjologią dziecka. Podając nazwy firm, podają ich kilka do wyboru; mówią z doświadczenia i przekonane o dobrym wpływie noszenia(fizjologicznego) jako takiego, a nie konkretnego producenta. No chyba, że ktoś się spyta o indywidualne zdanie nt.danego produktu. Nie ma to jak węszyć wszędzie tajemne lobby, knujące jak podnieść odsetek mam, które w zdrowy dla ciała i ducha sposób opiekują się swoimi dziećmi. No może poza emilią.flower - bo to już ewidentnie jakiś nieudolny pr-owiec Womaru. Wykupienie linka sponsorowanego nie boli. Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: chusta czy nosidełko 21.07.10, 21:09 To tak jak z terrorem laktacyjnym. Agresywny PR. Nic więcej Chciałabym się załapać. Jestem w tym dobra, tylko nie wiem do kogo rękę po zapłatę wyciągnąć. Odpowiedz Link Zgłoś