Dodaj do ulubionych

Poradniki - które polecacie

03.11.10, 17:41
Mam pytanie odnośnie tego, jakie poradniki uznajecie za sensowne dla przyszłych mam. Jestem w takiej sytuacji, że nie wiem kompletnie nic o tym, co mnie czeka, bo oboje nie mamy młodszego rodzeństwa, żadna z moich kbliskich koleżanek nie ma dziecka, więc nie miałam gdzie się przypatrzyć, kogo zapytać, a będzie to moje pierwsze dzecko.
Nie chcę kupić czegoś, co będzie listą objawów do potencjalnych chorób...Szukam czegoś w rodzaju "instrukcji podsatwowej" co się będzie działo.
Nie znam nawet podstaw w stylu: co z pępowiną, czy noworodki mają żółtaczkę? do kiedy się karmi piersią, ile powinno jeść dziecko etc.
Pomóżcie smile
Obserwuj wątek
    • kinga_owca Re: Poradniki - które polecacie 03.11.10, 17:51
      zaufaj przede wszystkim własnej intuicji
      bo zaraz dostaniesz tu listę książek, ktrych nie zdążysz do porodu przeczytać a gdy przeczytasz, to będą tam sprzeczne informacje wink
      co jest dla Ciebie ważne?
      jakie masz priorytety w życiu?
      co dla Cibie oznacza urodzenie dziecka?
      odpowiedz sobie na te pytania najpierw, bo książki pisza rózni ludzie o róznych poglądach
      z jednych dowesz się, że dziecko ma samo spać, samo zasypiać, że trzeba karmic co ileśtam godzin, że nie nosić, nie reagowac na płacz itp.
      z innych dowiesz się, że dziecko jest najwazniejsze, że karmi się na żądanie i do momentu, kiedy dziecko jest gotowe przestać, że dziecko się nosi, spi się z nim, nie pozwala mu płakać itp
      moża napisz, ktora opca jest Ci bliższa, to wtedy łatwiej bedzie dobrać zestaw lektur wink
      • ewabaranek Re: Poradniki - które polecacie 03.11.10, 21:13
        Kinga,
        Właśnie chodziło mi nie tyle o sposób wychowywania, bo tu rzeczywiście instynkt, ale o to co powinnam wiedzieć, kiedy się chodzi do pediatry, od kiedy sztuczne mleko, jak często dawać smoczka i do kiedy (żeby nie zrobiła się wada zgryzu). takie totalne podstawy o których się nie wie, jeśli się nie miało doczynienia z małymi dziećmi. Pozycja "Bobas. Instrukcja Obsługi" wydaje się być tym, czego szukałam. Dziękuję Wam, jeśli coś Wam się jeszcze przypomni, dajcie znać. Dzięki wielkie!
        • sledznaostro Re: Poradniki - które polecacie 03.11.10, 21:58
          >kiedy się chodzi do pediatry
          Kiedy dziecko jest chore, kiedy chcesz je zważyć (wtedy wystarczy do przychodni, nie musisz do pediatry), o ile decydujesz się na szczepienie dziecka, to na wizyty w celu podania szczepionki.

>od kiedy sztuczn
          > e mleko
          Zależy od ciebie, możesz w szpitalu, możesz po 6 miesiącach wyłącznego karmienia piersią (czyli od 7 miesiąca), możesz po macierzyńskim, nie musisz w ogóle (osobiście polecam to ostatnie wink ).

>jak często dawać smoczka i do kiedy (żeby nie zrobiła się wada zgryzu)
          Na opakowaniach smoczków - przynajmniej tych, które oglądałam - jest informacja, że dzieciom piersiowym nie należy ich podawać przed ukończeniem trzeciego miesiąca, żeby nie zaburzyć odruchu ssania. I znów jak przy karmieniu piersią, zależy od ciebie, kiedy podasz i czy w ogóle podasz. Moje np. bezsmoczkowe jest.

Dziewczyny podały już kilka świetnych tytułów, więc nie będę ich powtarzać. Napiszę tylko, czego powinnaś unikać - Tracy Hoog i jej "Języka niemowląt".
        • kinga_owca Re: Poradniki - które polecacie 04.11.10, 08:34
          smile
          przede wszystkim musisz wyzbyć się stereotypów i odsiać sieczke reklamowa od faktycznych potrzeb dziecka, bo widzę, że masz niestety niezły mętlik wink
          uwierz, że pewne akcesoria, wbrew temu, co widac naokoło, do niczego nie są potrzebne
          mój syn wychowany bez smoczka, bez butelki, bez mleka modyfikowanego, bez łóżeczka i bez wielu jeszcze super hiper potrzebnych i niezbędnych niby rzeczy...
          • lalabamba Re: Poradniki - które polecacie 04.11.10, 08:53
            A właśnie, co z tym mm? Mogłabyś Owco napisać jak można ominąć podawanie MM? Od kiedy można podać zwykłe krowie mleko? Do kiedy w ogóle dziecko potrzebuje pić mleko? Jestem jak najbardziej za karmieniem piersią ale chyba raczej dwa lata karmić nie będę... I co wtedy? Jeśli po roku już nie karmię piersią, to jak dostarczyć dzidzi mleko?

https://www.suwaczki.com/tickers/zpbnzbmhu5p7jygo.png
            • kinga_owca Re: Poradniki - które polecacie 04.11.10, 09:58
              w kwestii Kp polecam forum Kp wink
              ja karmię nadal swoim mlekiem, a jest juz grubo ponad rok przecież wink
              krowiego syn nie pije, ja tez nie
              a jesli chcesz karmić do roku, to potem dziecko może spokojnei jeśc nabiał - jogurty, sery, mleko do niczego nie jest mu juz potrzebne
            • mrs.t Re: Poradniki - które polecacie 04.11.10, 10:31
              www.mamania.pl/zapowiedzi/rodzicielstwo-bliskosci-seria-ksiazek-claude-didierjean-jouveau-jesien-zima-2010,27
              ksiazki dr sears'a ,
              nigdzie niedostepna "Jak kochać dziecko" Korczaka
              "Mądrzy rodzice" Margot Sunderland

forum.gazeta.pl/forum/w,572,105643070,105643070,dobre_ksiazki_instruktazowe_dla_rodzicow.html
    • semi-dolce Re: Poradniki - które polecacie 03.11.10, 18:55
      "W głębi kontinuum" i "Mądrzy rodzice".
      • kinga_owca Re: Poradniki - które polecacie 03.11.10, 19:31
        smile
        no to jedziemy:
        "warto karmic piersią"
        "piersią spoko"
        nowa seria "rodzicielstwo bliskości" - wyszły na razie "poród bez granic" i "droga mleczna" a zaraz wychodzi "nosimy nasze dziecko"
        "zasypianie bez płaczu"
        i pozycje ktore podała Semi - obowiązkowo wink

dodam jeszcze - lektura forum "karmienie piersią"
    • greene3 Re: Poradniki - które polecacie 03.11.10, 19:28
      A ja Ci polecam "Ciężarówką przez 9 miesięcy" - zabawna i z humorem - sporo praktycznych rad i informacji, ale przede wszystkim podejście do ciąży z dystansem.
      A poza tym polecam intuicję i pozytywne myślenie.
      • mehil.dam Re: Poradniki - które polecacie 03.11.10, 19:45
        www.empik.com/bobas-instrukcja-obslugi-borgenicht-louis-borgenicht-joe,prod3290093,ksiazka-p wink
    • mamagazeta.pl Re: Poradniki - które polecacie 03.11.10, 19:43
      25 listopada pojawi się w księgarniach książka " MAMO TATO CO TY NA TO" PAWŁA ZAWITKOWSKIEGO Encyklopedia wiedzy o niemowlętach i małych dzieciach. smile
    • mala_mee Re: Poradniki - które polecacie 03.11.10, 21:25
      Po pierwsze uwierz, że można bez tych książek. Ja też nie miałam żadnego wcześniejszego doświadczenia i dałam radę bez poradników.
      Pewnie są fajne, ale ja chciałam uniknąć książkowego dorabiania ideologii.
      Instynkt i jest dobrze.
    • kawka74 Re: Poradniki - które polecacie 03.11.10, 21:26
      'Dzieciozmagania' Kaz Cooke, dalszy ciąg 'Ciężarówką przez 9 miesięcy'. Masa praktycznych porad od karmienia do przewijania.
      Rarytasy w stylu 'W głębi kontinuum' sobie daruj do czasu, kiedy nie nabędziesz pewności siebie, nie okrzepniesz i nie zaczniesz myśleć trzeźwo.
      • nadika84 Re: Poradniki - które polecacie 03.11.10, 22:01
        "dzieciozmagania" i "ciężarówkę" wszystko napisane normalnym językiem i z poczuciem humoru i co najważniejsze da się to czytać. a potem mozesz poczytać coś jeszcze jak będziesz chciała
      • ewabaranek Re: Poradniki - które polecacie 04.11.10, 10:24
        Kawka, a jaki tytuł nosi kontynuacja "ciężarówki przez 9 miesiący"? - tą już zamówiłam i czekam.
        Dziękuję wszystkim za zrozumienie sytuacji jak to jest jak się nie ma kogo zapytać..

• nadika84 Re: Poradniki - które polecacie 04.11.10, 14:54
          no właśnie "Dzieciozmagania" smile od urodzenia dziecka do 5 roku życia
          • kawka74 Re: Poradniki - które polecacie 04.11.10, 16:55
            > no właśnie "Dzieciozmagania" smile

Tak jest.
            Bardzo polecam.
    • asi-ap Re: Poradniki - które polecacie 03.11.10, 22:39
      ewabaranek napisała:

> Mam pytanie odnośnie tego, jakie poradniki uznajecie za sensowne dla przyszłych
      > mam. Jestem w takiej sytuacji, że nie wiem kompletnie nic o tym, co mnie czeka
      > , bo oboje nie mamy młodszego rodzeństwa, żadna z moich kbliskich koleżanek nie
      > ma dziecka, więc nie miałam gdzie się przypatrzyć, kogo zapytać, a będzie to m
      > oje pierwsze dzecko.
      > Nie chcę kupić czegoś, co będzie listą objawów do potencjalnych chorób...Szukam
      > czegoś w rodzaju "instrukcji podsatwowej" co się będzie działo.
      > Nie znam nawet podstaw w stylu: co z pępowiną, czy noworodki mają żółtaczkę? do
      > kiedy się karmi piersią, ile powinno jeść dziecko etc.
      > Pomóżcie smile
      >
      >
      Zaufaj sobie ....
      nic tak cie nie poprowadzi przez ciąże ,poród i macierzyństwo jak twoja intuicja.
      Poradnik radzi ogólnikowo a kazda kobieta,kazdy noworodek,kazdy poród jest inny .Tylko TY znasz najlepiej swoje ciało i swojego maluszka i TY potrafisz ocenic sytuacje smile
      Nie mój sie słuchać siebie smile
    • erba Re: Poradniki - które polecacie 03.11.10, 22:50
      Ja byłam w podobnej sytuacji, jestem jedynaczką, nigdy nie przewinęłam żadnego dziecka, niemowlaka trzymałam może z 5 razy w życiu. Wybrałam tę książkę:
      wysylkowa.pl/ks524159.html
      i jestem bardzo zadowolona. Pozycja konkretna, nieprzesłodzona, dużo treści, polecam w kwestii opieki nad dzieckiem.
      Ponadto po 4 miesiącach docierania się z córką uznałam, że nie ma nic bardziej przydatnego w wychowaniu jak własny rozum i zdrowy rozsądek. Wszystkie informacje z forów, netu, książek, rodziny warto przefiltrować przez własne poglądy.
      Jeśli chcesz karmić piersią to bardzo polecam to forum: forum.gazeta.pl/forum/f,570,Karmienie_piersia.html
    • dobry-sen Re: Poradniki - które polecacie 04.11.10, 08:19
      Bardzo serdecznie Tobie i wszystkim Forumowiczkom polecam wspaniałe książki Janusza Korczaka. Nie są to poradniki na temat nowoczesnego pielęgnowania maleństw (choć wiele w nich - wciąż aktualnych - uwag praktycznych), jednak zawierają w sobie wspaniałe, holistyczne przesłanie, skierowane do rodziców niezależnie od ich miejsca zamieszkania, statusu materialnego, przekonań, wieku czy czasów, w których przyszło im żyć. Główna myśl Korczaka, to że dziecko jest człowiekiem. Nie "małym człowiekiem" (bo mniejsze kojarzy się ze: słabsze), ale równorzędną istotą. Dlatego dorosły, swoim doświadczeniem i mądrością powinien, pomimo wszelkich niedogodności związanych z wychowywaniem, takiego człowieka wspierać.

Pozwolę sobie zacytować fragment, który otworzył mi się na chybił-trafił, z książki "Jak kochać dziecko":
      "Kiedy dziecko powinno już chodzić i mówić? Wtedy, kiedy chodzi i mówi. Kiedy powinny wyrzynać się ząbki? Akurat wtedy, kiedy się wyrzynają. I ciemiączko wtedy powinno zarosnąć, kiedy właśnie zarasta. I niemowlę tyle godzin spać powinno, ile mu potrzeba, aby było wyspane.
      Ależ wiemy, kiedy się to na ogół odbywa. W każdej popularnej broszurce przepisane są z podręczników te drobne prawdy dla ogólu dzieci, a kłamstwa dla twego jedynego.
      Bo są niemowlęta, które wymagają więcej i mniej snu; sa wczesne, zgniłe już w okresie wyrzynania sie zęby i późne, zdrowe zęby zdrowych dzieci; ciemię zarasta w dziewiątym i czternastym miesiącu życia; głuptasy wcześnie zaczynają paplać, mądre niekiedy długo nie mówią.
      Numery dorożek, rzędy krzeseł w teatrze, termin płacenia komornego, wszystko to, co dla porządku wymyślili ludzie, może być przestrzegane; ale kto umysłem, wychowanym na policyjnych przepisach, zechce sięgnąć po żywą księgę natury, temu na łeb sie zwali cały olbrzymi ciężar niepokojów, rozczarowań i niespodzianek"
      Jak czytam Korczaka, zawsze ryczę.

Jeśli chodzi o Wrocław, to polecam serdecznie "Bibliotekę Safari" na ul. Sztabowej. Panie prowadzą tam specjalne zajęcia nawet dla najmłodszych dzieciaków i służą fachową radą na temat bogatych zbiorów - dla rodziców i dla dzieci. Mają większość nowości, a dziecku też można wypożyczyć książkę, zamiast od razu kupować.
      • jombusiowa Re: Poradniki - które polecacie 04.11.10, 10:38
        O rozwoju ruchowym: "Wczesna interwencja terapeutyczna. stymulacja rozwoju dziecka od
        noworodka do 6 roku życia."
      • ponponka1 Re: Poradniki - które polecacie 04.11.10, 12:26
        Korczak uczy kochac dzieci....poprzez rozumeinie ich potrzeb smile I za to kocham Korczaka. Szkoda ze zapomniany a za to kroluja jakies amerykanskie czarownice (bo czaruja rzeczywistosc) typu Tracy Hogg.
      • monikaa13 dobry-sen 04.11.10, 12:45
        Proszę natychmiast usunąć link z sygnatury.
    • camel_3d zadne 04.11.10, 08:40
      bo dziecko to nie zabawka z instukcja obslugi.
      wlacz intuicje i pogadaj z mama lub tesciowa...
      • erba Re: zadne 04.11.10, 11:05
        Jasne, gdybym słuchała mamy (karmiła do 2mca - zapalenie piersi) i babci (karmiła do 3. mca - bo jakoś tak wyszło), to już teraz byłabym na mm. Ponadto dowiedziałabym się, że dziecko ma czkawkę, bo jest mu zimno, że przy 35C latem powinnam 2tyg. werandować dziecko, że niemowlę zawsze powinno mieć czapkę, bo "zawieje", że w chuście dziecku niewygodnie. Tak, nie czytaj książek, wiwat mądrości ludowe!
        • dobry-sen Re: zadne 04.11.10, 11:41
          Ma czkawkę, bo jest mu zimno? O nie! Według mojej mamy i teściowej jest chore (a co najmniej przeziebione)!!!
      • kawka74 Re: zadne 04.11.10, 19:23
        > wlacz intuicje i pogadaj z mama lub tesciowa..

W większości przypadków te dwa warianty są ze sobą sprzeczne.
        Poradniki są o wiele lepsze, oczywiście te poradniki, które nie są napisane w tonie 'powinnaś robić dokładnie to, co ci każę, inaczej twoje dziecko skończy łyse i z chorobą sierocą'.
    • ponponka1 Re: Poradniki - które polecacie 04.11.10, 11:53
      Czy oddalabys swoje dziecko na wychowanie zupelnie obcej Ci osobie? A przeciez autor/zy poradnikow sa zupelnie nieznani......im zalezy na sprzedazy ksiazek.....bo z tego zyja...
    • zoofka Re: Poradniki - które polecacie 04.11.10, 11:56
      kaz cooke - ciężarówką przez 9 miesięcy (czy jakos tak).
      Z humorem i luzem a jednak o istotnych sprawach. Polecam
    • enamerele Re: Poradniki - które polecacie 04.11.10, 19:11
      Jeśli chodzi o obsługę techniczną niemowlaka polecam książkę P.Zawitkowskiego. Demonizowana i wyśmiewana Tracy Hogg wcale nie jest taka zła, mnie bardzo pomogła. Mam też starą książkę z lat 60. "Małe dziecko", wbrew pozorom jest całkiem, całkiem. "Poradnik nowoczesnych rodziców" też mi się podobał. Po porodzie w szpitalu oraz od położnej środowiskowej dostałam parę fajnych broszur, ona sama była też dla mnie źródłem cennych informacji. Dużo rzeczy dowiesz się od pediatry na pierwszej wizycie.
      W żadnym wypadku nie czytaj forów internetowych, chyba że chcesz się nabawić kompleksów i poczucia winy. Traktuj je raczej jako formę dobrej zabawy.
    • trawaa Re: Poradniki - które polecacie 06.11.10, 06:50
      internet
      możesz poprzestać na forach gazety
      zacznij od wózków dziecięcych, poprzez ciążę i poród, dobry poród, później niemowlę (już tu trafiłaś), karmienie piersią i karmienie butelką

niezastąpiona jest też wyszukiwarkawink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka