Dodaj do ulubionych

Jakimi ołówkami piszą Wasze dzieci ?!

15.12.10, 20:13
Synek jest w pierwszej klasie, nie mogę dobrać odpowiedniego ołówka, albo się łamie, albo źle pisze, albo złazi z niego farba, wszystkie polecane w sklepach papierniczych okazują się badziewne sad
polećcie dobrą, sprawdzoną firmę
Obserwuj wątek
    • kinas3 Re: Jakimi ołówkami piszą Wasze dzieci ?! 15.12.10, 20:22
      Młoda pisze ołówkiem stabilo z wymiennymi wkładami. U nas się bardzo sprawdza.
    • pasik Re: Jakimi ołówkami piszą Wasze dzieci ?! 15.12.10, 20:30
      od lat koh-i-nor lub Stabilo. Twardość HB lub F
    • carpediem30 Re: Jakimi ołówkami piszą Wasze dzieci ?! 15.12.10, 20:44
      Pelikan Griffix ! Jest doskonały smile
    • iberka od 3 lat 15.12.10, 20:46
      tylko i wyłącznie takimi:
      www.platforma.lobos.pl/artykuly.pismiennicze/olowki.i.grafity/olowek.grip.2001.fabercastell.bez.gumki,13-300-FCA2001-000,4.html
      iza
      • gosjana Re: Jakimi ołówkami piszą Wasze dzieci ?! 15.12.10, 21:26
        Dzięki,
        wypróbuje te z wymiennymi wkładami, ostatnio kupiłam fajne, ołówkowe, synek nawet ładnie nimi pisał smile ale zeszła z nich farba i wyglądają jak ogryzki wink
        • makoc Re: Jakimi ołówkami piszą Wasze dzieci ?! 15.12.10, 21:44
          moja córka tez tylko takimi jak iberka zalinkowała - trójkątne, szare firmy Faber Castel.
          od września ich używa i nie chce już innych. nawet zrezygnowała ze ślicznych z hannah montana dla tych szarych, "brzydkich" wink
          • gosjana Re: Jakimi ołówkami piszą Wasze dzieci ?! 15.12.10, 21:58
            > moja córka tez tylko takimi jak iberka zalinkowała - trójkątne, szare firmy Fab
            > er Castel.

A jaka twardość?
            • makoc Re: Jakimi ołówkami piszą Wasze dzieci ?! 15.12.10, 22:10
              HB, model GRIP 2001, ma takie gumowe kropeczki - ABSy, żeby się ręka nie ślizgała.
              • monix123 Re: Jakimi ołówkami piszą Wasze dzieci ?! 15.12.10, 23:16
                moja tez tym szarym w kropeczki wink))
                polecam!
                • gosjana Re: Jakimi ołówkami piszą Wasze dzieci ?! 16.12.10, 13:50
                  dzięki wielkie, kupiłam dzisiaj trójkątny Faber, Pelikanów nie było, zobaczymy jak się sprawdzi smile podpowiedzcie jeszcze jakich temperówek używacie do trójkątnych ołówków ??
                  • iberka Re: Jakimi ołówkami piszą Wasze dzieci ?! 16.12.10, 13:59
                    Kuba używa zwykłych smile z maped ma taką ( ostra jest już 3 rok)
                    www.ergonauta.pl/product-pol-525-Stabilo-temperowka-I-GLOO-z-dwoma-otworami.html
                    oraz ( również od 3 lat) takiej
                    allegro.pl/temperowka-faber-castell-trio-grip-2001-i1311867353.html
                    iza
                    • johana75 Re: Jakimi ołówkami piszą Wasze dzieci ?! 16.12.10, 14:36
                      Mój pisze Herltiz (szary ale ma coś kolorowego i imie mozna napisać ) trójkatny.
                      Teraz ma takie niebiesko- czarne....kurcze nie pamiętam firmy, są swietne i nie drogie (2 ołówki 1,5 euro). O nawet znalazłam, dokładnie taki:
                      dinero.pl/index.php?products=product&prod_id=8578
                      Temperówka Faber Castell:
                      www.wa.krakow.pl/product_info.php?products_id=14980
                      nie jest duza mieści się do piórnika takiego otwieranego na 3.
                      • johana75 Re: Jakimi ołówkami piszą Wasze dzieci ?! 16.12.10, 14:37
                        Oczywiście żółto-czarne one są dokładnie jak w linku
            • dorek3 Re: Jakimi ołówkami piszą Wasze dzieci ?! 16.12.10, 15:46
              wg mnie H; HB były za twarde. A poza tym cienkie i trójkątne. Najpierw Faber Castel, teraz Lyra
              • iwek33 Re: Jakimi ołówkami piszą Wasze dzieci ?! 16.12.10, 18:28
                dorek3 napisała:

> wg mnie H; HB były za twarde. A poza tym cienkie i trójkątne. Najpierw Faber Ca
                > stel, teraz Lyra

A to ciekawe, co piszesz, bo najtwardsze są oznaczane właśnie H, a miękkie B. Między nimi są ołówki pośredniej twardości np HB
                cytat:
                " Ołówki podzielić można ze względu na zastosowanie. Ołówki twarde i bardzo twarde znajdują swoje zastosowanie w rysunku technicznym (oznaczone literą "H"), ołówki miękkie zaś do rysunku artystycznego (oznaczone "B"). Miedzy tymi ołówkami znajdują się ołówki o pośredniej twardości oznaczone HB i F."

Ja kupuję te co Iberka, szare w kropeczki ( faber Castell) o twardości HB i B
                sklep.kacper.net.pl/images/400540117002_2909_min_4bc6fcacb7a8a.jpg
                • gosjana Re: Jakimi ołówkami piszą Wasze dzieci ?! 16.12.10, 19:57
                  kupiłam HB, lekcje odrobiliśmy smile ołówek pisze cienko i ładnie, miałam wrażenie, że synek nie umie go dobrze chwycić- albo może mi się tylko tak wydaje, zawsze miał sześciokątne.
                  Mam jeszcze ochotę kupić Pelikana, też go zachwalacie, w razie czego będzie dla młodszej siostry smile
                  pozdrawiam smile
      • joanna7901 Re: od 3 lat 16.12.10, 20:48
        jak najbardziej polecam.Moja corka pisze tylko takimi albo tej samej firmy tylko grubszymi ale zawsze trojkatnymi -POLECAM
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka