02.06.04, 23:56
niedlugo mam zostac matka chrestna corki kuzyna. poradzcie, co kupic
dziewczynce na chrzciny?
Obserwuj wątek
    • pinik Re: CHRZEST 02.06.04, 23:58
      zajrzyj do wyszukiwarki (byly juz takie posty).
      • maginda Re: CHRZEST 03.06.04, 09:34
        Przy okazji chrzcin mojego synka zauważyłam, że są dwa "trendy":
        1. od chrzestnej i jednych dziadków synek dostał rzeczy "bardzo materialne":
        łóżeczko turystyczne (po konsultacji z nami) i krzesełko do karmienia (trochę
        musiało poczekać)
        2. od chrzestnego zaś i od drugiej babci dostał rzeczy związane ze sferą
        duchową: piękny obrazek (Matka Boska z Dzieciątkiem tłoczone w srebrze) i
        album "pierwszy rok życia dziecka" (do wypełnienia przez rodziców), łańcuszek z
        krzyżykiem.
        Maria
        • malwes Re: CHRZEST 03.06.04, 12:03
          Witam,
          Miałam ostatnio podobny dylemat...
          Dla chrześniaka (1,2roku) zakupiliśmy
          1. Biblia dla wszystkich, Vocatio ale wydanie 1999 (60zł), jest znacznie
          ładniejsze niż 2000. Kupowałam w Wola Parku ale możesz tę pozycję zobaczy tutaj:
          www.merlin.com.pl/sklep/sklep/strona.towar?oferta=259738&ret=wys52060345
          2. Srebrną łyżeczkę z wygrawerowaną datą i godziną urodzin, wagą i wzrostem
          (140zł)

3. Chcemy dokupić jakiś prezentw postaci zabawki typowo dla dziecka na chwilę
          obecną. Także możesz pomyśleć o czymś odpowiednim do wieku dziewczynki.

Ja osobiście jestem przeciwna wszelkim "złoceniom", łanćuszkom, krzyżykom,
          itp...uważam, że dla niemowlęcia czy nawet kilkulatka jest to prezent niezbyt
          odpowiedni, bo i tak dziecko tego nie będzie nośić. Jeśli już, to dopiero na
          komunię, kiedy rzeczywiście będzie mogło tę rzecz założyć. Oczywiście łyżeczka
          i Biblia też nie są na "zaraz" ale łyżeczka to taka pamiątka wydarzenia na całe
          życie, typowy symbol, a Biblia, piękna, z obrazkami, typowo dla dzieci, to
          podstawa do rozmowy o sprawach wiary od momentu kiedy dziecko zaczyna lubić
          oglądać książeczki.
          Natomiast uważam, że miło jest jak dziecko dostanie coś z czego naprawdę
          ucieszy się w obecnej chwili i myślę, że bez względu na to, co "poważnego" się
          kupuje to warto jakąś, choć drobną, zabaweczkę "na teraz" dziecku kupić.

Oczywiście w różnych miejscach panują różne zwyczaje - myślę, że mimo wszystko
          trzeba rodziców dziecka o to zapytać, w niektórych rejonach Polski przyjęte
          jest, że chrzestna kupuje ubranko do chrztu a chrzestny płaci za zdjęcia i
          kupuje święcę.
          Pozdrawiam,
          Gosia
          • malwes Re: CHRZEST 03.06.04, 12:04
            Aha, zapomniałam dodać, że srebrne łyżeczki można zamówić pod adresem
            www.silverpoint.pl
            G.
    • pia_ Re: CHRZEST 04.06.04, 10:31
      Kontrpropozycja dla pamiatkowej łyżeczki, to srebrny smoczek z wygrawerowana
      data urodzin, itp, który otwiera się, a wśrodku jest miejsce na pierwszego
      mleczaka, który kiedyś wypadnie. Takie cudeńka widziałam na allegro. A z
      pamiątkowych rzeczy moja córka dostała miniaturową figurkę Svarowskiego -
      dziecięcą laleczkę (wys. ok 2,5 cm). Z kolekcji The First Years Svarowskiego są
      jeszcze figurki kołyski, smoczka, grzechotki, wózka niemowlęcego, itp. Ceny
      figurek od 60 zł (buciki niemowlęce). Uważam, że to nietypowy, ale przepiękny
      prezent (figurki te są bardzo cenione przez kolekcjonerów, z biegiem lat
      zyskują na wartości, a każda ma swój numer i certyfikat).
      • anuska25 Re: CHRZEST 04.06.04, 18:39
        a gdzie można te cudeńka kupić?
      • akve Pytanie do pia_ 04.06.04, 23:14
        ja rownież zapytuje smile
        Gdzie można zobaczyć(zamówić ,kupić?)figurki Svarowskiego?
        Ewa
        • pinik Re: Pytanie do pia_ 04.06.04, 23:26
          Hej,

swarovski sie tak pisze! Moze teraz cos w necie znajdziecie.
        • pinik Re: Pytanie do pia_ 04.06.04, 23:28
          www.swarovski.com/SVK_Relaunch/CDA/navigation/nav_idx/0,2814,language%3Dde%26channel%3D57%26nav%3D0%26subChannel0%3D58,00.html?cgitm=1086384325004
          • akve Dziękuje pinik :-) 06.06.04, 00:20
            Brak mi słów uznania dla Ciebie ,pinik !
            Tylko JAK ja moge to kupic z Polski i ile to kosztuje?
            Pozdrawiam
            Ewa ewka34@o2.pl
            • pia_ Figurki Swarovskiego 08.06.04, 10:20
              W Warszawie chyba w Galerii Mokotów, a we Wrocławiu w Salonie Wystawienniczym
              Wrocławskiego Produktu przy ul. Wita Stwosza 37-38, tel 071/342-57-18,
              www.swwp.pl, e-mail: salon@swwp.pl. W kwietniu taka laleczka kosztowała 155 zł,
              ale były to jeszcze ceny ze starej dostawy.
              • akve Re: Figurki Swarovskiego 09.06.04, 00:03
                Bardzo dziękuję smile
                Chyba coś zakupie,bo mi się Swarovski spodobał a go nie znałam.
                Ewa
                • pia_ Re: Figurki Swarovskiego 09.06.04, 11:14
                  W rzeczywistości te figurki sa jeszcze piękniejsze niż na stronie internetowej,
                  a zwłaszcza laleczka, bo jest z dodatkiem matowego szkła. Tylko o ile wiem w
                  Polsce nie są dostępne wszystkie modele, ale i tak jest z czego wybierać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka