Dodaj do ulubionych

Chamskie praktyki w 5-10-15

30.12.11, 16:55
Poszłam tak dzisiaj bo niby od poniedziałku jest wyprzedaż.Kupiłam jeszcze przed świętami kilka ubranek dla moich dzieci i synka siostry.Dziś normalnie złapałam nerwa.Bluzka krórą ja kupiłam jakieś 2 tyg temu za 29.99 dzię po przecenie kosztuje - uwaga- 29.99smileA cena nabita na metce-ta niby z przed przeceny to 45,99.Sprawdziłam jeszcze kilka innych ubranek co do których byłam pewna(mam nawet paragony)i to samo.Wszystko podniesione o 20-30 zł i niby obniżone do tej ceny która była.Jakaś masakra.Poprosiłam panią o wyjaśnienia.Najpierw zaczęła mi wpierać że to niemożliwe.Jak jej pokazałam paragon na konkretną bluzkę to stwiedziła żebym sobie gadała z kierownikiem bo ona nic nie wie.A kierownik na to że to z innej dostawy i że euro poszło w góre i dlatego bluzka w przeciągu 2 tyg podrożała o 20 zł!!!!
Ale jak mu powiedziałam że to nie tylko Ta rzecz, ale wiele innych to już nie widział co powiedzieć i zasłaniał się tym że pracuje w siecówce i że to nie on t takie tam...Ja wiem, że to nie on, ale do jasnej ciasnej jak ma się czuć klient???Przecież to jawne oszustwo.Najgorsze że przez dość długo dałam się nabijać w butelkęsad
Obserwuj wątek
    • asiaiwona_1 Re: Chamskie praktyki w 5-10-15 30.12.11, 17:07
      tak to jest jak się kupuje "bo taaaka przecena". Przy kupowaniu należy się kierować zasadą "ile jestem skłonna zapłacić za tą konkretną rzecz" i wtedy albo kupuję daną bluzkę, albo nie - choćby i napisali, że przeceniona jest z milionpięćset na 50 zł wink
      • johana75 Re: Chamskie praktyki w 5-10-15 30.12.11, 17:13
        Dokładnie! Ja tak robię. Mogę jeszcze dodać ze koleżanka z odzieżowego powiedziała mi że przeceny będą i tak mniejsze (ona nie pracuje w innym sklepie), bo przecież vat od nowego roku idzie do góry!
      • rene1311 Re: Chamskie praktyki w 5-10-15 30.12.11, 17:20
        Właśnie taką mam zasadę.Nie poszłam tam żeby sie obkupić bo wyprzedaż, tylko przed świętami wypatrzyłam tak kilka ubranek które mi sie nawet spodobały, ale nie kupiłam bo wiedziałam że po świętach będzie przecena.Kupiłam tylko to co było mi potrzebne od zaraz.Stwierdziłam że tydzień mnie nie zbawi a kupie taniej.No i raczej już nic tam nie kupiesadWiesz to nie chodzi o samą cenę.Bo dla mnie cena bluzki 29.99 jest ok, ale poczułam się oszukana i tyle.
    • nikamika Re: Chamskie praktyki w 5-10-15 30.12.11, 17:21
      to jest niestety standardowa taktyka tej firmy sad
      w 5-10-15 to jest standardowa taktyka .... ta sytuacja się powtarza ........ trzeba bardzo 'uważać' !!!
      a panie kłamią strasznie ...... w tej firmie .....
      • asiaiwona_1 Re: Chamskie praktyki w 5-10-15 30.12.11, 17:45
        myślę, że z 90% sklepów stosuje takie zagrywki. Smyk też tak robi, reserved, cubus.
        • rene1311 Re: Chamskie praktyki w 5-10-15 30.12.11, 17:58
          Pewnie masz racje, ale może robią to na mniejszą skalę dlatego jest to mniej zauważalne.W reserved często kupuje z wyprzedaży i nie zauważyłam żeby tak było.Często zaglądam też tam i wiem jakie są cey.Ostatnio kupiłam tam spódniczkę granatową bombkę która od dawna mi się podobała ale kosztowała 59 zł i było mi szkoda.W czwartek kupiłam ją przecenioną na 24,5.Ta cena mi juz odpowiadała bardziejsmilezresztą kupiłam jeszcze bluzeczki po 14.99, wiem że wcześniej kosztowały 24.99 i 29.99.Niby ta przecena niewielka, ale zawsze a że bluzek potrzebujemy zawsze więcej to dobre i pare zł taniej.Ale nie trafiłam żeby po przecenie coś kosztowało tyle samo, albo wiecej niż przed jak to jest teraz w 5-10-15.
          • kanna Re: Chamskie praktyki w 5-10-15 30.12.11, 18:43
            Zdanie -klucz to:
            > często zaglądam też tam i wiem jakie są cey

Polowanie na wyprzedażach ma sens, jak się zna ceny wyjściowe.
            • iwa01 Re: Chamskie praktyki w 5-10-15 30.12.11, 23:06
              dokładnie tak
              a praktyka w zawyżaniu cen wyjsciowych jest znana od dawna
              Pamietam jak z 10 lat temu wypatrzylam sobie sliczne sandalki, tyle ze kosztowaly 499zł. Następnego dnia widze w witrynie napis przecena 50%. 250 zł byłam w stanie za nie zapłacić. Wchodze do sklepu, idę do moich sandałków zadowolona, że stoja jak stały. Patrzę a cena po przecenie 499 zł i doklejona niby cena sprzed przeceny- 999 zł. Wtedy byłam w szoku, teraz takie praktyki już mnie nie dziwią, wazne by na wyprzedażach znac ceny wyjsciowe.
              • sunny-bunny Re: Chamskie praktyki w 5-10-15 30.12.11, 23:09
                dlatego na wyprzedaze chodze tylko do h&m i c&a tam wiem co ile kosztuje, wiem ze nie podniesli ceny i wyprzedaze sa uczciwe
    • misiabela20 Re: Chamskie praktyki w 5-10-15 30.12.11, 23:29
      przykra sprawa i tyle. nie oni pierwsi, nie ostatni.

zawsze patrzę na cenę po obniżkach i dopiero wtedy się zastanawiam, czy dana rzecz jest warta tą kwotę.
      bluzki w 5 10 15 kupuję zawsze po 20 zł, bo tyle tylko są warte. nigdy nie dam za nie 30 zł.

h&m jako jedyne uczciwe - robi prawdziwe wyprzedaże i promocje.
      • janka39 Re: Chamskie praktyki w 5-10-15 30.12.11, 23:42
        Niestety, to praktyka stosowana przez wiele sklepow (ja zlapalam na tym reserved dawno temu + dlatego teraz tam nie kupuje; jaquline riu...). Ale nie przesadzalabym ze jedynie hm jest uczciwe
    • inia25 Re: Chamskie praktyki w 5-10-15 31.12.11, 00:33
      A jestes pewna, że taka cena by ci sie nabila na kase? Ja wczoraj robilam tam zakupy i rzeczy które przed przeceną kosztowały 39,99 nabitą miała cene wyjściową na 49.99 i ze niby 10 zł obnizki. Nie wnikalam, bo akurat podobały mi sie sukienki. Poszłam do kasy a tam cena na kasie wyskoczyła o 10 zł niższa. Dodam, że na kilku róznych rzeczach.
      Ale swoją drogą takie praktyki to niestety norma i takie watki pojawiaja sie co pół roku w okresie wyprzedaży.
    • kamelia04.08.2007 Re: Chamskie praktyki w 5-10-15 31.12.11, 00:43
      masz rację, brzydko bardzo
    • elka136 Re: Chamskie praktyki w 5-10-15 31.12.11, 08:15
      Dlatego np w USA jak są wyprzedaże to przed otwarciem sklepu ustawiaja sie kilometrowe kolejki, a u nas nie, bo u nas to prawdziwe oszustwo a nie okazje!!!
    • mama_amelii Re: Chamskie praktyki w 5-10-15 31.12.11, 09:38
      Takie praktyki są normalne od wielu lat w wielu sieciówkach.Dlatego trzeba znac ceny wyjściowe.
      Mnie to nie szokuje,ani nie dziwi.Jak coś takiego widze to omijam,albo czekam na prawdziwą obniżkę.
      Tu nie tylko chodzi o ciuchy,to samo jest z zabawkami i spożywką.
      • eo_wina Re: Chamskie praktyki w 5-10-15 31.12.11, 18:58
        Takie praktyki sa nagminne np. w Smyku. Bezczelnosc siega zenitu kiedy personel zmienia nalepki z cenami przy klientach, a na pytanie, dlaczego tak jest wzrusza ramionami.
        Co do H&M - przyklad z brzegu - body z bawelny ekologicznej (skadinad swietne i bardzo polecam) cena regularna 19,90 za sztuke - sprzedawane obecnie jako wyprzedaz w dwupaku po 39,90 - no wielka laska!
        • maja4021 Re: Chamskie praktyki w 5-10-15 31.12.11, 20:34
          ale w zeszłym roku w H&M poszłam jak była końcówka wyprzedaży i .....kupiłam 3 dresy z Hello Kity po 5zł sztuka (kazdy w innym kolorze),3 paczki majtek tez z Hello kity(7szt w opakowaniu) takze po 5 zł paczuszka i jeszcze kilka innych rzeczy w bardzo podobnej ceniesmile
        • anadea Re: Chamskie praktyki w 5-10-15 01.01.12, 21:35
          Hehe o smyku to coś wiem z własnego doświadczenia smile Kupiłam na ich stronie w "promocji" kocyk za 107 pln. Nie dość, że czekałam wieki to jak przyszedł do mnie ten kocyk to miał metkę z ceną 69,99. Też poczułam się trochę zrobiona w balona... Mogli odczepić tą cenę albo umieścić taką za jaką go kupiłam...
    • solaris31 Re: Chamskie praktyki w 5-10-15 01.01.12, 19:42
      to niestety "normalne" praktyki w większości sklepów wink

ale w ub. roku Cubus miał bardzo fajne przeceny, pamiętam, jaka byłam zła, bo kupiałm sporo rzeczy przed świętami, a potem były rzeczywiście mocno przecenione. w 5-10-15 tez czasem można coś upolowac, jakiś czas temu na wyprzedaży kolekcji jesiennej kupiłam bluzki z długim rękawem po 15 zł. na pewno tyle nie kosztowały, bo często zachodzę.

tak to już jest - trzeba na ceny zwracać uwage, czasem się coś fajnie kupi, a czasem dajemy się nabrać.
    • anadea Re: Chamskie praktyki w 5-10-15 01.01.12, 21:32
      No dla mnie takie praktyki to skandal....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka