Dodaj do ulubionych

Jak to się nazywa i co wybrać? ;-)

13.02.12, 08:13
Dla trzylatka, który nawet jak stoi, to podskakuje i może tak przez 14-15 godzin (tyle trwa jego dzień bez żadnej przerwy uncertain), potrzebuję takiej maty, którą się podłącza do telewizora i można uprawiać działalność ruchową, sterując postaciami.

1. Jak to się nazywa?
2. Gdzie obejrzę? Jakieś Media Markty, tak?
3. Gdzie kupić?
4. I przede wszystkim, na co zwrócić uwagę i co wybrać? Chciałabym, żeby tam było wiele możliwych form ruchu, ale to pewnie oczywiste? Raczej coś mądrego, rozwijającego, raczej taniec itp. niż jakakolwiek agresja. Może możliwość gry dla kilku osób - też pewnie oczywiste? Żeby na długo starczyło, było atrakcyjne...
5. Ile to kosztuje?

Help ogólnie, bo nie wiem, jak zacząć smile
Obserwuj wątek
    • slonko1335 Re: Jak to się nazywa i co wybrać? ;-) 13.02.12, 08:27
      ja tam bym raziła xboxa 360 z kinectem, to i rodzice skorzystają...
    • patatajowa Re: Jak to się nazywa i co wybrać? ;-) 13.02.12, 09:42
      chodzi ci pewnie o cos takiego:
      allegro.pl/listing.php/search?sg=0&string=mata+do+telewizora
      stacjonarnie nie widziałam nigdzie.
      z tym, ze:
      - to raczej tylko taniec,
      - gra dla jednej osoby na raz-czasem dwóch
      - wiele mozliwych form ruchu-???czyli co? bo w matach grasz nogami...
      - czy na długo starczy to nie wiadomo-dziecko moze sie znudzic po dwoch dniach ;

wszystko to o czym piszesz ma xbox z kinect tylko to całkiem inna pólka cenowa...
      • blaszany_dzwoneczek Re: Jak to się nazywa i co wybrać? ;-) 13.02.12, 10:40
        Moja koleżanka kupiła córce taką matę do telewizora - beznadziejne to jest. 4-latka poskakała raz po tej macie w stylu dowolnym, zdobyła przy tym dwa razy tyle punktów niż jej mama, która starała się "tańczyć" wg pojawiających się na ekranie strzałek i mata trafiła w kąt. Równie dobrze można skakać i tańczyć po podłodze, nawet z lepszym efektem powiedziałabym.
        • anusia_kra Re: Jak to się nazywa i co wybrać? ;-) 13.02.12, 10:56
          To chyba kolezanka ma dar bajkopisarstwa dla ubogich ze Ci takiego kitu nawciskała tongue_out

Mam mate kupowaną razem z prg Stepmania, na najprostszym poziomie z trudem daje rade na "C" (oceny sa od A do chyba D) córka lat 12 skacze A na prostych poziomach na trudniejszych niższe oceny. Mój 4-latek nie daje rady nawet na najprostszych , ale tez poprostu podskakuje nie trafiając za bardzo w strzałki. Także dla 3-latka polecam jakąś prostszą chyba Fischer ma coś takiego w ofercie. Tak z obserwacji dzieci znajomych, które do nas przychodzą chłopaków ten sprzęt średnio wciąga dziewczynki zwłaszcza tak 8-10 letnie sa zachwycone
          • blaszany_dzwoneczek Re: Jak to się nazywa i co wybrać? ;-) 13.02.12, 11:17
            Widziałam na własne oczy. Fakt, żadna markowa to nie była.
            Może dla starszych dziewczynek coś takiego może się sprawdzić, ale dla kilkulatków - nie sądzę.
      • froobek Re: Jak to się nazywa i co wybrać? ;-) 13.02.12, 11:10
        > - wiele mozliwych form ruchu-???czyli co? bo w matach grasz nogami...

Miałam na myśli różne sporty, bo ja wiem?... To ja się pytam, bo nie wiem wink
        Przecież można tam coś w ręku mieć w rodzaju pilota i tym czymś rzucać czy celować...? Ja zielona, wydaje mi się, że coś takiego widziałam.
        • slonko1335 Re: Jak to się nazywa i co wybrać? ;-) 13.02.12, 11:32
          to chyba chodzi Ci o jakiegoś xboxa, psp czy wii bo tam takie właśnie funkcje. Przed świętami bodajże dość długie dwa wątki były na temat konsol i gier do nich.
        • patatajowa Re: Jak to się nazywa i co wybrać? ;-) 13.02.12, 11:32
          froobek napisała:

> Miałam na myśli różne sporty, bo ja wiem?... To ja się pytam, bo nie wiem wink
          > Przecież można tam coś w ręku mieć w rodzaju pilota i tym czymś rzucać czy celować...? Ja zielona, wydaje mi się, że coś takiego widziałam.>
          to zapewne widziałaś konsole playstation z kontrolerem ruchu
          ogólnie ze sprzętu o jaki ci chodzi to jest playstation właśnie i xbox kinect.
          w xbox kinect nie ma tego kontrolera trzymanego w dloni,jest nim całe twoje ciało.
          cena jednego i drugiego sprzętu podobna ok.1200-1500 zł.
          ceny gier na playstation troszke niższe niz na xboxa.
          na "wyżycie się " taka gra dobra rzecz smile
          to jest xbox
          https://www.pablik.pl/img/info/nowy-xbox360-kinect.jpg
          to jest playstation,ta rzecz z niebieską kulką to kontroler ktory trzeba trzymac w dłoni, pod tym wzgl xbox lepszy.
          https://www.ps3trophies.org/images/news/move-bundle.jpg
          tu na allegro gry do xboxa i play station. kupisz w kazdym większym sklepie rtv oraz duzo mają w media markt. na all taniej.
          • patatajowa Re: Jak to się nazywa i co wybrać? ;-) 13.02.12, 11:36
            tu gry na xboxa
            allegro.pl/listing.php/showcat?a_mask[5248][4]=4&a_text_i[3327][0]=&a_text_i[3327][1]=&distance=1&id=82332&listing_sel=2&listing_interval=7&postcode_enabled=0&state=0&price_from=&price_to=&change_view=1&buy=1&order=p
            tu gry na playstation
            allegro.pl/sony-playstation-3-przygodowe-82423?a_mask[5248][4]=4&a_text_i[3327][0]=&a_text_i[3327][1]=&buy=1&distance=1&listing_sel=2&listing_interval=7&postcode_enabled=0&state=0&order=p&price_from=&price_to=&change_view=1
            teraz wydaje mi sie na playstation wiekszy wybór gier dla dzieci i ciekawsze.
            ale juz przepadło wink
          • froobek Re: Jak to się nazywa i co wybrać? ;-) 13.02.12, 11:37
            To się dogadałyśmy, dziękuje za cierpliwość do głąba smile

Super wyjaśnienie w pigułce, o to chodziło, dziękuję serdecznie. W takim razie chyba xbox, bez pilota. A na jakiej zasadzie całe ciało wysyła sygnały?
            Już sobie poszukam dalej, chyba że się jeszcze jakoś różnią wersjami?
            Coś jeszcze powinnam wiedzieć?
            Jakieś najfajniejsze gry dla takiego malucha? Żeby duużo energii stracił wink
            • froobek Re: Jak to się nazywa i co wybrać? ;-) 13.02.12, 11:38
              O już mam wyżej odpowiedź nt. gier smile
            • patatajowa Re: Jak to się nazywa i co wybrać? ;-) 13.02.12, 12:03
              to poziome czarne w xboxie to czujnik ruchu.gdy przed nim staniesz i poruszysz ręka wtedy porusza się ręka twojej postaci w grze.gdy wykonasz ruch jak do kopnięcia piłki to samo zrobi postac którą grasz.to jest takie intuicyjne granie nie ma tego za bardzo jak wyjasnic, w kazdynm razie dzieci dosc szybko załapuja o co chodzi.
              niestety wiekszosc gier jest w jezyku angielskim lub jesli juz polskim to z napisami. wiec przynajmniej na poczatku trzeba cos objasnic. ja kupiłam niedawno disneyland adventure i np moja 10-latka fajnie gra ale młodszy 5-latek juz nie chce, zniecheca sie.
            • tempera_tura Re: Jak to się nazywa i co wybrać? ;-) 13.02.12, 21:04
              Zastanów sie nad wii. Mozna np w tenisa grac machajac pilotem. inne sporty tez (np kręgle)
              Ja gram ze znajomymi, syn jeszcze niesmile
              To nieco prostszy sprzęt graficznie ale jednak to oni pierwsi wymyslili i może być nieco tańsze.
              • froobek Re: Jak to się nazywa i co wybrać? ;-) 13.02.12, 21:19
                Dzięki. Jak widzisz, wróciłam do tematu wink W zaistniałej sytuacji domowej wink oddam pół królestwa za wszystko, co pozwoli nam przetrwać wszelkie gorsze pogody. A. śpi już tylko 9 godzin na dobę, można oszaleć...
    • froobek Re: Jak to się nazywa i co wybrać? ;-) 13.02.12, 11:21
      To jeszcze raz. Coś do wybiegania narwanego trzylatka w domu. Jaki sprzęt, jakie sporty, jakie gry, jeśli taniec nie jest ciekawy dla chłopca lub jest za trudny dla malucha?

Macie jakąś stronę, gdzie ten xbox byłby fajnie opisany, pokazane możliwości?
      Bo z tego, co na szybko znalazłam, nic nie rozumiem... wink
      • beakarp Re: Jak to się nazywa i co wybrać? ;-) 13.02.12, 11:31
        xbox drogi, ale to inwestycja na dłuuugie lata. Nawet dorośli mają swoje ulubione grysmile
    • tymusia Re: Jak to się nazywa i co wybrać? ;-) 13.02.12, 12:27
      Testowałam xboxa na swoich 3latkach i radzą sobie smile. Ogromnie podobała się im gra taka z deską (tony hawk- czy jakos tak), ale gra nadaje się dla ludzi którzy mieszkają w domu jednorodzinnym lub na parterze bo deska robi straszny hałas.
      W domu mamy wii i chłopcy radzą sobie z kilkoma grami sportowymi (wii sport resort), uwielbiają jak starszy brat pozwoli im zagrać w piratów z karaibów(ale to już taka przygodówka jest).
      Mieliśmy matę z fisherprice i przez rok uzyta była 1 raz, nudy!
      • ola.otiska A może trampoline? :) 13.02.12, 12:43
        allegro.pl/trampolina-z-porecza-i2100319935.html
        • patatajowa Re: A może trampoline? :) 13.02.12, 13:07
          ooo trampolina na "wyżycie się" świetna smile
          ale nie zimą w mieszkaniu wink
          duza z siatką -do ogrodu -jak ktos posiada-to super pomysł.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka